Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija Europskog vijeća

EU zatvara granice. Von der Leyen: Cjepivo bi moglo biti spremno prije jeseni

Ilustracija
Foto: PIXSELL
1/5
17.03.2020.
u 21:34

Šefovi država i vlada na toj su se videokonferenciji složili s Komisijinom idejom da se uvede 30-dnevna zabrana ulazaka u Europsku uniju za državljane trećih zemalja

Europska tvrtka koja je otišla najdalje u inovativnom istraživanju lijeka protiv koronavirusa mogla bi imati spremno cjepivo prije jeseni. To je nada koju je večeras prenijela predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, nakon što je iz EU fondova usmjerila 80 milijuna eura pomoći toj tvrtci CureVac, koju je američki predsjednik pokušao preuzeti iz njemačkih ruku, što je Njemačka spriječila, a Europska komisija priskočila u pomoć. 

Upitana što joj točno daje nadu da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo biti spremno toliko brže nego što stručnjaci i regulatori predviđaju (a čini se da je njihov konsenzus da bi cjepivo moglo biti spremno najranije za godinu do godinu i pol dana), Ursula von der Leyen je odgovorila da se regulatorni dio odobravanja puštanja cjepiva na tržište, jednom kad istraživači dođu do takvog cilja, može ubrzati.

VIDEO Tica: 'Ako koronavirus ne suzbijemo do lipnja, prijeti nam ekonomski krah'

- Činjenica da su druge zemlje pokušale kupiti tu kompaniju pokazuje da je ta kompanija predvodnik. Njihova je procjena da bi mogli imati cjepivo do jeseni. U ovakvoj krizi procesi koji su inače spori i birokratski mogu se ubrzati, ako se usredotočimo na ono što je ključno. Govorimo o krizi koja se nije samo proširila na Europu, nego će se proširiti na cijeli svijet - rekla je Ursula von der Leyen na večerašnjoj press konferenciji u Bruxellesu po završetku videokonferencije Europskog vijeća. 

Šefovi država i vlada na toj su se videokonferenciji složili s Komisijinom idejom da se uvede 30-dnevna zabrana ulazaka u Europsku uniju za državljane trećih zemalja. Na državama koje nadziru vanjsku granicu Unije je sada da to što hitnije primijene, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Na videokonferenciji se puno raspravljalo o čepovima koji se stvaraju na svježe podignutim graničnim prijelazima unutar Schengenske zone. Ne samo čepovima u prometu kamiona koji prevoze robu, nego i blokadama putnika, građana EU, koji pokušavaju putovati iz, primjerice, Njemačke kroz Poljsku do svojih domova u Estoniji, Litvi ili Latviji. Poljska je uvela zabranu ulazaka za strance, što je zaustavilo mnoge ljude na putovanju, a Ursula von der Leyen očekuje da će se taj problem riješiti u sljedećim danima. 

Države poput Luksemburga, u kojima velik dio radne snage, pa i zaposlenika bolnica, živi u gradovima i selima s druge strane granice, u Njemačkoj, Francuskoj ili Belgiji, žele da se hitno pronađe način za brze prelaske za takve pogranične radnike. Svi su čelnici 27 država pozdravili i prijedlog Komisije da se na graničnim prijelazima unutar EU uspostave brze trake za promet kamiona s robom jer je takva prohodnost važna za funkcioniranje jedinstvenog tržišta EU. 

Ovo je već druga izvanredna videokonferencija šefova država i vlada EU, a i sljedeći redovni summit, planiran za sljedeći tjedan, preobličen je u formu videokonferencije, ne i fizičkog okupljanja 27 državnika u Bruxellesu. Belgija sutra u podne počinje striktnije provoditi zabranu nepotrebnog kretanja građana po ulicama. 

VIDEO Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

 

Komentara 11

DU
Deleted user
22:54 17.03.2020.

Ovo je "samo"lagani početak.Sve su ovo poslijedice globalizacije.Biti će i gorih scenarija nažalost.SARS,Mers,Ebola gripa ova,gripa ona....

Avatar GeniKameni
GeniKameni
23:22 17.03.2020.

Hahaha... Europa zatvara granice! Virusi ionako ne prelaze preko sluzbenih granicnih prijelaza, niti im trebaju vize! Mogu oni zatvoriti granice za ljude koji postuju zakon. Kad su tako odlucni i rezolutni, hajde neka zatvore granice za osvajace odnosno ilegalne imigrante! Sikaniraju vlastite gradjane starije od 65 godina a ilegalni imigranti svakodnevno orgijaju po ulicama europskih gradova... Oni ne prenose viruse!!!

MO
morskival
23:15 17.03.2020.

Cjepivo protiv kojeg tipa covid 19, naime virus je poznat u dvije varijante a očekuje se da će i dalje mutirati bas kao što se to svake sezone događa i sa virusom gripe. Inače na Foxnews su objavili da lijekk protiv malarije i reumatskog artritisa plakvenil (hidroksiklorokin) koji je u upotrebi već 70 godina i dostupan u svim zemljama liječi covid 19.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije