Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Orbiter 3'

Vojska spremna za protupožarnu sezonu: Pomažu im besposadni zrakoplovni sustavi

Foto: MORH/F.Klen
1/6
03.06.2020.
u 16:46

Sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka iz zraka bitna je sastavnica sustava domovinske sigurnosti

Hrvatska je vojska danas dokazala spremnost za protupožarnu sezonu korištenjem besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3“ na području šibenskog zaleđa.

Sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka iz zraka bitna je sastavnica sustava domovinske sigurnosti. Ona se koristi u vojne, ali i u civilne svrhe. 

Današnja je prezentacija prikazala ulogu bespilotne letjelice u protupožarnoj sezoni koja se koristi za nadzor požarom ugroženih područja, za rano otkrivanje požara, za praćenja stanja na požarištu, kao i za procjenu štete na opožarenim područjima. Prijenos slike u realnom vremenu pratio je u Zagrebu načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

U prošlogodišnjoj protupožarnoj sezoni sudjelovali smo s 44 leta. Konkretno, veliki požar u srpnju 2019. godine kod Šibenika bio je pod našim nadzorom, davali smo live sliku u OVZ Divulje te u koordinaciji s istim, davali prijedloge o potrebnim evakuacijama stanovništva iz kuća u blizini požara“, ispričao je pripadnik Obavještajne pukovnije i dodao: "Ovime je uspostavljena struktura raspodjele obavještajnih podataka korisnicima u realnom vremenu čime je znatno ubrzan postupak analize prikupljenih podataka i samim time reakcija na situaciju“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije