Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Voda puni dvorišta

Vodeni val stiže u Hrvatsku: 'Neće se ponoviti Njemačka i Mađarska'

poplave, vukovar (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/7
11.06.2013.
u 15:50

– Pozivam građane na razum, mir, strpljenje i da budu bez panike. U sigurnim su rukama – poručio je sugrađanima Sabo

– Sve je spremno za nadolazeći vodeni val. Svi će radovi sa sutrašnjim danom i posljednjim pripremama na području Iloka biti privedeni kraju – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić nakon današnjeg obilaska ugroženih područja.

Govoreći o očekivanjima dodao je da se vrh vodenog vala u Hrvatskoj očekuje krajem tjedna te da se neće ponoviti slike iz Njemačke i Mađarske. – Očekujemo da vodostaj Dunava u Vukovaru dosegne razinu od oko 720 centimetara koliko je iznosila i 2006. godine kada je zabilježen drugi najviši vodostaj u povijesti. Spremni smo i za lokalne poteškoće dođe li do njih. Imamo spremne ljude, materijal i tehniku – istakao je Plišić. Za obranu od poplava na području toka Dunava kroz Hrvatsku bit će pripremljeno 300.000 vreća s pijeskom od kojih je njih 200.000 već raspoređeno po kritičnim mjestima. Angažirano je i ukupno tisuću ljudi među kojima je i 200 vojnika.

Do sada učinjenim prije dolaska vodenog vala zadovoljan je i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. – Pozivam građane na razum, mir, strpljenje i da budu bez panike. U sigurnim su rukama – poručio je sugrađanima Sabo. Na poslovima pripreme obrane od poplava u Vukovaru je angažirano 300-ak ljudi. Svi su nasipi ojačani i dodatno podignuti kako bi sve bilo spremno za prihvat nadolazećeg vodenog vala. Spremni su i za djelovanje u slučaju incidenata.

Prije svega to je nekoliko kuća kod Adice gdje voda već ulazi u obiteljska dvorišta. Isto se očekuje i na nekim područjima naselja Budžak. Najavljuje se i da je moguće kako tri zgrade u naselju Rupe, s ukupno oko 150 stanova, budu isključene iz sustava opskrbom električnom energijom ako bude potrebno. Središte grada zbog visokog vodostaja Vuke više nema javne rasvjete. Razmišlja se i o mogućnosti da sportska dvorana bude prilagođena ako se ukaže potreba za prihvat stanovnika s ugroženih područja.

Ugroženim područjima u Vukovaru treba dodati i ona na području naselja Opatovac i Šarengrad kao i grada Iloka. – Na tim područjima ugroženo je nekoliko obiteljskih kuća koje se nalaze u poplavnim područjima. Učinit ćemo sve da ih zaštitimo, ali vidjet ćemo koliko ćemo u tome uspjeti, rekao je Plišić. Dunav je jutros u Vukovaru dosegnuo razinu vodostaja pod 610 centimetara te je počeo plaviti Otok sportova. Očekuje se da danas dostigne vodostaj od 630 centimetara kada se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplava od kada će sve kritične točke imati 24-satni nadzor.

Kada je riječ o pripremama prije dolaska vodenog vala danas u Vukovar stiže i autobus članova zagrebačke udruge vukovarskih branitelja koji će biti angažirani na poslovima gradnje nasipa, punjenju vreća… Njima treba dodati i brojne dobrovoljce iz raznih udruga kao i same građane koji su se priključili akciji. Inače, zbog visokog vodostaja do daljnjega je zabranjena plovidba za sva plovila Dunavom.

>>Apokaliptični prizori: Izlila se Drava kod Osijeka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije