Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojko Obersnel:

'Hasanbegović mi nije pojasnio razloge uskrate sredstava Hrvatskoj drami riječkoga HNK'

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/5
11.05.2016.
u 17:35

Prema navodima u priopćenju koje je poslalo Ministarstvo kulture dalo bi se zaključiti da smo razjasnili nejasnoće vezane uz financiranje programa riječkog HNK za 2016., no to nije točno, ističe riječki gradonačelnik.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u srijedu je priopćenjem reagirao na jučerašnje priopćenje Ministarstva kulture o njegovu sastanku s ministrom Zlatkom Hasanbegovićem u Zagrebu te istaknuo da mu ministar nije objasnio ni kriterije ni razloge uskrate sredstava za financiranje programa riječkoga HNK.

 Obersnel u današnjem priopćenju ističe da mu ministar na sastanku nije pojasnio ni kriterije ni razloge uskrate sredstava za financiranje kompletnog programa Hrvatske drame u riječkom kazalištu u 2016. godini.

 "Na navedenom sam sastanku stoga izričito još jednom zatražio od ministra dostavu pisanog očitovanja o razlozima drastičnog smanjenja sredstava za riječki HNK za 2016. godinu u odnosu na 2015. godinu, tim više što su se u medijima pojavile izjave članova kulturnog vijeća koje je procjenjivalo programe iz kojih sam shvatio da je s njihove strane predložen značajno veći iznos za sufinanciranje riječkog HNK od onoga koji je u konačnici odobren", navodi Obersnel u priopćenju.

 "Prema navodima u priopćenju koje je poslalo Ministarstvo kulture dalo bi se zaključiti da smo razjasnili nejasnoće vezane uz financiranje programa riječkog HNK za 2016., no to nije točno. Kriterije i razloge ministar nije pojasnio i ja još uvijek očekujem njegov pisani odgovor", ističe riječki gradonačelnik.

 Ministar kulture Zlatko Hasanbegović sastao se u utorak u Zagrebu s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i pročelnikom Odjela gradske uprave za kulturu Ivanom Šararom s kojima je razgovarao o financiranju riječkog HNK, izdavačke kuće EDIT i nastavku suradnje Ministarstva i grada Rijeke u projektu Rijeka - EPK 2020.

 Kako je jučer priopćilo Ministarstvo kulture, ministar Hasanbegović izvijestio je riječkoga gradonačelnika Obersnela o kriterijima raspodjele sredstava Ministarstva kulture za 2016. godinu za program Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, a riječki je gradonačelnik ministra upoznao s imenovanjem v.d. intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca te najavio skoro raspisivanje natječaja sukladno zakonskim odredbama.

 Riječki je gradonačelnik, nakon objave Ministarstva kulture o sredstvima odobrenim za financiranje dramske djelatnosti, po kojoj se riječkom HNK odobravaju smanjena sredstva i to za programe Opere, Talijanske drame i Baleta, ali ne i Hrvatske drame, ministru uputio pismo u kojemu je izrazio zabrinutost zbog tog smanjenja i zatražio objašnjenje takve odluke.

 Ministarstvo kulture tada je reagiralo priopćenjem u kojemu je, uz ostalo, navedeno kako smatra da repertoar toga kazališta ne ispunjava smjernice iz Pravilnika o kriterijima i standardima o osiguravanju sredstava za nacionalne kazališta te da prema izvješću za 2015. to kazalište nije utrošilo novac za programsku djelatnost Talijanske drame.

Komentara 47

PR
prcparty69
18:10 11.05.2016.

Zato sto u gospodarskoj situaciji u kakvu nas je doveo Obersnelov SDP nema novaca ni za hitnije i bitnije stvari vezane za socijalni status građana. A oni bi na pozornicu stavili dvije daske, gajbu piva i dva mutava glumca pa za sve kesnili basnosnovne svote. Ako kazaliste nije kadro menađerski upravljati sobom i namaknuti sredstva neka mjenja upravu. Tko za moj obrt dotira sredstva? Imam koliko se sam oznojim u trazenju i kvalitetnom obavljanju poslova. Zasto mi min. poduzetnistva ne donira ove godine 100.000kn??? Fasisti

MA
mare100
17:53 11.05.2016.

Meni nije jasna ova hajka cijele kulturne scene.Zašto ministarstvo kulture mora imati istu ili veću svotu novca na raspolaganju.Po čemu su kulturnjaci bolji da imaju pravo dobit ono što traže ,a drugi u državi moraju bit zakinuti.Znači nije problem ministar osobno problem su šoldi.Zato smatram da je ministar kulture neka druga osoba bila bi ista hajka ako bi bili kriterij sa novcima ovakvi kakvi su sad.

VE
vecernji55
18:41 11.05.2016.

Ma koji si ti k da tebi objasnjava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije