Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruske vojne vježbe

Vojni i ekonomski savez protiv Trumpa i dolara

Reuters
12.09.2018.
u 09:02

Pokrenuto je 36 tisuća tenkova i oklopnih vozila, više od tisuću zrakoplova i helikoptera, brodova sjeverne i pacifičke flote

Najveća vojna vježba od razdoblja hladnog rata, odnosno od 1981., u kojoj sudjeluje više od 300.000 ruskih, ali i 3200 kineskih vojnika koja je počela jučer i trajat će do 17. rujna u istočnim i središnjim predjelima Rusije treba pokazati snagu Rusije predsjednika Vladimira Putina.

Pokrenuto je 36 tisuća tenkova i oklopnih vozila, više od tisuću zrakoplova i helikoptera, brodova sjeverne i pacifičke flote. Vježba je nazvana Vostok 2018., a rusko ministarstvo obrane objavilo je i snimke kretanja oklopnih vozila i zrakoplova. Atlantski savez, čija je članica i Hrvatska, kritizirao je tu vježbu nazvavši je “simulacijom sukoba na širokoj razini”.

Vježbe u kojima sudjeluju i kineske snage učvršćuju savez dviju država, a koincidiraju i s potpisom sporazuma o plinu. Dvije najveće države svijeta učvršćuju svoj politički i ekonomski savez i naglašavaju ga zajedničkom vojnom vježbom. Kao i svaki sporazum, tako je i ovaj o plinu nazvan povijesnim, ali u ovome ima i dodatak.

Naime, Putin je najavio da će dvije države sve više upotrebljavati njihove valute u trgovinskoj razmjeni, a sve manje dolar.

"Ruska strana, kao i kineska, potvrdile su njihov interes da upotrebljavaju što aktivnije nacionalne valute u plaćanju bilateralne robne razmjene", rekao je Putin koji je sa Xi Jipingom sudjelovao na ekonomskom forumu u Vladivostoku. Kremlj drži da će to učvrstiti bankarske operacije oko izvoza-uvoza koje neće biti pod utjecajem međunarodnog tržišta.

To je rusko-kineski odgovor na američke prijetnje pooštravanjem embarga Rusiji i novim carinama Kini. Amerika predsjednika Donalda Trumpa zaoštrava ekonomski rat s Moskvom i Pekingom, koji odgovaraju svojim ekonomskim mjerama, ali i zajedničkom vojnom vježbom.

Prošle godine ruska vojska održala je vježbe s Bjelorusijom nazvane Zapad 2017. i u njima je sudjelovalo oko 13.000 vojnika. O Vostoku 2018. ruski je ministar obrane Sergej Šojgu kazao da će biti još važnije od onih održanih 1981.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar superhik74
superhik74
20:04 12.09.2018.

Sram ih bilo, pa kako se usudjuju, zar ih nije briga kako ce sada NATO uvoditi "demokraciju" bombama u drzavama bogatim naftom ?

DU
Deleted user
13:57 12.09.2018.

Pokrenuto je 36 tisuća tenkova i oklopnih vozila.......nije to nista. rvacka ima dzepnu podmornicu.

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
06:57 18.09.2018.

Rvacka vlada u svojoj pretorijanskoj misiji, mam će rusima uvsti ozbiljne sankcije na uvoz oružja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije