Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mons. ivan miklenić

'Vlast je nesretna jer upravlja državom u kojoj su vjernici većina'

Miklenić (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
15.08.2013.
u 13:20

Ne može se skriti činjenica da vlast ne želi dijalog s Crkvom o temama u kojima postoji potpuno razilaženje, kaže Miklenić

Glavni urednik "Glasa Koncila", mons. Ivan Miklenić, od prvih dana u svojim komentarima u tome katoličkom tjedniku nije štedio sadašnju vlast, odnosno Vladu i njihovu politiku. A kako je vrijeme odmicalo, Miklenićevi su komentari, koji se u pravilu iščitavaju kao (ne)službeni stav crkvenog vrha, sve oštriji. Zato razgovor pred blagdan Velike Gospe i počinjemo s "dijagnozom" iz njegova posljednjeg komentara.

U blagdanskom dvobroju dijagnosticirali ste stanje u društvu kao "duboku shizoidnost." Na što ste mislili?

Konkretno sam pisao o ambivalentnom tretiranju vjernika u nas. S jedne strane je država, primjerice, svetkovinu Velike Gospe proglasila državnim blagdanom, a s druge strane predstavnici vlasti ponašaju se kao da upravljaju državom u kojoj su većina nereligiozni građani. Premda je popis stanovništva pokazao da se 86,28% građana smatraju katolicima, a visokih 93% vjernicima, Vlada ne odustaje od nametanja ideologiziranog i vjernicima neprihvatljiva spolnog odgoja u školama. Ili, na snazi su međunarodni ugovori koje je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom, a prihvaćanjem "Programa restrukturiranja HRT-a", doduše uz više važnih primjedaba, Vlada je pristala na jednostrano odbacivanje sporazuma između HRT-a i HBK jer rekonstrukcijom se ukida Program religijske kulture na HTV-u i Redakcija religijskog programa na Hrvatskom radiju. S jedne strane je pravno uvažavanje činjenice da je stanovništvo većinom vjerničko, a s druge strane je ponašanje koje ignorira tu činjenicu.

Formalna rasprava

Jeste li zadovoljni javnom raspravom o zdravstvenom odgoja u školama?

Ta je rasprava zapravo bila tek formalna jer predstavnike vlasti ne zanima što misli i želi većina u hrvatskom društvu. Ova vlast još ima priliku pokazati barem minimum demokratičnosti i otvorenosti za pluralnost uvođenjem uz predloženi spolni odgoj i takav koji bi bio prihvatljiv vjernicima različitih crkvenih i vjerskih zajednica.

Što mislite, hoće li vlast raspisati referendum na inicijativu "U ime obitelji" ili će se nešto pronaći da ga se eskivira?

Očito je da vlast čini sve da do referenduma ne dođe ili da dođe što kasnije. Čuo sam mišljenje uvaženih analitičara da će koalicija prije sići s vlasti negoli će doći do referenduma.

Zašto je ova vlast tako antikršćanski nastrojena, da ne kažem anticrkveno?

To bi pitanje trebalo postaviti najodgovornijima u vlasti. Ne može se skriti činjenica da predstavnici koalicijske vlasti ne žele dijalog s predstavnicima Crkve o temama u kojima postoji potpuno razilaženje. Crkva je puno puta nudila dijalog, ali nije bilo ozbiljnog i vjerodostojnog odgovora. Ova vlast odaje dojam kao da je duboko nesretna što upravlja zemljom u kojoj su velika većina vjernici koji su vrlo osjetljivi za opće dobro, za legalne i legitimne hrvatske nacionalne, a ne kao vlasti za partikularne interese.

Nema političke volje

Koji je preduvjet da do toga dijaloga dođe?

Prvi preduvjet jest da se obje strane uzajamno poštuju i uvažavaju te da su slobodne. S crkvene strane postoji apsolutna spremnost za dijalog s vlašću. Istodobno, sa strane vlasti, dojam je, postoje stanovite kalkulacije po kojima je za sasvim određene interese bolje stvarati napetost prema Crkvi i drugim vjerskim zajednicama umjesto stupiti u dijalog. Smatram da zasad nema političke volje za uvažavanje stvarnosti društva kakva ona u zbilji jest niti za dijalog s Crkvom i drugim vjerskim zajednicama. Očito, da dijaloga neće biti dok ne bude volje za njega s obje strane.

Blagdan Velike Gospe okuplja stotine tisuća vjernika po svetištima i što možemo očekivati da će biskupi poručiti s oltara?

Ne mogu se igrati proroka, no siguran sam da će biskupi iznositi jasne katoličke stavove o aktualnim pitanjima te pomoći vjernicima da se bolje snalaze u suvremenim idejnim gibanjima.

>> Miklenić: Hrvatska je od pokušaja puča 1994. sustavno razarana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije