Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog zakona

Ministar Tolušić sve opovrgnuo. Porez na pse se ne uvodi

Pas
Foto: Rolf Vennenbernd/DPA/Pixsell
1/2
31.10.2016.
u 13:30

"Postojali su prijedlozi nekih udruga za zaštitu životinja da se treba uvesti porez, ali mi to nismo uvrstili u prijedlog zakona", rekao je, između ostalog, Tolušić

Prijedlog zakona o zaštiti životinja mogao bi prouzročiti plaćanje poreza na vašeg kućnog ljubimca – psa. Zakon bi trebao biti izglasan do kraja godine, a na snagu stupiti 1. siječnja 2017. Napise u medijima je opovrgnuo ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. “Kratko i jasno: ne”, rekao je ministar u razgovoru za Telegram.

“Zakon o zaštiti životinja je u pripremi, on će ići u saborsku proceduru kad se za to ispune zakonski uvjeti. Budući da je on već bio u javnoj raspravi, postojali su prijedlozi nekih udruga za zaštitu životinja da se treba uvesti porez, ali mi to nismo uvrstili u Prijedlog zakona. Kao prvo, nismo ni nadležni za to”, poručuje ministar Tolušić. Za ovaj porez, kao i za ostale, nadležno je Ministarstvo financija. No ponovio je da te odredbe u prijedlogu nema.

Podsjetimo, Slobodna Dalmacija u svom tekstu navodi da se razmišlja o takvoj ideji koja će možda  biti uvrštena u Prijedlog zakona o zaštiti životinja koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine, što znači da bi trebao biti izglasan do kraja ove godine. Doznali su i da Porezna uprava još nema službenih saznanja o uvođenju "poreza na pse".

Iako se porezima bavi Ministarstvo financija, Branka Buković-Šošić, dr. med. vet., voditeljica Odjela za zaštitu životinja pri Ministarstvu poljoprivrede smatra kako bi uvođenje poreza odnosno prireza na pse trebalo poslati poruku vlasnicima pasa da trebaju osigurati kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca, s obzirom na to da bi se kao olakšica od poreza u obzir mogla uzeti odluka da vlasnik steriliziranog psa ne plaća porez kao ni onaj koji je psa udomio iz skloništa. 

>> Skar je pas u najboljim godinama, ali još uvijek nema svoj dom

Ključne riječi

Komentara 95

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
10:58 31.10.2016.

porez na vladu i stranke na vlasti !!!!!!

Avatar Ohjooj
Ohjooj
10:58 31.10.2016.

Oporezovanje po psu sa 100 eura godišnje? Koliko će samo pasa vlasnici ubiti, eutanazirati i sl. jer neće moći platiti 100 eura?

DU
Deleted user
12:32 31.10.2016.

Ovim porezom ce se psi prestati cijepiti kako ne bi bili registrirani a za udomljavanje ti ne treba azil ima more stenadi za poklon a oni psi koji su legalno kupljeni od uzgajivaca i cjepljeni i ne razmnozavaju se nekontrolirane jer nemaju priliku tako da javno kazem moga Dakotu necu zbog novaca kastrirati jer smatram da mu je time zdravlje ugrozeno . Nekontrolirano se politicki bistrici razmnozavaju samo neregistrirane lutalice ili seoski psi koje ionako nitko ne prijavljuje i ne cijepi Morat ce te razloge objasnjavati iz pocetka jer za sada vidim samo jedan razlog da zelite nezasitnu kasu napuniti jos jednom globom i imate srca globiti penzice ili ih tjerati da kastriraju svoje 10 godina stare pse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije