Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojni epidemiolog

Šest vojnika zaraženo, a 99 ih je u izolaciji. Oboljeli će uskoro ići u kamp kod KB-a Dubrava

Mario Gjurić
30.03.2020.
u 13:06

– Vojnici koji su u samoizolaciji pridržavaju se svega što je propisala država, a dosad nismo imali ni jednu prijavu kršenja izolacije. Moram spomenuti i kako je 76 vojnika već pušteno iz izolacije – kazao je brigadir Gjurić.

Vojni epidemiolog, brigadir Mario Gjurić bio je gost današnje emisije u studiju Večernjeg lista. Izvršni urednik Žarko Ivković razgovarao je s njim o koronavirusu u Hrvatskoj, epidemiološkom stanju u Oružanim snagama RH te provedbi mjera zaštite.

Spomenuli su i stanje hrvatskog kontingenta NATO-a u Litvi, u kojem su četvorica naših vojnika zaražena te su tamo stigli medicinski timovi iz Hrvatske i Njemačke. Isto tako komentirali su i ekspedicijski kamp pokraj KB-a Dubrava za prihvat pacijenata oboljelih od koronavirusa.

 

– Trenutačno je šest pripadnika Oružanih snaga RH zaraženo. Dakle četvorica su u Litvi, jedan je u Zagrebu i jedan u Slavoniji. Njihovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće, ipak je riječ o pripadnicima mlađe populacije. Pohvatali smo njihove kontakte te su u izolaciji. Jučerašnji pacijent koji je bio u Infektivnoj klinici danas je već pušten na kućno liječenje – kazao je brigadir Gjurić te pojasnio situaciju iz Litve kamo je hrvatska poslala medicinski tim.

– Još prije tjedan dana pojavio se jedan zaraženi stranac koji je zarazio svoje kolege, a među njima i jednog našeg pripadnika. Došlo je do žurne akcije naše i njemačke liječnice. Proveli su testiranje svih koji su bili u kontaktu u bazi te su stavljeni u izolaciju – rekao je Gjurić te dodao:

– Svi koji su zaraženi u Hrvatskoj oboljeli su od svojih kontakata ili su bili na putu. Primjerice, u posljednjem slučaju oboljeloga je zarazila supruga koja nije pokazivala simptome, ali je zaražena u dječjem vrtiću.

U samoizolaciji je 99 vojnika.

– Oni se pridržavaju svega što je propisala država, a dosad nismo imali ni jednu prijavu kršenja izolacije. Moram spomenuti i da je 76 vojnika već pušteno iz izolacije.

Kojim rodovima pripadaju dvojica zaraženih vojnika iz Hrvatske?

– Jedan je iz zrakoplovstva, a drugi je pripadnik kopnene vojske.

Kad je riječ o ekspedicijskom kampu pokraj KB-a Dubrava, jesu li sve pripreme privedene kraju?

– Očekivali smo da će do danas sve biti gotovo. Naravno, ne ovisi sve o nama, ovisi i o ugovornoj firmi Mesar. Čekamo da majstori odrade svoje, a nakon toga ćemo dezinficirati kamp te ga predati civilima na upravljanje. Ako se sve to riješi, sutra ćemo kamp staviti u pogon. Ako će trebati, vojska će i dalje uskočiti oko održavanja šatora. 

Očekuje li se dolazak prvih pacijenata u kamp?

– Situacija je takva da su bolnice popunile svoje kapacitete. Dogodio se i taj potres tako da bi uskoro mogli stići prvi pacijenti u kamp – kazao je Gjurić te zaključio kako još ima zahtjeva za vojnim dizalicama pri sanaciji štete od potresa.

Cijeli razgovor s brigadirom Gjurićem pogledajte u emisiji.

Ključne riječi

Komentara 20

PL
Playmaker
13:16 30.03.2020.

Normalno kad je još uvijek sezona gripe,snijeg pada i hladno je !! Ova bezvezna i bolesna panika koja se širi od sa svakih strana više nije pametan razum !!!!😎😎😎 A najgori su ovih koji nisu nimalo informirani,nemaju pojma,strah im u kostima i onda šalju bezvezne komentare!!!!

BA
babovac
18:10 30.03.2020.

Gle čuda...njihovo zdravstveno stanje je "zadovoljavajuće". A kakvo je zdravstveno stanje s oboljelima od otkaza zbog korona-spektakla?

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
14:36 30.03.2020.

Oko tih vojarni stalno se motaju cure iz Moldavije, Ukrajine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije