Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredne mjere

Sava u Staroj Gradiški blizu povijesnog maksimuma

Košutarica
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
21.03.2018.
u 15:16

Vodostaji Kupe i Save su se na području Sisačko – moslavačke županije počeli smanjivati, no probleme stvaraju vode retencija

U Brodsko-posavskoj županiji stanje s obranom od poplava i dalje je najkritičnije u Staroj Gradiški, gdje su na snazi izvanredne mjere obrane i gdje se vodostaj Save približio povijesnom maksimumu od 898 centimetara zabilježenom 1974. godine. Porast vodostaja u skladu je s očekivanim procjenama Hrvatskih voda i danas u 14 sati iznosio je 876 cm.

U naseljima Uskoci, Stara Gradiška i Donji Varoš završena je izgradnja zečjih nasipa na dionicama gdje nema nasipa u ukupnoj dužini od 4 kilometra, u koje je ugrađeno 30.000 vreća s pijeskom. Od PU brodsko-posavske zatraženo je pojačanje ophodnji duž savskog nasipa u cilju nadzora označenih mjesta procjeđivanja, a građani su pozvani da ne diraju i ne približavaju se označenim mjestima.

- Moramo paziti na nasip i dodatno osiguravati, učvršćivati i sanirati kritična mjesta gdje voda propušta. Visok vodostaj potrajat će danima i opasnost uvijek postoji, ali poduzimamo sve što je u našoj noći kako bismo spriječili bilo kakve ugroze – rekao je Stjepan Bošnjaković, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite. Zbog klizišta koja su se usljed obilnih oborina, topljenja snijega i slijevanja velikih količina vode aktivirala u brdskom dijelu Slavonskog Broda i ugrozila desetak kuća, brodsko-posavski župan Danijel Marušić proglasio je stanje elementarne nepogode u tom dijelu grada.

Vode retencija

Vodostaji Kupe i Save su se na području Sisačko – moslavačke županije počeli smanjivati, no probleme stvaraju vode retencija.
Sava u Jasenovcu jutros u devet sati je bila šest centimetra niža od jučerašnjeg povijesnog maksimuma, dok je vodeni val Kupe prošao sisačkim područjem. Vodeni val Save sada ide dalje prema Slavoniji. 

Košutarica
1/23

Najveći problemi su u Sisačko-moslavačkoj županiji u naselju Mlaka koje je zbog voda retencije Lonjskoga polja odsječeno već desetak dana i gdje traje borba za obranu svake kuće. Konvojima čamaca već se danima vozi materijal za zečje nasipe na tom području. Problem je isti, ali zbog vode Odranskog polja, u sisačkom prigradskom naselju Sela gdje je okruženo desetak kuća koje se brane zečjim nasipima i pumpama. Vodostaj retencija bi, prema prognozama Hrvatskih voda, trebao biti visok sve do petka, tako da stanovnike tog područja očekuje još besanih noći. Zbog visokih voda u Odransko polju ugroženi su i neki objekti i kuće u Tišini Kaptolskoj, na području općine Martinska Ves.

Državna cesta Sisak Popovača koja je jučer nakratko puštena u promet opet je zatvorena, ali ovaj put ne zbog vode na kolniku nego zbog oštećenja izazvanih podrivom vode. U kojem je stanju cesta znat će se tek kasnije, no za sada je jedina obilaznica duži i lošiji put preko Martinske Vesi i Ivanić grada. 

Rekordnih 928 cm

Neposredna opasnost od poplava za naselja sisačkog područja je prošla, jer su vodostaji svih rijeka u opadanju - prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj Save uzvodno od Siska, na mjernim mjestima u Rugvici i Dubrovčaku opada, a u Crncu, nizvodno od Siska, vodostaj stagnira.

I u Jasenovcu Sava je pala s rekordnih 928 centimetara prošle noći. Ipak, prema jučerašnjoj odluci Stožera za zaštitu i spašavanje, interventne ekipe danonoćno nadziru stanje nasipa. Na mjestima gdje se dogodi cijeđenje vode kroz nasip, odmah se intervenira ugradnjom folija. 

Vodostaj kupe kod Šišinca, Farkašića i Siska također je u opadanju. Jedina opasnost još prijeti naselju Sela nedaleko od Siska, koje ugrožavaju zaobalne vode iz Odranskog polja. Nekoliko kuća u Školskoj ulici u Selima okruženo je vodom, ali je za mještane organizirana redovna opskrba hranom i drugim potrepštinama. Zbog prihvata većih količina vode, vodostaj rijeke Odre stagnira na 865 centimetara i još ne opada.

A vrijeme će u Hrvatskoj danas biti pretežno oblačno s oborinama te u većini krajeva vjetrovito, najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti uglavnom će se kretati od -2 do 3, uz obalu od 4 do 9 Celzijevih stupnjeva, a na krajnjem jugu malo toplije.

U većem dijelu unutrašnjosti padat će slab snijeg, osobito u istočnim i gorskim krajevima, a najčešće u Lici. Na Jadranu povremeno kiša, osobito na jugu gdje će biti i obilnija uz grmljavinu, dok će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u unutrašnjosti Dalmacije biti i susnježice i snijega.

Prema kraju dana očekuje se postupni prestanak oborina i djelomično razvedravanje.

Vjetar na kopnu umjeren do jak sjeveroistočni, na istoku povremeno umjeren sjeverni, na Jadranu jaka i olujna bura, a na krajnjem jugu još prijepodne jugo, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za srijedu.

Košutarica
1/40

Više od tisuću vatrogasaca u obrani od poplava

Više od tisuću vatrogasaca angažirano je u obrani od poplava pa danonoćno pomažu stanovništvu u evakuaciji, pravljenju zečjih nasipa, ispumpavanju vode te prijevozu hrane i pitke vode, priopćila je u srijedu Hrvatska vatrogasna zajednica.

Najteže je stanje na području Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije, gdje vatrogasci sprječavaju plavljenje objekata, istaknuto je u priopćenju.

Ivica Pocrnić, zapovjednik DVD-a Perušić kaže da vatrogasci već jedanaesti dan pomažu na području Kosinja.

"Vatrogasci čamcima dovoze agregate kako bi povremeno osigurali električnu energiju. Prevoze osobe kojima je potrebna medicinska pomoć, kao i patronažne sestre do ugroženih područja. Na terenu ispumpavaju vodu iz 30-ak kuća u koje je ušla voda i ostaju tu do normalizacije stanja", rekao je.

Od 12. do 19. ožujka u Karlovačkoj županiji angažirano je 156 vatrogasaca i 45 vozila, a uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Karlovca bilo je angažirano još 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Vatrogasci i djelatnici gradskih tvrtki od 8. do 19. ožujka napunili su više od 50.000 vreća s pijeskom za izgradnju zečjih nasipa.

Na području Sisačko-moslovačke županije svakodnevno 300 vatrogasaca radi u smjenama. Na području Brezovice, Višnjica, Tanca, Letovanića, Trebeža i šire okolice Jasenovca vatrogasci iz županije s Hrvatskom vojskom radili su na prijevozu stanovništva čamcem i aktivnostima obrane od poplava.

"Kritično je kod Košutarice i Mlake, gdje Sava raste, a vatrogasci su cijelu noć na 20 čamaca prevozili vreće za nasipe", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić.

Vatrogasni sustav u Hrvatskoj čini 65.000 vatrogasaca od kojih čak 62.000 svoj posao radi na dobrovoljnoj, volonterskoj razini te za sudjelovanje na intervencijama ne dobiva novčanu naknadu, podsjeća se u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije