Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRADAVAJU I DJECA

Vojska u Mjanmaru ubila 91 osobu: 'Tko izađe na prosvjed riskira metak u glavu ili leđa'

People look on during the funeral of Tun Tun Aung, a 15-year-old, who was killed in his hut when security forces opened fire, in Mandalay, Myanmar in this still frame obtained from local media video
Foto: RADIO FREE ASIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
27.03.2021.
u 20:15

Među poginulima u prosvjedu u povodu obilježanja Dana oružanih snaga je i petogodišnji dječak

Mjanmarski vojni režim počinio je do sada najteži zločin od kada je preuzeo vlast. Ubijena je danas 91 osoba, među kojima i jedan petogodišnji dječak. Vojni napad u više dijelova ove države dogodio se na tamošnji Dan oružanih snaga, a pogotovo je uznemirujuća izjava generala Min Aun Hlainga, vođe vojne hunte, kako se radi o mjerama usmjerenima prema zaštiti naroda i jačanju demokracije.

Državna televizija u petak je upozorila kako svi oni koji izađu na najavljene prosvjede protiv puča 1. veljače riskiraju “metak u glavu ili leđa”. Ipak, prosvjedi su se održali u gradovima Yangonu, Mandalayu i drugdje. Samo je u Mandalayu ubijeno 28 ljudi, među kojima i nesretni petogodišnji dječak a u Yangonu su ubijene 24 osobe.

– Ovo je dan sramote za oružane snage – rekao je glasnogovornik antirežimske grupe CRPH koju čine uglavnom razvlašteni zastupnici. Osim u spomenutim gradovima, prosvjedi su se događali i drugdje, a mediji prenose kako je gumenim metkom u oko pogođena jednogodišnja beba u regiji Bago nedaleko od Yangona. Pogođen je i američki kulturni centar u Yangonu, bez ranjenih, a taj se incident istražuje. Unatoč svemu general Min Aung Hlaing svejedno je obećao održavanje izbora, no nije naveo vremenski okvir.

Na fotografiji: 7 godišnja djevojčica, također jedna od žrtava mjanmarskog vojnog režima

Ubijena je i 7-godišnja djevojčica Khin Myo Chit
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

– Nasilni činovi utječu na stabilnost i sigurnost kako bi se postavljalo neprihvatljive zahtjeve – izjavio je državnoj televiziji. Do sada je u neredima usmjerenim protiv vojnog preuzimanja vlasti u Mjanmaru poginulo 328 osoba – tvrdnja je jedne od aktivističkih grupa koje se bore za povratak izabrane vlasti. To, izgleda, ne smeta sadašnjem režimu pri čemu državna televizija objavljuje prijeteće poruke.

– Trebali biste naučiti tragičnih ranijih ružnih smrti se možete izložiti opasnosti od pucnja u glavu i leđa – čulo se iz programa državne televizije. Malo se vjeruje tvrdnjama hunte da su neki fatalni pogoci ispaljeni i unutar prosvjedne gomile. Prilično je licemjerno što je vojska odlučila na svaki način spriječiti remećenje obilježavanja dana oružanih snaga kojim se obilježava početak otpora japanskoj okupaciji, a koji je započeo otac Aung San Suu Kyi, donedavne liderice Mjanmara te dobitnice Nobelove nagrade za mir. I ona sama sada je u pritvoru na do sada neobjavljenoj lokaciji, i to, kako se vjeruje, zajedno s drugim članovima svoje vlasti zbog, kako hunta tvrdi, nezakonitih postupaka.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
21:42 27.03.2021.

Tako če biti i u Europi tko se ne bude cjepio na žalost nadajmo se da če prevladati razum

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije