Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vlasnik aviona: Stotine puta preletjeli su Velebit

06.02.2009.
u 19:29

– Bože, zašto ja nisam bio s njima u zrakoplovu – kratko je jučer rekao Josip Crnčević, vlasnik Aerokluba Ban i zrakoplova koji je nestao sjeverozapadno od Vaganskog vrha. Pognute glave tiho je izustio kako očekuje ono najgore.

Četvorica pilota i instruktora letenja, Aleksandar Walter, Gerd Govejšek, Miljenko Bartolić i Zvonimir Kellek krenuli su u Zadar privatno, ključevi aviona bili su u rukama Govejšeka, a dozvolu za polijetanje dobili su u Zagrebačkoj zračnoj luci.

– Sjećam se da su spominjali Zadar, ali tamo poslovno nisu išli jer to nije bilo potrebno. Gerd je uvijek bio jako pažljiv, a putovao je samo kad je bio siguran da za to postoje uvjeti. To su vrhunski ljudi, a dogodi li se ono najgore, zrakoplovstvo je najviše izgubilo – rekao je Crnčević.

Kako je naglasio, zrakoplov cessna T303 njegovo je privatno vlasništvo, a prije dva mjeseca servisiran je u Njemačkoj i sve je bilo u redu.

– Zrakoplov je bio u najboljem redu, ali snijeg i magla dovoljni su da sve krene po zlu. Walter je za vrijeme rata letio helikopterima i Velebit je preletio stotinu puta, Bartolić je letio airbusovima, a svi oni imali su stotine sati leta – kaže Josip Crnčević.

Iako su na zagrebačkom aerodromu dobili dozvolu za let, a na kraju i dozvolu za polijetenje, javljali su se sve dok ih radar nije izgubio iz “vida”. No da li je to točno bilo u 14.45 ili 15.15 sati, u kontroli leta nismo uspjeli doznati.

– Ne možemo dati nikakvu informaciju zbog pokrenute istrage. Poslali smo trake na preslušavanje i odradili ono što nam je bila dužnost, a sve ostalo ne možemo komentirati – kratko je odgovorila Olivera Ilijaš, glasnogovornica kontrole leta. No prema Crnčevićevim riječima, kad se zrakoplov izgubio s radara, ne znači i da je odmah pao.

– Čim zrakoplov niže leti, ne možete ga uhvatiti radarom. Bio bih presretan kad bi se dogodilo čudo – kratko je rekao Crnčević.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije