Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog obrazovanja

Vodenim topovima i suzavcima rastjerivali prosvjednike u Turskoj

Turska prosvjed (1)
AFP/PIXSELL
29.03.2012.
u 23:15

Većinom su prosvjedovali učitelji i javni službenici koji se protive pokušaju vlade premijera Tayyipa Erdogana da nametne izglasavanje novog zakona o obrazovanju

Vodeni topovi i suzavci ''oružje'' su za kojim je turska policija posegnula u četvrtak kako bi rastjerala nekoliko tisuća prosvjednika koji su drugi dan zaredom negodovali zbog promjena u zakonu o obrazovanju, prenio je Reuters.

Ljutiti novim reformama u školstvu koje su, prema tvrdnjama sekularnih stranaka, osmišljene tako da potiču islamsko obrazovanje, prosvjednici su se upustili u okršaj s nadležlnima. Kada je prema specijalnim jednicama poletjelo kamenje, policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima. Dio prosvjedinka je odustao dok je drugi dio pobjegao u okolne ulice gdje se sukob nastavio.

Većinom su prosvjedovali učitelji i javni službenici koji se protive pokušaju vlade premijera Tayyipa Erdogana da nametne izglasavanje zakona koji bi zamijenio onaj iz 1997. kojim je mlađima od 15 godina bilo zabranjeno pohađanje vjerskih škola 'imam hatip'.

Taj je zakon smanjio broj učenika u školama za imame u kojima se, uz premijera Erdogana, školovala i većina njegova kabineta.

 

Komentara 9

OB
-obrisani-
23:52 29.03.2012.

Zar se proljeće budi i u Turskoj?

K1
k1milica
06:27 30.03.2012.

svi \"veliki\" ljudi (vise veliki a manje ljudi) s zavrsilim vjerske skole....hitler mussolini, pavelic, staljin, mao., naravno i ratzinger i castro......protestanti su malom tajnovitiji( skull and bones i bush i kerry npr ) . trostruku ninicijaciju imaju i socijalisti(a teisti) pioniri, omladina, komunisti sama religija.....idolopoklonstvo i prraznovjerje

MR
mravac8
08:59 30.03.2012.

A što se tiče demonstracija - pa svaki sistem se brani. Prvenstveno od vlasitith građana. Policija ne služi samo za hvatanje lopova i naplaćivanje prometnih kazni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije