Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED

Voćari dijelili jagode i otkrili s kojim se sve problemima susreću

Domaći proizvođači jagoda u znak prosvjeda dijelili jagode građanima
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/14
21.05.2018.
u 12:05

Voćari su se odlučili na ovaj potez jer tvrde da svoje jagode ne mogu plasirati u trgovačke centre gdje se prodaju strane jagode.

Hrvatski proizvođači jagoda, na čelu s onima iz Zagreba i Zagrebačke županije, prosvjedovali su u ponedjeljak ujutro ispred jednog trgovačkog centra u Novom Zagrebu, kako bi upozorili da nije u redu da se jagode uvoze dok domaćih, poručuju, ima dovoljno.

Prosvjed jagodara, kojim su, kako su kazali pred tim centrom, željeli skrenuti pažnju na proizvodnju domaćih jagoda i njihove dostatne količine za potrebe domaćeg tržišta organizirali su i predstavnici Hrvatske voćarske zajednice te udruge uzgajatelja jagoda grad Zagreba, proizvođača jagoda Vrgorac, proizvođača jagoda zagrebački prsten te voćara i vinogradara Moslavine.

"Željeli smo ovim načinom upozoriti da nama proizvođačima ne idu na ruku ponašanja nekih trgovačkih centara, jer nismo protiv uvoza, ali jesmo u vremenu kada imamo dovoljno svojih jagoda. S uvoznim ne možemo biti ravnopravni jer je naša cijena nešto viša i zbog većih troškova, ali i problema koje imamo i s plasmanom i s nedostatkom radne snage, tako da ne stignemo ni sve pobrati jer nema berača", kazali su predstavnici jagodara.

Domaći proizvođači jagoda u znak prosvjeda dijelili jagode građanima Domaći proizvođači jagoda u znak prosvjeda dijelili jagode građanima
1/14

Ocjenjuju da "smo mi u Hrvatskoj specijalisti za uvoz hrane i zapuštena polja te za izvoz radne snage".

Na pitanje novinara zašto je domaća jagoda skuplja od uvozne, kazali su da je to zbog troškova, te da prodajna cijena (za mjericu) jagoda prve klase ne može biti oko 9 kuna, jer je to u Hrvatskoj ispod ekonomske cijene.

"To je nerealno, i tko se bavi proizvodnjom jagoda, zna da je tako. Ako netko misli da se na jagodama bogatimo, grdno se vara, to nije baš jednostavno proizvesti i prodati jer se radi o brzo kvarljivoj robi, koju većinom prodajemo kad sazre, osim eventualno kad ih poberemo dva-tri dana ranije ako idu u izvoz, no to su manje količine", kazao je predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba Marijan Herceg.

Trenutnu cijenu od 12 do 13 kuna po mjerici za oko pola kilograma jagoda, odnosno od oko 24 kune za kilogram, okupljeni jagodari ocijenili su najnižom mogućom za sada, ali i da postoji mogućnost da i padne za kunu-dvije u idućim tjednima dok još sezona jagoda traje.

Naveli su i da je samo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji oko 75 hektara pod jagodama, od čega samo u Zagrebu oko 50, te da se proizvodnja kreće oko milijun kilograma, od čega u Zagrebačkoj županiji oko pola milijuna kilograma.

Kako bi se građani i novinari uvjerili u kvalitetu domaćih jagoda, pred trgovačkim centrom u zagrebačkom naselju Lanište dijelili su jagode.

Ključne riječi

Komentara 12

IT
I-To
09:59 21.05.2018.

Imamo puno kontroveza a malo sluha.90% kupaca ne gleda čije su Jagode ili nešto drugo a gleda se samo na cijenu.To je sasvim normalno u cijelom svijetu mislim ovakvi potezi nisu nikome korisni.

Avatar Orlando!
Orlando!
09:51 21.05.2018.

A kakvi su isto to ljudi što iz uzimaju jer su džabe, a ne bi ih kupili ili platiili !

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
10:53 21.05.2018.

ne znam zašto vi tražite 12 kuna, a ja kupio u petak po 10 kuna na štandu od OPGovca u Hrašću..... Valjda mislite da vaš trud vrijedi 20 % više od njegovog ili ?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije