Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL NA RIVIJERI Što stoji iza osporavane novogradnje koja je trebala zamijeniti staru opatijsku Villu Arentz. Nove zgrade donijele su niz pitanja bez odgovora

Vlast nemoćna dok niče opatijska vila srama

arentz.jpg
import
22.04.2008.
u 19:56

Kako zgrade rastu te se dovršavaju pročelja opatijske Ville Arentz, Opatijcima sve više pada mrak na oči. Nekad je tu stajala skromna prizemna vila, a danas su tu tri zgrade s 33 apartmana, stana s pratećim sadržajima. Tko će u njima stanovati, još se ne zna, tvrdi Ivica Grčić, predstavnik investitora, službeno tvrtke Akord d.o.o. iz Splita. Još nisu na prodaju iako su se već počele širiti priče o mnogim poznatim osobama s estrade, iz svijeta sporta... koje su navodno zainteresirane za kupnju. Možda to pogoduje podizanju cijene četvornog metra, koja će svakako biti astronomska.

Kako je počelo
Opatijci se pitaju zašto je gradska vlast dopustila gradnju te zašto se ona nije, kad se vidjelo što novi investitor smjera, spriječila. Kako kaže gradonačelnik dr. Amir Muzur, dozvole koje je investitor pribavio uredne su – tako je ustvrdio Sud – pa gradski oci nisu više htjeli trošiti novac na sudovanje, kao što je to činio bivši gradonačelnik Ranko Vlatković.

Skromnu prizemnicu koju je grad Opatija dobio u vlasništvo prodala je vlast Axela Luttenbergera 2000. godine da bi se, prema planu, tu sagradio dječji vrtić. Odluka je promijenjena, novac potrošen, a talijanski kupac Alto Adige Adriatik odustao je od gradnje premda je od konzervatora dobio dozvolu, i to za rušenje stare zgrade, ali i dokumente za ishođenje lokacijske dozvole za gradnju apart-hotela sa svim sadržajima prema Pravilniku o kategorizaciji turističkih objekata.

Ovo napominjeno zato što se na svaku promjenu, tako i promjenu vlasnika, ako je riječ o turističkim objektima, treba primjenjivati novi zakon. To je neobičnije što gradska vlast Opatije nije mogla ništa učiniti. No otkrili smo i jednu zanimljivost, danas se to najčešće zove – sukob interesa! Naime, u Stručnom povjerenstvu za prostorno planiranje grada Opatije i danas sjede čak tri osobe (od pet članova) koje su izravno povezane s investitorima. Hrvoje Giacconi u Opatiji predstavlja Upravu za zaštitu kulturne i prirodne baštine (koja više ne postoji), a potpisao je dokument konzervatora potreban za ishođenje lokacijske dozvole. Štoviše, poništio je dokumenat kojim je njegova kolegica odbila prihvatiti projekt.

U Povjerenstvu je i Grujo Golijanin kao predstavnik Društva urbanista, ali je istovremeno i glavni projektant Ville Arentz, a čak je i poglavarima grada govorio o tom korisnom zdanju. Doznajemo da je detaljni plan uređenja Ville Arentz – Lipovica izradio arhitektonski biro Randić – Turato iz Rijeke, a Saša Randić je u Povjerenstvu kao predsjednik Udruženja arhitekata Hrvatske. Zanimljivo je da su upravo projektantu dali “otvorene ruke” da prihvati primjedbe Poglavarstva – ako hoće! A ne mora! Sve to govori da su imali ljude koji su, napokon, “stručno povjerenstvo”. Nisu im smetali ni veliki, 50-metarski grafiti koji su na početku gradnje znali osvanuti preko cijelog zdanja.

Ivica Grčić, predstavnik investitora, tvrtke Akord d.o.o., smatrao je to beznačajnim incidentom. No malo se tko upitao – kakva je to tvrtka registrirana u Splitu na adresi Kopilica 5! Utvrdili smo da na toj adresi nemaju ni poštanskog sandučića, nego poštu primaju u Tehnološkom centru. Osnivač je Zvon ena Holding d.d. iz Maribora, a predsjednik i član uprave su Votjeh Reisman i Simon Zdolšek. Poznato je da je to jedna od tvrtki-kćeri Mariborske nadbiskupije, pa nije neobično da se u Opatiji uz Villu Artentz često mogu vidjeti automobili mariborskih registracija, pa i kombi koji dovozi radnike. Ustanovljeno je tako u nedavnoj raciji da tri radnika – Slovenca koji, istina, nisu govorili baš slovenski – rade na crno.

Zanimljivo je da se na gradilištu Ville Arentz i dalje radi iako je u turističkim mjestima nastupila zabrana – no Poglavarstvo im je izašlo ususret i dopustilo radove do 1. lipnja.

Probili zid šetnice
Nakon kratka zatišja na gradilištu dan poslije policijske racije, kada su pronađeni ilegalni radnici, opet se radi. A kako doznajemo od izvođača unutarnjih radova – opatijske Zanatopreme – investitor traži isključivo najkvalitetnije materijale. No na isti se način ne brine o okolišu, da i ne govorimo o probijanju stoljetnog zida na opatijsku šetnicu ili gradnji visokog betonskog zida kako bi se “ogradili od susjedne vile poznate stilistice Žuži Jelinek”. Čak su na starom kamenom lungo mare napravili nekoliko betonskih stuba!

Vjerujemo da će barem sada reagirati, ako nitko drugi, onda konzervatori. A u Konzervatorskom odjelu Lillian Stošić kaže da su o novim investitorima te o onome što se događa s Villom Arentz doznali iz novina te prijava susjeda iz Opatije. U službenom odgovoru na naš upit Lillian Stošić nam je u pisanom obliku izjavila da su posebne uvjete za gradnju kompleksa turističkih građevina Villa Arentz izdali tvrtki Alto Adige 2002. U arhivi nema više ništa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije