Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćno oslobođen

Vojislav Blažević: Nisam jeo, htio sam umrijeti jer su rekli da sam ja bombaš

Vojo
Foto: Privatni album
1/5
19.03.2015.
u 11:30

Vojislav Blažević oslobođen je optužbi za podmetanje bombi

– Ne osjećam se nimalo kao pobjednik. Ono što se na sudu dogodilo je Pirova pobjeda. Osjećam se jadno i žalosno jer sam osramoćen pred ljudima koje ne poznajem – kazao nam je paraglajder Vojislav Blažević dan nakon što je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe da je u siječnju 2013. u zapadnom dijelu grada postavio dvije eksplozivne naprave.

Batine u bolnici

Iako je bio izuzetno razočaran lažima koje su se o njemu objavljivale, ovaj veliki zaljubljenik u letenje odlučio je progovoriti o svemu što se zbivalo nakon što je uhićen.

– Ne mogu ni ispričati što sam doživio u zatvoru. Doći ni kriv ni dužan među stvarne kriminalce, naći se među tim ljudima... To ljudska psiha ne može podnijeti. Bio sam u ćeliji s još šest ili sedam osoba i to su grozni uvjeti. Bilo je nekoliko čuvara koji su bili korektni, ali bila je i nekolicina onih kojima bih samo poželio da jedan dan budu u koži zatvorenika – prisjetio se Blažević još uvijek vidno uzbuđen kada govori o boravku u Remetincu. Dodaje i to kako ga je jedan policajac u zatvorskoj bolnici izudarao pendrekom, i to zato što ga nije čuo kada ga je dozvao jer mu je u eksploziji ozlijeđen desni bubnjić.

Suočen s brojim pritiscima da prizna zločin, Blažević je već u zatvorskoj bolnici počeo štrajk glađu. Čak 62 dana odbijao je hranu i u tom je periodu izgubio 33 kilograma.

– Dolazio mi je jedan policajac u bolnicu i prije nego što je protiv mene podignuta optužnica i govorio da imaju videomaterijal da sam upravo ja bacio bombe. Rekao mi je da je bolje da sve priznam te da će se on pobrinuti da mi u zatvoru bude dobro jer sam, eto, ipak spasio ljude na stanici jer sam im rekao da će eksplodirati bomba. Znajući što se danas sve može učiniti s tehnologijom, pomislio sam bolje je da umrem nego da se takva sramota natovari na mene – priča Blažević.

Osvrnuo se i na informaciju, koja se nakon uhićenja pojavila u medijima, da je 90-ih postavio bombu ispred lokala poduzetnika Tomislava Horvatinčića.

Pokazali se pravi prijatelji

– Horvatinčića sam znao iz viđenja iz Samobora gdje sam radio na održavanju telefona, a on je imao restoran Babilon. U nekoliko navrata za njega sam obavio neki posao koji mi je uredno platio – objašnjava Blažević. I sutkinja Jasna Rađenović, koja ga je oslobodila optužbe, u obrazloženju svoje odluke naglasila je kako su Blaževića nastojali prikazati kao osobu sklonu podmetanju eksplozija, no istaknula je da nijedan svjedok to nije potvrdio.

Činjenica da su vještaci na suvozačevu sjedištu izolirali trag eksploziva ne znači da je Blažević u svom automobilu prevozio TNT, zaključila je sutkinja.

– Stvarno ne mogu osporiti da je nađen trag TNT-a, no moj automobil zaista je koristilo više osoba. Posljednja dva mjeseca koristio sam automobil svoje supruge – objašnjava Blažević.

Na kraju ovaj strastveni paraglajder, koji je prošao 48 zemalja i letio s oko 3800 ljudi, kaže kako je cijelo vrijeme imao podršku obitelji i prijatelja, a neki od njih osnovali su i grupu podrške na Facebooku pod nazivom Podrška našem prijatelju Voji.

– Moji pravi prijatelji ni u jednom trenutku nisu pomislili da sam stvarno ja odgovoran za eksplozije. Nikad se nisam razočarao u svoje prijatelje, nego tu i tamo u kojeg poznanika. Dapače, laganjem i iznošenjem dezinformacija pokazalo se tko su mi pravi prijatelji – kaže Blažević te dodaje još i to kako mu je na mjestu eksplozije ostala torbica sa 16.000 eura za kupnju opreme za letenje, a taj novac nikad nije nađen.

>> Blažević oslobođen optužbi za bombaške napade u Zagrebu!

Komentara 10

BU
budagigo
12:49 19.03.2015.

Ne vjerujem u njegovu nevinost.

DU
Deleted user
12:42 19.03.2015.

Hrv pravosudje je sramota. Od kada je on uhicen niti ijedne vise eksplozije nije bilo. Zar to nije dovoljno uz ostale dokaze.

US
USA
12:39 19.03.2015.

Postoji jednostavan nacin, iako nije zakonski procesno relevantan, ali policiji pomaze u kanaliziranju potrage, a to je poligrafsko vjestacenje. Ovu nebulozu od nepriznavanja tragova TNT-a u vozilu i pravdanje toga postojanjem istoga u npr. umjetnom gnojivu, ne bi ni komentirao. Uz to govori kako navodno nije isti auto vozio mjesecima vec suprugin, je smjesno, jer neznam tko bi vozio pored svoga, zenin automobil. Spominje da su se drugi vozili, cime implicira da je netko drugi donio tragove TNT-a. Prica nebuloze kako se eto prepao kad mu je policija rekla da ima videosnimku, jer se kao danas moze digitalno sve namontirati, sto je naravno neistina kod snimanja niske rezolucije u nocnim uvjetima (malo se previse gledaju filmovi, iako je montaza moguca ali ne za ovakve slucajeve). U svakom slucaju mutan slucaj, sa minimalno informacija, sve zbrda zdola, a je lik po meni sigurno kriv jer koliko vidim postoji vise nelogicnih elemenata koji rjetko kada budu plod slucajnosti. Uza sve to je i bivsi podoficir JNA koji je prosao barem osnovnu obuku u rukovanju eksplozivnim sredstvima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije