Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Kršili etička načela'

VNS: Za vrijeme Karamarkova mandata u SOA-i je bilo nezakonitog zapošljavanja

Tomislav Karamarko
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
04.07.2014.
u 14:45

"Vijeće za nacionalnu sigurnost zaključilo je kako se u slučajevima zapošljavanja osoba u SOA-i, često samo na jedan dan, te njihova premještaja u druga tijela svjesno izbjegavao zakonom propisani postupak zapošljavanja u drugim tijelima državne uprave"

"Vijeće za nacionalnu sigurnost zaključilo je kako se u slučajevima zapošljavanja osoba u SOA-i, često samo na jedan dan, te njihova premještaja u druga tijela svjesno izbjegavao zakonom propisani postupak zapošljavanja u drugim tijelima državne uprave. Takvim su se postupanjem kršili zakon i etička načela postupanja odgovornih osoba te narušavala vjerodostojnost SOA-e", izvijestili su iz Vlade i Ureda predsjednika Ive Josipovića.

Zaključak je to današnje sjednice na kojoj su razmotreni rezultati provedenih nadzora i mišljenja saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost vezani za sporna zapošljavanja u razdoblju kada je na čelu SOA-e bio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kao i rezultata stručnog nadzora Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Narušavanje ugleda i vjerodostojnosti SOA-e

VNS je razmatrao i slučajeve primitka u SOA-u osoba koje nisu zadovoljavale sigurnosne kriterije za primitak u službu. "Primitak takvih osoba u službu, iako u formalnom smislu nije predstavljao kršenje zakona, neprihvatljiv je, predstavljao je sigurnosni rizik te narušava ugled i vjerodostojnost SOA-e", izvijestili su iz Ureda predsjednika Josipovića i Vlade.

"Na sjednici VNS prihvaćena je i informacija kako je radi izbjegavanja nepravilnosti i sigurnosnih rizika SOA propisala standarde i model zapošljavanja u službu. Time će se ubuduće izbjeći moguće manipulacije u postupku zapošljavanja osoba u sigurnosno-obavještajnom sustavu", pišu u zajedničkom priopćenju iz Ureda predsjednika i Vlade te dodaju da je VNS prihvatio izvješća sigurnosno-obavještajnih službi za 2013. godinu.

>>DORH traži zaključke Odbora za nacionalnu sigurnost o zapošljavanjima u SOA-i

>>'Premijer laže da nije bilo zapošljavanja u SOA-i u posljednje 2,5 godine'

>>Dok je Karamarko bio šef, primljene su i osobe koje nisu prošle provjeru

Komentara 70

Avatar jurko_zg
jurko_zg
15:04 04.07.2014.

Jel to krenuo u kampanju? Zasto ignorira gospodarske pokazatelje, nezaposlenost i stanje drzave. Ne on od 3 zakonita zaposlenja pravi aferu.

MS
mislav_st
15:11 04.07.2014.

Covjek sa 15 savjetnika u 5 godina nije nista suvislo rekao - trebamo li preispitati ta zaposlenja i sto rade ti ljudi. Rezultat rada ureda predsjednika cista jedinica,neka me netko ispravi ako sam u krivu!

ST
stefj
14:54 04.07.2014.

He, he, Josipović u ofenzivi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije