Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MVEP

Vraća se 20 Hrvata iz Indije, čeka se evakuacija iz Perua

Ilustracija
Foto: NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL
1/4
26.03.2020.
u 14:33

Ministarstvo je apeliralo na hrvatske državljane koji se nalaze u inozemstvu, a kane se vratiti u Hrvatsku, da počnu što prije planirati povratak

Sljedećih dana očekuje se i povratak u domovinu 20 hrvatskih državljana iz Indije u suradnji s EU partnerima, a radi se na tome i da naših 23 građana stigne što skorije iz Perua, kažu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Mreža diplomatsko-konzularnih predstavništva Hrvatske konstantno radi na repatrijaciji hrvatskih državljana, kako iz EU tako i iz trećih zemalja – često u suradnji s drugim državama članicama Europske unije. Primjerice, u Hrvatsku se vratilo 24 građana  iz Maroka u organizaciji Austrijanaca, Belgijanaca i Mađara, 13 iz Barcelone u organizaciji Austrijanaca, 25 iz Varšave u organizaciji Poljaka te dvoje s Filipina u organizaciji Slovenaca.

Ministar Gordan Grlić Radman u stalnom je kontaktu sa svojim kolegama, tako je jučer ujutro razgovarao s mađarskim ministrom vanjskih poslova kako bi propustili 16 hrvatskih državljana koji su se iz Slovačke vraćali u Hrvatsku.

Kao predsjedateljica Vijećem EU, Hrvatska koordinira razmjenu informacija sa svim državama članicama Europske unije u organizaciji povratka državljana EU iz trećih zemalja. Blisko surađuje i s delegacijama Europske unije u tim državama.

Ministarstvo je već ranije apeliralo na hrvatske državljane koji se nalaze u inozemstvu, a kane se vratiti u Hrvatsku, da počnu što prije planirati povratak jer bi mogući poremećaji u funkcioniranju komercijalnog zračnog prometa mogli otežati ili u potpunosti onemogućiti povratak.

Avioprijevoznici nerijetko i bez prethodne najave otkazuju sve veći broj međunarodnih letova. Hrvatskim državljanima koji se nalaze u državama gdje su komercijalni letovi i druge vrste prijevoza još uvijek dostupni, preporučujemo da se vrate u Hrvatsku ako ne planiraju boravak nepredviđenog trajanja u zemlji u kojoj se trenutačno nalaze, kažu sa Zrinjevca.

Ako se hrvatski državljani ipak nađu u situaciji prekinutog redovnog prometa, mogu se javiti nadležnim veleposlanstvima i konzularnim uredima Hrvatske u zemlji u kojoj se nalaze (http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/dmkurh-u-svijetu/) i koja ostaju otvorena i na pomoći svim hrvatskim državljanima 0-24 sata.

Nalaze li se u državama izvan Europske unije u kojima Hrvatska nema svoje veleposlanstvo ili konzularni ured, mogu se obratiti Delegaciji Europske unije u toj državi za pomoć i informacije o povratku u Republiku Hrvatsku (https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/area/geo_en).

Pogledajte i video: Mitovi o koronavirusu

Ključne riječi

Komentara 2

GE
george34
15:10 26.03.2020.

Da li su ti državljani porezni obveznici u RH? Plaćaju doprinose? Jer ako ne, ja neću plaćati za njih.

GG
gitib417@gmail.com
15:19 26.03.2020.

Ako su išli za boljim životom iz jadne Hrvatske , što se sada vračaju u bijedu. Jadni izdajnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije