Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvijek spremni improvizirati

Vojni stručnjaci iznenađeni kako Ukrajinci koriste oružje: Rade ono što nitko nikada nije učinilo

FILE PHOTO: MIG-29 fighter aircrafts fly at a military air base in Vasylkiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/3
30.08.2022.
u 09:49

Američka raketa HARM, dizajnirana za traženje i uništavanje ruskog radara protuzračne obrane, obično nije kompatibilna s MiG-29 ili drugim borbenim zrakoplovima u ukrajinskom arsenalu. Ukrajina je uspjela preinačiti senzore za ciljanje kako bi omogućila pilotima da ispale američki projektil iz svojih zrakoplova iz sovjetske ere

Milijarde dolara vojne pomoći koju su Sjedinjene Države poslale Ukrajini uključuju neke od najnaprednijih i najsmrtonosnijih sustava oružja na svijetu, no Ukrajina je postigla i velike uspjehe u ratu koristeći oružje i opremu na neočekivane načine, a neke namještajući u hodu, tvrde vojni stručnjaci.

Od potonuća Moskve, ruskog crnomorskog admiralskog broda, u travnju do napada na rusku zračnu bazu na Krimu ovog mjeseca, ukrajinske trupe koristile su američko i drugo oružje na načine koje je malo tko očekivao, kažu stručnjaci i dužnosnici Ministarstva obrane.

Montiranjem projektila na kamione, na primjer, ukrajinske snage su ih brže prebacile u domet paljbe. Postavljanjem raketnih sustava na glisere povećali su njihovu sposobnost pomorskog ratovanja. Također, Ukrajina je nastavila uništavati ruske mete sporokretnim napadnim dronovima Bayraktar turske proizvodnje i jeftinim, plastičnim letjelicama modificiranim za bacanje granata i drugog streljiva, navodi Yahoo News.

- Koriste "metaforu MacGyvera" - rekao je Frederick Hodges, bivši vrhovni zapovjednik američke vojske u Europi, govoreći o TV emisiji iz 1980-ih u kojoj glavni lik koristi jednostavne, improvizirane naprave kako bi se izvukao iz neugodnih situacija.

U napadu na Moskvu, primjerice, Ukrajinci su razvili vlastitu protubrodsku raketu, nazvanu Neptun, koju su temeljili na dizajnu stare sovjetske protubrodske rakete, ali sa znatno poboljšanim dometom i elektronikom. Čini se da su postavili projektile Neptun na jedan ili više kamiona, prema jednom višem američkom dužnosniku, i premjestili ih u domet broda, koji je bio oko 75 milja od Odese. To je bilo prvi put da je novo ukrajinsko oružje korišteno u stvarnom ratu.

Ukrajinske trupe su se toliko dobro snašle s bespilotnom letjelicom Bayraktar da je izvršni direktor tvrtke, Haluk Bayraktar, pohvalio njihovu sposobnost da "iscijede što je više moguće iz ovih sustava". Američki vojni dužnosnici i dalje su zbunjeni zašto ruski višeslojni sustavi protuzračne obrane nisu bili učinkovitiji u zaustavljanju bespilotnih letjelica, koje nemaju sustave samoobrane i lako se uoče radarima.

Visoki dužnosnik Pentagona rekao je da su ukrajinske snage postavile američke proturadijacijske projektile HARM na borbene zrakoplove MiG-29 sovjetskog dizajna - nešto što nijedno zrakoplovstvo nikada nije učinilo. Američka raketa HARM, dizajnirana za traženje i uništavanje ruskog radara protuzračne obrane, obično nije kompatibilna s MiG-29 ili drugim borbenim zrakoplovima u ukrajinskom arsenalu. Ukrajina je uspjela preinačiti senzore za ciljanje kako bi omogućila pilotima da ispale američki projektil iz svojih zrakoplova iz sovjetske ere. 

- Zapravo su ga uspješno integrirali - rekao je viši dužnosnik novinarima tijekom brifinga u Pentagonu. 

Posljednjih tjedana Ukrajina je u nizu napada gađala Krim, crnomorski poluotok koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine. U udaru na rusku zračnu bazu ukrajinske snage uništile su osam borbenih zrakoplova. Nekoliko dana kasnije, tajni ukrajinski borci koji su djelovali iza neprijateljskih linija pogodili su nekoliko mjesta na okupiranom području za koje je Rusija mislila da su sigurna, uključujući skladišta streljiva i opskrbne linije. Zatim su eksplozije pogodile vojni aerodrom u blizini Sevastopolja, najvećeg grada na Krimu i doma ruske crnomorske flote. 

Američki vojni zapovjednici koji su radili s ukrajinskim trupama kažu da su Ukrajinci uvijek spremni improvizirati. Hodges je rekao da je primijetio "na taktičkoj razini koliko su Ukrajinci bili pametni" kad je radio s njima 2013. i 2014. godine. Rekao je da je prilagodba američkih HARM projektila za rad na MiG-ovima pokazala dubinu tehnološkog znanja i iskustva ukrajinske vojske.

- Ne možete samo objesiti bilo koju vrstu rakete na bilo koju vrstu aviona - naveo je i istaknuo kako su oni to uspjeli

VIDEO Putin pali plin koji je trebao biti dostavljen Europi? Sateliti snimili neobičnu aktivnost u ruskom postrojenju

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 53

Avatar Platipus77
Platipus77
11:26 30.08.2022.

Vau...kakva domišljatost. Ponovit ću samo ono što je o ovom sukobu rekao general Markač: "Ovo se UOPĆE ne može usporediti s Domovinskim ratom. Mi smo bili spremni, ali slabo naoružani, dok su Ukrajinci vrlo dobro naoružani, ali potpuno nespremni" Zaboravljamo opet vlastitu prošlost. U Đuri Đakoviću radile su se ručne bombe "fitiljače" iz kojekakvih cijevi, pravili smo avio-bombe od bojlera i plinskih boca, imali improvizirane katapulte za ručne bombe s oprugama od amortizera umjesto minobacača, pravili svoje strojnice od komada željeza "Zagi", "Pleter", "Ero" "Šokac" i "Agram", izrađivali projektile od protugradnih raketa....to je bilo snalaženje, a ne kako gotovi, američki projektil montirati na svoj avion.

OT
otrovnijezik
16:26 30.08.2022.

Ponovit ću. Da nam je SAD i EU dali pola onoga što su dali Ukrajini , gdje bi nam bio kraj. Ali naši partneri, saveznici i prodavači magle su nam dali embargo na oružje, izbjeglice iz Bosne i dovoljno vremena JNA da sve vrati pod kontrolu.

LA
laptopxp1
10:34 30.08.2022.

I u Hrvatskoj smo na početku rata puno improvizirali, izmišljali nova oružja koja bi bila jednostavna za proizvodnju i upotrebu. Kad imaš puno bolje naoružanog neprijatelja to je jedini način na koji možeš smanjiti tehničku inferiornost. Kad smo se naoružali više nije bilo potrebe za improvizacijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije