Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLIKO SE ODMARAJU

Sve gora perspektiva hrvatskih vozača kamiona

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
01.11.2017.
u 12:15

Hrvatski sabor je početkom prošlog tjedna prihvatio inicijativu nekolicine država-članica EU-a kojom bi se trebali uvesti znatno teži uvjeti rada za vozače kamiona na dužim turama.

Problemima s kojima se svakodnevno suočavaju vozači kamiona ubrzo bi se mogle pridružiti još neke mjere, sudeći prema inicijativi koju zagovaraju određene postsocijalističke zemlje EU-a.

Hrvatski sabor je početkom prošlog tjedna prihvatio inicijativu nekolicine država-članica EU-a kojom bi se trebali uvesti znatno stroži uvjeti rada za vozače kamiona na dužim turama. U prvom redu ističu se odredbe da će dotični radnici uskoro smjeti na putu provesti i do šest tjedana, dok je ranije limit bio na tri, kao i da će se obavezni tjedni odmor od 45 sati moći iskoristiti i u kabini vozila. Dosad, naime, poslodavac im je za tu svrhu morao osigurati hotelsku ili motelsku sobu, pa se čini da će mnogi vozači ubuduće provoditi čitavih mjesec i pol dana u vozilu, praktično bez izlaska, piše DW.

„Iskreno, ne znam što je u glavama tih ljudi, i kako oni to zamišljaju. Rado bih doveo neke od njih u kamion, da oprobaju naše radne i životne uvjete. Zatvorenici imaju veću kvadraturu na raspolaganju, a umjesto da nam olakšaju ionako tešku muku, oni je žele povećati“, rekao je Zoran, vozač šlepera iz Slavonije.

Zoran opisuje svoje tipično putovanje po Europi: dosadašnja maksimalna tri tjedna znaju proteći tako da u prvom od njih često nema vremena za obavezni 45-satni odmor. U tom slučaju propisan je kraći obavezni odmor od najmanje 25 sati bez vožnje, no razlika se mora nadoknaditi najkasnije s trećim vikendom u tom nizu. Tehnika jest sve modernija, no prostor je i dalje jednako velik, a predlagači i usvajači novih pravila pozivaju se baš na tehnički napredak, kao da vozači danas u kamionu imaju na raspolaganju čitavu sobu s kupaonicom.

„Ako pada kiša, nemate kud. Okupamo se na benzinskoj pumpi, čamimo u kabini, a ponekad jedva čekamo da opet krenemo s vožnjom jer tako vrijeme brže prolazi. Odvojenost od najbližih je najteža, i već je tri tjedna na putu bilo previše, dok za ovo nemam riječi. Nije mi jasno pitaju li se oni uopće kako ćemo mi ostati psihički zdravi na taj način, ili im je svejedno što ćemo tako predstavljati opasnost i za sebe i za druge u prometu", tvrdi vozač.

Rješenje problema na hrvatski način

On smatra da će zbog toga mlađi vozači, čim se u Hrvatskoj nauče tom poslu, u sve većem broju iseljavati u zapadne države i u bolje radne sredine. Jedina preostala nada za njega i njegove kolege, međutim, leži u pretpostavci da Europska unija ipak neće prihvatiti inicijativu kojoj se nekritički pridružila i RH. Uostalom, ako se utjecajniji Zapad i ne povede za socijalnim razlozima, dobar motiv mogla bi mu biti nelojalnost konkurencije koja se nameće kroz ovakve metode.

1/20

Sindikat hrvatskog vozača je javno ustao protiv saborske odluke. „Mogu samo zamisliti kako odbornici u saboru pitaju nekog prevoznika za mišljenje, kako se daju uvjeriti da su kamionski kreveti puno bolji negoli su bili", rekao je Miljenko Gočin, predsjednik SHV-a. On apelira na ljudskost političara, ali također se više oslanja na obranu interesa jačih članica EU-a. 

Poziva se i na direktivu koja  regulira obavezu poslodavaca koji šalju radnike na privremeni rad u drugu zemlju EU-a, da ih plate onoliko koliko su za isti posao plaćeni i domaći radnici u toj zemlji. „Hrvatska se opet odrekla svojih vozača, članovi nadležnog saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo uopće nisu uvažili naše primjedbe. Vlada im je dala nalog, vodeći se za nekim uskim interesima, a oni su ga proveli, bez imalo oklijevanja. I upravo to je način kako se u RH odlučuje o radničkim egzistencijama“, zaključio je Gočin.

Komentara 2

GV
golub Vaso
13:34 01.11.2017.

domoljubno se štiti krupni kapital na račun prava radnika, zna se

NE
Netko92
13:57 01.11.2017.

Tko ce vozat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije