Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vozni red Hrvatskih željeznica dostupan na Google Maps

Vlak
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
15.01.2018.
u 14:54

Google je u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom svojim korisnicima omogućio besplatne informacije o mogućnostima putovanja vlakom u Hrvatskoj na Google kartama (Google Maps) u sklopu usluge Google Maps Transit.

Upisivanjem relacije putovanja na području RH u Google Maps, putnici sada svoja putovanja mogu planirati i vlakovima HŽ Putničkog prijevoza sukladno važećem voznom redu. Taj je odabir dostupan uz opcije vožnje automobilom/biciklom, drugim vrstama prijevoza i pješačenja.

Foto: Google

Ova inicijativa rezultat je suradnje tvrtke Google i HŽ Putničkog prijevoza kojom se proširuju mogućnosti koje nudi Google Maps i koja korisnicima željezničkog prijevoza pruža korisne informacije. Googleova misija je Google Maps učiniti sveobuhvatnijima, preciznijima i korisnijima milijunima korisnicima koji do svojih odredišta putuju autobusima, vlakovima, metroima ili tramvajima.  

„Sretni smo što HŽ Putničkom prijevozu možemo zaželjeti dobrodošlicu u Google Transit uslugu“, izjavio je direktor Googlea za regiju Adriatic Joško Mrndže te dodao: „Google Maps nastoji korisnicima pomoći u istraživanju svijeta koji ih okružuje. Kako bismo pomogli ljudima da se lakše i brže kreću u lokalnom okruženju želimo im dostupnima učiniti ne samo zemljopisne informacije o karti, već i informacije o javnom prijevozu te to smatramo iznimno važnim.“

Google Maps pruža putne informacije gotovo 7.000 prijevoznika na više od 3,8 milijuna stajališta i 20.000 gradova u 78 zemalja. Na području Zagreba već su dostupne informacije o javnom prijevozu.

“Prisutnost HŽ Putničkog prijevoza na Google Mapsima omogućuje bolju vidljivost i veći doseg prema potencijalnim putnicima koji su korisnici te platforme, a koji za svoje planirano putovanje nisu nužno razmatrali mogućnost putovanja vlakom. Uz to, usluga Google Transit nudi mogućnost ažuriranja servisnih informacija u realnom vremenu, što je osobito važno radi informiranja putnika u slučaju izvanrednih događaja koji uzrokuju kašnjenja, što planiramo uvesti u što skorijem roku”, izjavio je Marko Knežević, šef Službe za infrastrukturne servise, podršku logistici i izvršenju prijevoza HŽ Putničkog prijevoza.

Foto: Google

Google Maps koristi više od milijardu korisnika, od kojih više od polovice koristi mobilne uređaje. Usluga Google Maps Transit dostupna je putem aplikacije Google Maps za Android i iOS sustave, a korisnici Google kartama mogu pristupiti i na maps.google.hr.

Kako biste pristupili informacijama o prijevozu, posjetite stranicu maps.google.hr, kliknite „Upute“ i unesite polazište i odredište upisivanjem adrese ili naziva mjesta. Nakon toga  odaberite ikonu koja označava vrstu prijevoza, smjer kretanja, vozni red i ostale podatke koji možete jednostavno pretraživati. Google Maps će vam predložiti nekoliko opcija od kojih odaberite onu koja vam najbolje odgovara.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije