Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autocesta dopušta veće brzine

Vožna autocestom monotonija i skuplja

monno-txt.jpg
Foto: G. Stanzl
29.06.2008.
u 19:32

Vožnja autocestom je brža, ali je zato potrošnja goriva najmanje dvostruko veća. Od Splita do Zagreba trebala su nam samo četiri sata vožnje, ali nam jer zato trebalo čak 32,14 litara dizela, što preračunato iznosi 316 kuna.

Kada se tome pridoda i cestarina od 157 kuna, put nas je stajao čak 473 kune. Putovanje autocestom od Splita do Zagreba bilo je vrlo ugodno i brzo. Imali smo sreće jer nismo upali u gužve koje su uobičajene tijekom ljetnih vikenda.

Prednost postala mana
Najveća zamjerka autocesti je što je duža od Stare ličke za čak 51 kilometar te, možda još i više, što je monotona. Osim zanimljivog odmarališta na rijeci Krki kod Skradina, sva druga mjesta su uniformirana. Benzinske stranice su moderne i dobro opremljene, ali nemaju ništa autohtono. Zanimljivo je da je zbog visokih cijena goriva najveća prednost autoceste postala jedna od njenih najvećih mana.

Autocesta dopušta velike brzinu, ali brzine su najveći krivac za veliku potrošnju. Pri velikim brzinama pojačava se potrošnja jer treba svladati otpor zraka. Iako se autocesta smatra sigurnijom, problem je u tome što su na njoj brzine velike pa svaka nesreća može postati fatalna. Osim toga, mnogi vozači prekoračuju i te velike dopuštene brzine.

Potrošnja goriva
Iako dr. Željko Marušić preporučuje da se što više koriste autoceste, kaže da ne može sa sigurnošću reći da je ona sigurnija od stare plitvičke dionice.

Teško je reći je li autocesta sigurnija od Ličke ceste  kaže Marušić upozoravajući da velike brzine rapidno povećavaju potrošnju goriva. To smo se uvjerili vozeći se autocestom kada nas je mjerač potrošnje goriva već na pola puta upozoravao da smo potrošili više nego što nam je bilo potrebno za  put od Zagreba do Splita Starom plitvičkom cestom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije