Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatvorene prometnice

Vodeni val veći nego što se to očekivalo; Šef Hrvatskih voda: Vodostaj će rasti još koji centimetar

Raste vodostaj Kupe u Karlovcu, na snazi je pripremno stanje za obranu od poplava
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/17
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.09.2022.
u 22:56

Vodostaj Kupe u Karlovcu premašio je rekordnu razinu iz 1966. godine, pa se brane sva ugrožena područja.  -Pratimo stanje i spremni smo, razloga za paniku nema. Večeras bi vodeni val trebao stići do Petrinje i Siska- rekao je sinoć šef Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut sa županicom Karlovačke županije Martinom Furdek Hajdin, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i suradnicima od jutra obilazi najkritičnija područja ugrožena poplavom na području Karlovačke županije.

22:56 - Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u nedjelju navečer da su izvanredne mjere obrane od poplava uvedene zbog oštećenja nasipa u Lipiku i mogućnosti izlijevanja ribnjaka kod Marijinog sela u rijeku Ilovu.

Kako je objavljeno na Twitteru, nema opasnosti od plavljenja naselja i infrastrukture.


14:55 - Predstavnici Hrvatskih voda, Civilne zaštite i lokalnih vlasti su u nedjelju u karlovačkom naselju Brodarci, gdje je Kupa poplavila mnoga dvorišta i ušla u tri kuće, naglasili važnost završetka započetog sustava obrane od poplave, za što je potrebna i suradnja vlasnika parcela na obalama.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je rekao da je to posao u koji se ozbiljnije krenulo prije pet godina, da će potrajati još tri do pet godina i da će se tek kada sustav obrane od poplava bude završen 'uspostaviti puna sigurnost Karlovca i nizvodnog sisačkog područja'. U Logorištu je nasip završen, radi se na relaciji Selce-Rečica, drugdje se došlo do dozvola i otkupljuje se zemljište.

Podsjetio je Đuroković da su vremenske prognoze bile katastrofične, "po kojima smo se gotovo morali evakuirati iz mnogih dijelova Hrvatske" kao u nekim zapadnim zemljama. Pomoglo je to što je bilo sušno tlo, koje je amortiziralo vodu, pa nismo imali kataklizmu i katastrofu, iako je  Ogulin imao 124 milimetra kiše, povijesno najviše, te su i drugdje uz Kupu bile maksimalne vrijednosti.

Na opasku kako su iz Hrvatskih voda još jučer govorili da u Karlovcu neće vodostaj biti znatno viši od 750 centimetara, a premašio je osamsto, Đuroković je rekao da im tada nije bilo poznato da će u slivu Korane liti obilna popodnevna i večernja kiša, a Korana se ulijeva u Kupu, što ju je dodatno dizalo.

Đuroković: Nekad moramo priznati da je priroda jača od nas

“Nekad moramo priznati da je priroda jača od nas, trebamo biti bolji i uspješniji i iz ovoga trebamo izaći zajedno jači i nadograditi sustave, te se ne protiviti gradnji sustava”, rekao je Đuroković. Napomenuo je i da su ljudi u Logorištu, Mostanju i na Turnju ovaj put bili posve mirni, jer imaju novi nasip, a tamo je znalo biti od 300 do 500 kuća s cca metar vode u njima.

Na kritike da nije bilo pametno sada u Brodarcima postavljati barijere punjene vodom Đuroković je rekao da se ovdje iskoristila ta mogućnost da bi se zaštitila cesta od poplavljivanja, u početku se činilo da je to dobro, ali se pokazalo da nije izdržala, te je ustvrdio da “štete nema, samo je prelivena cesta koja bi i ionako bila prelivena, da se nije pokušalo zaštititi”.

Trut: Građani svih poplavljenih područja dobili pomoć

Ravnatelj Ravnateljstva Crvenog križa Damir Trut je rekao da je stavio u pripravnost Državnu intervencijsku postrojbu, da za sada to nije potrebno, da su građani svih poplavljenih područja dobili pomoć službi sustava Civilne zaštite, agregate i potopne pumpe, da su se branili i brane objekti, te se građanima pruža svaka potrebna pomoć. Ustvrdio je i da je "sve u svemu malo poplavljenih kuća, te nema velikih šteta".

Županica Martina Furdeek Hajdin je rekla da ima po nekoliko poplavljenih kuća, u Karlovcu, Ozlju, Ogulinu, Kamanju i Žakanju, te je naglasila da se od posljednje poplave 2018. godine sustavno radi na obrani od poplave, uz Kupu nasipi, kanal Kupa-Kupa, retencije Kupčina, i uz Gornju Dobru retencije u Ogulinu.

Gradonačelnik Damir Mandić najavio je pomoć građanima koji su pretrpjeli štetu ali je rekao da je izvjesno da se ovdje ne radi o štetama koje bi zadovoljavale proglašavanje stanja elementarne nepogode. Za stanovnike na relaciji poplavljenih cesta Selce-Šišljavić poručio je da su vatrogasci uspostavili prometne veze.


14:26 - Šef Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da je na području Brodaraca došlo do stagnacije vodostaja.

- Vodostaj je +500. Trenutni vodostaj na području grada Karlovca je 801, ali kako su Brodarci stali, ne očekujemo daljnji rast, možda još koji centimetar. Opadaju i vodostaji rijeke Korane-  prenosi HRT.

-Na području grada Ogulina bilo je ugroženo osam objekata, koji su zahvaljujući vatrogasnim snagama zaštićeni. Na području Ozlja ugroženo je osam stambenih objekata i dvije gospodarske zgrade- rekla je karlovačka županica Furdek-Hajdin.


14:20 - Čazmanske škole i vrtić u ponedjeljak će raditi normalno, svi stanovnici imaju struju i vodu a i dalje se intenzivno radi na saniranju krovišta 40-ak objekata nakon jakog olujnog nevremena koje je taj kraj zadesilo u petak popodne, rečeno je na sastanku Službi civilne zaštite, piše Mojportal.

-U ovom trenutku sve ekipe su i dalje na terenu, a do danas je izvršeno više od 350 intervencija. Struju i vodu imaju svi, a i škola će se sutra početi normalno raditi. Samo jedna obitelj trebala je privremeni smještaj jer je njihova kuća u izrazito lošem stanju. Zahvaljujem se svima na pravodobnim i koordiniranim reakcijama i polako se vraćamo u koliko-toliko normalno stanje. Pravo je čudo što osim dvije osobe koje su zadobile tjelesne ozljede i što nitko više nije stradao- rekao je Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan pa dodao:

.Velika materijalna šteta nastala je na poljoprivrednim zemljištima, usjevima i šumama, a sutra će teren obići i ministrica poljoprivrede. Na zahtjev gradova i općina koje su pretrpjele štetu idući tjedan proglasit ćemo prirodnu nepogodu. Imamo punu podršku vlade i svi resursi stavljeni su na raspolaganje. Građani mogu računati na pomoć države.


12:30 - Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut sa županicom Karlovačke županije Martinom Furdek Hajdin, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i suradnicima od jutra obilazi najkritičnija područja ugrožena poplavom na području Karlovačke županije.


11:43 - U Ogulinu je poplavljeno dvadesetak kuća, voda je ušla u stambeni prostor, dio cesta je i dalje poplavljen, a za promet je zatvoren dio državne ceste D42 koji ide kroz grad, no kiše više nema i vodostaj Dobre opada, potvrđeno je u ogulinskom Stožeru Civilne zaštite.

Kako kaže gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, koji je na terenu, štete tek treba zbrojiti, ali procjena je da je najmanje 20 kuća poplavljeno u naseljima Kirasići, Podvrh Žegar i Vučići.

"Mogu reći da je najgore prošlo, razina Dobre na očigled opada, ali će trebati sigurno cijeli dan da se povuče sa svih prometnica. U Ogulinu je danas sunčani dan i život se polako vraća u normalu, nakon naporne i neizvjesne subote", kazao je.

Posljedice izlijevanja i u ozaljskom kraju

Posljedice izlijevanja Kupe u ozaljskom kraju još su prisutne. Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi i dalje su odsječeni, jer se voda s prometnica sporo povlači, iako je vodostaj i četrdesetak centimetara niži nego sinoć, doznaje se od načelnika Stožera Civilne zaštite Stjepana Basara.

Danas se, kaže, “do poplavljenih sela može, ali u visokim čizmama”, pa stoga građanima i dalje pomažu vatrogasci s čamcima.


11:15 - Na području Karlovačke županije najkritičnije je na području grada Ozlja gdje je zbog poplave ugroženo 40-ak objekata a u gornjem dijelu Kupe, u najugroženijem dijelu općine Kamanje, rijeka je u padu oko pola metra, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Nizvodno, u mjestu Koritnja i dalje postoji ugroza od rijeke Korane koja se ulijeva u Kupu i povećava njezin vodostaj.

Žurne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode te dostavi dodatnih vreća s pijeskom.

Zbog vode na kolniku za sav promet je zatvoreno desetak državnih, županijskih, lokalnih te nerazvrstanih cesta.


10:49 - Zbog jakog nevremena i nabujalog vodostaja rijeka, više stotina vatrogasaca je u posljednja 24 sata odradilo ukupno 117 intervencija u pet županija, a većina njih su bile sanacije krovišta te ispumpavanje vode, izvijestila je u nedjelju Hrvatska vatrogasna zajednica.

Najviše vatrogasnih intervencija zabilježeno je na području Bjelovarsko-bilogorske županije, njih 65. Iako su se vatrogasci iz Karlovačke županije i Grada Zagreba vratili u svoje stanice, bjelovarskim vatrogascima pomoć i dalje pružaju kolege iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

Na uklanjanju stabala, postavljanju barijera protiv poplava te također na sanaciji krovišta i ispumpavanju vode radili su vatrogasci Karlovačke županije koji su imali 12 intervencija na kojima je sudjelovalo 158 vatrogasaca s 50 vatrogasnih vozila.

Zbog velikih oborina i naglog porasta vodostaja na gornjem toku rijeke Kupe, glavni vatrogasni zapovjednik uputio je izvanrednu dislokaciju vatrogasnih snaga iz Međimurske županije sa sedam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila u ispomoć karlovačkim kolegama, dodali su iz HVZ-a.

Posljedice nevremena sanirale su se i u ostalim županijama. Vatrogasci Sisačko-moslavačke županije zabilježili 13 tehničkih intervencija, sudjelovalo je 34 vatrogasaca sa 16 vozila.

Jedanaest intervencija odradilo je 46 vatrogasaca Primorsko-goranske županije, koji su uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, izvlačili vozila te izrađivali zečje nasipe.

Na području Zagrebačke županije 76 vatrogasaca su uklanjali srušena stabla i ispumpavali vodu, na ukupno 16 intervencija.


9:32 - U Karlovcu je Kupa  u 8 sati dosegla 796 centimetara, osjetno više od prognoze te je dio predgrađa od Selca do Šišljaviča odsječen zbog vode na DC 36, a na drugoj je strani u Brodarcima poplavljeno nekoliko kuća i vatrogasci pomažu građanima, rekao je Hini u nedjelju gradonačelnik Damir Mandić.

Stožer CZ Grada Karlovca zasjeda, prikupljaju se podaci o izlijevanju rijeka na prometnice, polja i dvorišta, a žurne su službe na terenu, rekla je načelnica Stožera Ivana Fočić.

Dodala je i kako su jutros za promet zatvorene lokalne nerazvrstane u Brodarcima, Brođanima, Donjem Mekušju, na Gradcu i cesta Mekušje-Kamensko.

S obzirom na to da je vodostaj Kupe u Karlovcu cijelu noć rastao te raste i dalje, a 796 centimetara je znatno više od prognoze Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije da će se vrhunac držati par centimetara iznad 750. U Hrvatskim vodama smatraju da sada jest vrhunac vrlo blizu, da glavnina vala već odlazi nizvodno prema Sisku.

“Sada imamo vrhunac vodnog vala, zaista smo blizu, ali se ne može reći hoće li nastupiti stagnacija za sat dva ili više”, rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Činjenicu da se nije potvrdila njena procjena rečena sinoć na Stožeru, da će vrhunac biti tijekom jučerašnje večeri ili noći, već je Kupa nastavila rasti, te raste i u nedjeljno jutro Željeznjak je projasnila da je nakon stagnacije vodnog vala uzvodno od Karlovca, u Gorskom Kotaru  došlo do sekundarnog vala, jer je obilna kiša nastavila padati, te je i vodostaj nakon opadanja opet počeo rasti. Riječ je o rekordnim padalinama i u Gorskom Kotaru i u Ogulinu.

Od subote navečer su na snazi izvanredne mjere za obranu od poplave, jer je Kupa prešla 750 centimetara, u 22 sata je bila na 759, jutros u sedam sati 793, da bi u osam bila na 796 i raste.

Rijeka Dobra, koja se u Ogulinu izlila dolazi u Karlovac i puni Kupu na ušću u Pokuplju, a kako ju pune dalje nizvodno od centra grada i pritoke Mrežnica i Korana usporava se protok ogromne količine vode.

16.09.2022., Brod na Kupi - Obilna kisa izazvala je podizanje vodostaja rijeke Kupe i njenih pritoka, koji su poplavili prometnice, kuce i vrtove u selima Kupske doline Kuzelj i Brod na Kupi. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija


9:10 - U Gorskom kotaru izmjerene su rekordne dnevne količine kiše u rujnu, a apsolutni dnevni rekord, otkad se provode mjerenja zabilježen je u Ogulinu.


Povijesne rekorde premašio je i vodostaj na gornjem toku rijeke Kupe. Bujične vode ostavile su za sobom odrone, uništene ceste, odsječena mjesta, poplavljene podrume i prizemlja obiteljskih kuća.

9: 05 - Hitne službe  su na terenu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Gotovo polovinu teritorija poharalo je nevrijeme, a kiša dodatno otežava sanaciju. Na najteže pogođenom čazmanskom području trebat će proći još mnogo vremena dok se stanje ne normalizira. 


9:02 - Zbog izlijevanja rijeka iz svojih korita brojne su prometnice u Karlovačkoj županiji pod vodom, a za sav promet zatvorene su:

- državna cesta DC42 u Ogulinu
- državna cesta DC228 na dionicama Jurovski Brod-Kamanje te Mahićno-Ozalj
- državna cesta DC36 Pokupska Blatnica-Koritinja
- županijska cesta ŽC3140 u mjestu Brihovo
- županijska cesta ŽC3297 u mjestu Podbrežje
- županijska cesta ŽC3143 Trg-Polje Ozaljsko
- lokalna cesta LC31185 u mjestu Zorkovac
- lokalna cesta LC34028 u mjestu Jaškovo
- lokalna cesta LC34011 u mjestu Obrež Vivodinski
- lokalna cesta LC 58032 Blaževci-Zapeć
- nerazvrstane ceste u mjestima Donje Mekušje-Kobilić, Brodarci i Brežani
- zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog magle vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u unutrašnjosti dok je na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8) opasnost je od odrona.


 7:56 - Iz Hrvatskih voda za Hrvatski radio kazali su da je situacija najgora bila na ozaljskom području gdje se Kupa izlila na prometnice, a prema novim podacima bilo je ugroženo dvadesetak kuća. Kako prenosi KAportal, na području Karlovca također je došlo do izlijevanja vode, a kuće ne bi trebale biti ugrožene.

17.09.2022., Karlovac - Vodostaj rijeke Kupe u 12 sati u Karlovcu je 695 cm sa blagom tendecijom rasta. Na snazi je pripremno stanje za obranu od poplava. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija


7:50 - Najteže je na području Ozlja gdje je voda ušla u podrume kuća, a zatovrene su četiri ceste pa je cestovni pristup gradu otežan. Točan broj oštećenih objekata još se ne zna, kao ni razmjeri materijalne štete koja se tek treba utvrditi.

- Zatvorene su četiri prometnice, u 16 kuća je ušla voda. Do sada je iskorišteno 1500 vreća, a i dalje se pune za zečje nasipe. Kiša je stala, ali vodostaj ne opada. Na terenu je 30 vatrogasaca, pomažu nam i volonteri. Sada će nam doći čamac jer do nekih mjesta možemo doći jedino njima- rekao je Marko Udiković, zapovjednik DVD Jaškovo za HRT.

VIDEO Zbog visokog vodostaja rijeke Kupe u mjestu Koritinja u tijeku je postavljanje sustava obrane od poplava

Ključne riječi

Komentara 12

RO
RogaBabaroga
10:14 18.09.2022.

a nek se drugovi setkaju sa rukama na ledjima u zelenim kabanicama. to ce popraviti stvar. nije ni ko u socijalizmu jer tamo bi Tito svebobnovio, kao npr Skopje nakon potresa a u Petrinji ljudima nakon vise od 2 godine sada curi voda u kontejnere. jebem te drzavo s ovakima na celu. ovo cak vise nije ni za naziv banana drzava.😶😵‍💫

PR
prokurator
10:07 18.09.2022.

Ukljucite malo mozak, ozalj nije nikakvo "poplavno podrucje" niti je kupa na tom mjestu normalno visoka 8 metara, niti je normalno da je susa trajala od studenog prosle godine.

DU
Deleted user
09:17 18.09.2022.

Bilo je lijepo, suho i suncano vrijeme. mnoge rjecice i potoci su presusili, tvrde, susa je i trebalo bi navodnjavati. U jesen i proljece nas kise i vodene bujice uvijek zaskakuju, ali sto ces u HV tvrde da je too normalno, a meni se cini da u stolicama sjedi bezbroj nesposobnih podobnih ljudi koji nemaju ideje da bi mogli posegnuti u fondove EU kako bi sprijecili poplave. Nije normalno da pored toliko napustenih zemljista nismo u stanju stvoriti uvjete da nas rijeke ne tope iz godine u godinu. Cudno je i to da je netko izdao gradjevinske dozvole u podrucju koje svake godine iznenadi izlijevanje rijeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije