Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani odvjetnika

"Vlasti su tek pod pritiskom EU prestale utjecati na sudstvo"

\'03.03.2010., Zagreb - Odvjetnik Marijan Hanzekovic. Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Boris Ščitar/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
19.03.2011.
u 10:00

Jedan je od primjera utjecaja na pravosuđe to što je Sabor običnom većinom birao ustavne suce, čime su vladajući birali sebi podobne.

Sve do 2010. zakonodavna i izvršna vlast izravno su sputavale neovisnost sudbene vlasti, a uz to se još donose zakoni kojima se ugrožavaju ljudska prava. Odvjetnici se pritom posve marginaliziraju, a niz je načina kojima se negativno utječe na njihovu neovisnost, a time i na neovisnost pravosuđa u cjelini. Sažetak je to oštrih kritika što ih je odvjetnik Marijan Hanžeković uputio Vladi govoreći na obilježavanju Dvadeset devetih dana odvjetnika.

– Tri su načina na koja je izvršna vlast sputavala neovisnost pravosuđa. Prvo, Sabor je običnom većinom birao članove DSV-a koji su birali suce. Drugo, Sabor je običnom većinom birao i suce Ustavnog suda, što je u praksi značilo da je stranka na vlasti birala sebi podobne ustavne suce, a preko DSV-a i sve suce u pravosuđu. Treće, sudskom je vlašću upravljala i izvršna vlast jer je ministar pravosuđa imenovao predsjednike sudova – rekao je Hanžeković navodeći da je ta praksa promijenjena tek pod pritiskom EU.

Kritizirao je i da se odvjetnici izostavljaju iz radnih skupina pri donošenju zakona ili se pozovu samo radi forme bez poštovanja njihova stava. Zaključio je da se tako donose loši propisi, a kao primjer spomenuo je Zakon o odvjetništvu i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u kojem je "uloga nevladinih organizacija, protiv koje su odvjetnici odmah bili, definirana tako da ne koristi ni korisnicima Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, ni udrugama, a uvodi nered na tržištu pružanja pravne pomoći".

Hanžeković je kritizirao i to što GSV daje mišljenje o odvjetničkoj tarifi, istaknuo je da je uz ignoranciju stava odvjetnika donesen ZKP kojim se krše ljudska prava te da se isto postupa sa Zakonom o parničnom postupku. U ovom potonjem kao problem ističe nastojanje da se pod pritiskom sudaca cenzus za reviziju pred Vrhovnim sudom podigne na 300.000 kuna za građane, a 800.000 za pravne osobe.

– Revizija je jedini pravni lijek kojim Vrhovni sud obnaša svoju zadaću ujednačavanja sudske prakse na teritoriju cijele zemlje i to se želi dokinuti – zaključio je Hanžeković.

Komentara 48

SL
slavkodjurek
10:46 19.03.2011.

Slažem se u cijelosti, o umreženosti ZAKONODAVNE, IZVRŠNE i KONTROLNE (sudbene) VLASTI, uz preporuku ELIMINIRAJTE - u pravničkim redovima pohlepne, osvetoljubive i tašte osobe, bez obzira radi li se o odvjetnicima - politićarima, odvjetnicima - javnim bilježnicima , odvjetnicima -- sucima ili odvjetnicima u državnim institucijama.

2X
2Xgeneral
10:52 19.03.2011.

SUDSTVO je pod pritiskom Vlade pogotovo kada se spore građani sa državom, a ODVJETNICI su bagra svoje vrste!!!!!! BEZOBRAZNE tarife odvjetničkog rada ( Ustavna tužba na A4 papiru sa 7 rečenica naplaćuju 5000 kuna!!!!! ) Taxse za sudske sporove su PREVISOKE tak oda građani RIJETKO MOGU DATI TOLIKI NOVAC!!!!!! OKRADU TE, PREVARE i unište a ti onda moraš platiti 20 - 30000 kuna takse za pokretanje sudskog spora!!!!!! HRVATSKI PROIZVOD!!!!!!! Poglavlje 23 EU nije postojalo dok PRAVNICI, STRUČNJACI I SUDCI EU nisu upoznali hrvatski sistem NE - FUNKCIONIRANJA PRAVOSUĐA I PRAVDE!!!!! Par ih je vjerojatno dobilo i infarkt dok su skužili o čemu se tu radi!!!

OB
-obrisani-
15:23 25.03.2011.

To se zove bananas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije