Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOPNIČKI DNEVNICI Burno na suđenju Marinu Ivanoviću:

Vojna je policija ‘obradila’ svjedoka

18.02.2009.
u 21:45

Na suđenju Marinu Ivanoviću, odvjetniku iz tima generala Gotovine, optuženom za prikrivanje arhivske građe, odnosno topničkog dnevnika Ante Karduma, rečeno je da je vojna policija obavila obavijesne razgovore s Kardumom pošto je on 22. siječnja pozvan kao svjedok na sud! Kardum je svjedočio u zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu kako mu je vojna policija rekla “da je najbolje da šuti na sudu jer svaka rečenica otvara niz pitanja pa bi se sve moglo zakomplicirati”!

Manevar tužiteljstva
– Priča je strašnija nego što se čini. Nedopustivo je da je vojna policija pozvala Karduma na obavijesne razgovore 3. i 12. veljače, a pošto je on 22. siječnja pozvan za svjedoka. To je izravno upletanje vojne policije u sudski postupak i pritisak na svjedoka.

Nedopustivo je i što je tužiteljstvo danas minutu prije ročišta izmijenilo činjenični opis optužnog akta, pošto se Ivanović očitovao o krivnji, a da nije izveden ni jedan dokaz. I sud i obrana dovedeni su pred gotov čin, prosvjedovao je Ivanovićev odvjetnik Mitko Naumovski u sudnici suca Nenada Lukića.

Sudac je izdvojio iz spisa službenu zabilješku vojne policije koju je tužiteljstvo priložilo u spis uz izmjenu optužnog akta kojim se od Ivanovića traži da MORH-u preda topnički dnevnik, ali i plan djelovanja topničke skupine 5. Tužiteljica je replicirala da imaju pravo mijenjati činjenični opis u svakoj fazi postupka, a da su teze o pritisku na svjedoka pretpostavke i hipoteze. Ivanović se branio da nema dokumente koje tužiteljstvo traži nego tek privatni Kardumov rokovnik.

Kardum, koji je bio zapovjednik topničke raketne skupine 5, lani u siječnju predao mu je svoju osobnu bilježnicu i listu ciljeva, rekavši “ja to dajem svome zapovjedniku Gotovini ako mu može pomoći u obrani”, a on je tu dokumentaciju predao voditeljici ureda Gotovinina odvjetničkog tima, Katarini Šušak Filipović. Kardum je kazao da je vojna policija s njim bila ljubazna i da je stekao dojam kako su se sjetili prikupiti dokumente koji su po kućama.

“Bolje ti je da šutiš”
Na pitanje tužiteljice je li u zemljovid upisivao ciljeve, akcije i utrošak streljiva, rekao je da ne zna je li to vojna tajna jer mu je u tom kontekstu vojna policija rekla da je najbolje da šuti jer mu se svašta može dogoditi. Jurica Šare, koji ne zna Karduma ni Ivanovića, zanimljivo je zaključio: “Čudno mi je hrvatsko pravosuđe, iz novina saznam da sam okrivljen, a onda tu dođem kao svjedok i na sudu doznam da sam okrivljen u drugom procesu!” Danas svjedoči Rahim Ademi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije