Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo je odšetao

Četvrti vojnik ove godine prebjegao iz Sjeverne u Južnu Koreju

Sjeverna Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
22.12.2017.
u 14:35

Vojnik je čekao pogodnu priliku za bijeg, tražio je dan u kojemu će magla biti vrlo gusta, a vidljivost ne veća od desetak metara

Noseći u rukama kalašnjikov, sjevernokorejski vojnik pojavio se jučer ujutro na kontrolnoj točki južnokorejske vojske u demilitariziranoj zoni i ustvrdio da želi prebjeći na jug. Bijeg ovog devetnaestogodišnjaka dolazi samo nekoliko tjedana nakon vjerojatno najdramatičnijeg bijega iz Sjeverne u Južnu Koreju u povijesti. Tada je u istom području, u blizini “Mosta bez povratka” sjevernokorejski vojnik terencem probio zaštitne ograde, a potom, kada mu je oštećeno vozilo stalo, potrčao prema jugu. Na njega su odmah počeli pucati sjevernokorejski vojnici, a prebjeg je, iako je pogođen s pet metaka, uspio prijeći granicu i skriti se pod hrpom lišća ispod kojeg su ga izvukli Južnokorejci i potom otpremili u bolnicu...

Bijeg kroz maglu

Jučerašnji prebjeg znatno je pametnije postupio. Čekao je dan s gustom maglom u kojoj je vidljivost bila samo nekoliko desetaka metara, a potom se preko “trga” u Panmunjomu, mjestu gdje se inače odvijaju pregovori dvaju strana koje su još uvijek tehnički u ratu, trčeći zaputio prema jugu.

– Samo je izronio iz magle i rekao da se želi predati, da želi prebjeći – ustvrdila je južnokorejska vojska. Odmah je prihvaćen i poslan prema Seulu, a desetak minuta kasnije postalo je jasno da su Sjevernokorejci shvatili da im nedostaje jedan od vojnika. Grupa naoružanih Sjevernokorejaca počela se približavati granici, pa su Južnokorejci ispalili nekoliko hitaca u zrak. Sjevernokorejski vojnici povukli su se natrag u maglu, a nedugo potom s njihove se strane začulo nekoliko rafala. Ipak, ni jedan metak nije upućen prema jugu.

Sjeverna Koreja
1/10

Ovo je četvrti sjevernokorejski vojnik koji je ove godine prebjegao prema Seulu. Inače, bijeg preko demilitarizirane zone drži se vrlo rizičnim jer je ovo područje, unatoč svom nazivu, jedna od najčvršće utvrđenih granica s više od tri milijuna položenih mina, stotinama stražarskih postaja i mitraljeskih gnijezda.

Bijeg svakog vojnika na jug vrlo je važan korejskoj obavještajnoj službi KCIA-i jer služio kao djelomično provjeren izvor informacija o stanju u sjevernokorejskim oružanim snagama. Što se doista događa u vojsci Pyongyanga, teško je procijeniti jer su prema nekim procjenama vojnici demoralizirani, ali i izloženi jakoj indoktrinaciji.

Komentara 9

DU
Deleted user
16:34 22.12.2017.

Južna Koreja bi trebala nešto napraviti da se olakša bijeg onima koji uspiju uhvatiti priliku za bijeg.

AA
aabbcc
15:06 22.12.2017.

Biti ce da je to Kimova vojska sa najmanje dezertera na svijetu !

Avatar Moodleen
Moodleen
14:49 22.12.2017.

Od njih 4 koji su zbrisali bar su trojica Kimovi "udbaši". Sve to treba vratiti. U vodoravnom položaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije