Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplave

Vodostaj Une napokon počeo opadati, četiri škole prekinule nastavu

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/42
15.05.2019.
u 15:38

Sava u Jasenovcu i dalje raste te bi se uskoro mogle proglasiti izvanredne mjere

Vodostaji nabujalih rijeka na karlovačkom području u blagom su opadanju, no i dalje je zbog vodostaja Korane na snazi izvanredno stanje. S druge strane, rijeke uz granicu s BiH i dalje rastu, a vatrogasci i mještani cijelu noć slagali su vreće s pijeskom u Hrvatskoj Kostajnici kako bi obranili kuće.

Vodostaj Une u 10 sati napokon je počeo opadati u Hrvatskoj Kostajnici. U Ulici Nine Marakovića u Hrvatskoj Kostajnici voda se probija kroz šahtove od kanalizacije, no nije ušla u objekte. Ova je ulica inače jedna od kritičnih točki kod svakog većeg vodostaja u Kostajnici.

Stanje u Ulici Kavrlja je mnogo bolje nego za prijašnjih ovakvih vodostaja kada su se kuće redovito našle pod vodom. Tome su pomogle i boks-barijere koje su prvi put primijenjene u H. Kostajnici. Voda koja izlazi iz šahtova crpi se snažnim crpkama natrag u rijeku Unu.

Opuštanja nema ni na drugim područjima u slivu Kupe i Save koje su u porastu.

Tako Sava kod Jasenovca raste za dva do četiri centimetra na sat i vodostaj je premašilo 800 centimetara, pa se očekuje proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava. U Pokuplju, kod Starog Broda i Farkašića, pod vodom su već mnoge vikendice, a voda je preplavila i neke lokalne ceste.

Privremeni prekid nastave zbog poplava 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da prema podacima kojima trenutno raspolažu od Ureda državne uprave u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji te od škola i njihovih osnivača, dvije osnovne škole i dvije područne škole dostavile su obavijest o privremenom prekidu nastave zbog poplava koje su zatekle ove dvije županije.

Riječ je o OŠ "Dvor" i OŠ "Jabukovac" u Sisačko-moslavačkoj županiji, te o PŠ "Šišljavić" i PŠ "Donje Mekušje" u Karlovačkoj županiji. Također, neke škole su, ovisno o razvoju situacije, najavile mogućnost privremenog prekida nastave.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja intenzivno prati situaciju i u kontaktu je sa školama i Uredima državne uprave županija koje su pogođene poplavama", poručili su.

Korana u Karlovcu u osam sati ujutro imala je vodostaj 792 centimetra, zbog čega je i dalje na snazi izvanredno stanje zaštite od poplava. Vodostaj rijeke u padu je od tri sata ujutro, no čitavu noć i jutro sve snage stožera bile su na terenu, popravljani su i dograđivani zečji nasipi i boks-barijere, ispumpavali su vodu iz dvorišta, objekata. I vodostaji Mrežnice i Kupe su u opadanju, Kupa je u Karlovcu u osam sati imala vodostaj od 766 centimetara.

Karlovački Stožer civilne zaštite održao je rano jutro novi sastanak, gdje je analizirano stanje na terenu. Tijekom jučerašnjega dana, navode, podijeljeno je 18.000 vreća s pijeskom kako bi se spriječila navala vode u kuće. Korana i Mrežnica, odnosno zaobalne vode poplavile su dvorišta, gospodarske zgrade i podrume u 20-ak kuća na području Mostanja, Logorišta, Male Švarče. S obzirom na to da je vodostaj rijeka u laganom padu već satima, očekuje se smirivanje situacije.

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici
1/15

S druge strane, Sava u Jasenovcu i dalje raste te bi se uskoro mogle proglasiti izvanredne mjere budući da vodostaj sada iznosi 794 centimetra. Izvanredne mjere proglašavaju se kada je vodostaj 800 centimetara.

Vodostaj Une jutros je bio u porastu i iznosio 462 centimetra, što je za sedam centimetara više nego što je bio u ponoć.

Kako doznajemo od gradonačelnika Hrvatske Kostajnice Dalibore Bišćana, kuće su obranjene iako je voda došla do dvorišta nekih kuća. Vatrogasci nastavljaju pojačavanje postavljenih barijera i zečjih nasipa, na čemu su radili cijelu noć. Mještani Kostajnice, Majura i Donjih Kukuruzara i dalje vodu moraju prokuhavati zbog zamućenja zajedničkog izvorišta.

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici
1/9

Nabujalim rijekama na ruku ne ide ni vrijeme budući da je za cijelu Hrvatsku za danas najavljena kiša koja u pojedinim dijelovima već pada.

HAK je izvijestio kako je zbog poplava prekinut promet na državnoj cesti DC36 Karlovac – Šišljavić, u mjestima Koritinja, Gradec Pokupski i Lijevo Sredičko, DC47 Hrvatska Kostajnica – Dvor u mjestima Kuljani i Zamlača te na županijskim cestama ŽC3231 Glina-Veliki Obljaj u mjestu Šibine i ŽC3223 Topusko – Maljevac u mjestu Staro Selo.

Zbog obilne kiše Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za osječku i zagrebačku regiju, dok je za cijelu jadransku obalu ono izdano zbog jakog vjetra koji će puhati do 90 kilometara na sat.

Danas će u unutrašnjosti prevladavati oblačno uz povremenu kišu, uglavnom u prvom dijelu dana, a u gorju i slab snijeg, javlja DHMZ. Ponegdje su još moguće obilnije oborine, ponajprije u najsjevernijim krajevima. Na Jadranu promjenljivo sa sunčanim razdobljima, mjestimice uz malo kiše, a lokalno je moguć i poneki pljusak s grmljavinom. Na kopnu će puhati umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu će umjerena, na sjevernom dijelu jaka bura postupno slabjeti. Najviša dnevna temperatura u gorskim područjima od 5 do 9, a u ostalim krajevima uglavnom od 11 do 16 °C.

VIDEO Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela

Ključne riječi

Komentara 3

TM
trade_mark
09:20 15.05.2019.

koliko godina je damir u-kristu-i-s-kristom jelić bio gradonačelnik? sada je župan, zar ne? nije našao za shodno riješiti pitanje poplava, iako karlovac i okolica leže ne na jednoj, ne na dvije, ne na tri, nego na ČETIRI rijeke. ali zato u poglavarstu rade bratići, tetke, stričevi i kumovi, namještaju se natječaji, ide se na duhovne obnove... jer to je ono što karlovcu zapravo treba - jedna prava, poštena duhovna obnova! vjerodostojno!

Avatar Pancevac
Pancevac
07:35 15.05.2019.

Jel moze tim ljudima da se pomogne nekako? Novcano,emotivno,bilo kako. Ja se jos secam HR vatrogasaca Koji su dosli u Obrenovac posle poplave i pomagali. Ja stojim na raspolaganju da pruzim sta treba novcano ili kako god.

SA
sargu123
09:46 15.05.2019.

Predsjednica je u mislima s poplavljenima. Znači bit će sve u redu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije