Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGEDIJA U BJELOVARU

Vlasnici doma tri godine robije jer je u požaru 2011. poginulo petero štićenika

Suđenje Draženki Habdiji
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
12.01.2020.
u 09:42

Habdija je mjesec dana prije tragedije preselila 20 korisnika doma “Moj mir” u Šufflayevoj ulici u svoju obiteljsku kuću u Ulici Ozane Kotorske.

Petero štićenika Doma za stare i nemoćne “Moj mir” poginulo je u požaru koji je izazvao udar groma u metalni nosač antene u rujnu 2011. u bjelovarskom naselju Zvijerci. Požar se jako brzo proširio na potkrovlje kuće u kojem su bili nepokretni korisnici.

Za tragediju je osuđena vlasnica doma Draženka Habdija (57), kojoj je Vrhovni sud u listopadu prošle godine potvrdio kaznu od tri godine zatvora jer je nemarom i svojim postupcima doprinijela tragediji, odnosno zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine. O čemu je točno riječ? Habdija je mjesec dana prije tragedije preselila 20 korisnika doma “Moj mir” u Šufflayevoj ulici u svoju obiteljsku kuću u Ulici Ozane Kotorske. Njezina kuća nije u tom trenutku odgovarala propisanim uvjetima zaštite od požara, nije imala ni protupožarnu opremu, evakuacijske putove, gromobranske instalacije...

Uza sve to, Habdija nije tražila ni dopuštenje nadležnih službi da preseli štićenike u svoju kuću. U požaru kuće poginuli su Ivo Komljenović, Nikola Mihalić, Ana Karlović i Matija Pintarić, a Jana Dijanek izdahnula je nekoliko dana poslije od ozljeda koje je zadobila u požaru. Još 16 osoba ozlijeđeno je u požaru. Obitelji stradalih odštetnim su zahtjevima od vlasnice doma tražili oko 500.000 kuna za pretrpljenu bol i troškove pogreba. A zbog čega je Habdija odlučila preseliti 20 starih i većinom nemoćnih štićenika u svoju kuću?

Vjerojatno je bila riječ o novcu, odnosno vlasnica doma upala je u financijske probleme pa je odlučila smanjiti troškove “pogona” tako da posao preseli u vlastitu kuću. Na samom suđenju nekoliko zaposlenika doma izjavilo je da je bilo problema s isplatom plaća, toplom vodom, koje navodno nije bilo, te da im je bio isključen plin.

Prema svemu sudeći, Draženka Habdija nije imala nikakve papire, odnosno radila je na crno kada je štićenike preselila u svoju kuću.

U požaru u staračkom domu smrtno stradalo šestero ljudi

Komentara 8

DU
Deleted user
09:57 12.01.2020.

Nema nama napretka s ovakvim krivosuđem. Pobogu, samo tri godine za smrt petero ljudi. Nije čudo što se tako radi po domovima kada su kazne smiješne. Treba pod hitno mijenjati zakone, ovo više nema smisla. Za tri godine je vani i nastavlja po starom.

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
10:22 12.01.2020.

Nakon 8 godina ona dobije 3 godine, te će nakon odslužene jedne i pol biti puštena van. Duže traje suđenje nego kazna o kakvoj mi pravdi pričamo? Vlasnica doma da je bila starija, prije bi umrla prirodnom smrću nego dočekala pravomoćnu presudu. Meni je najjače kad na tim nekim skupovima pravnici pričaju kako nije to baš tako crno, kako mediji i javnost prezentira pravosuđe, a što kaže milanović, kad god pitaš suca o drugim sumnjivim sucima, oni odgovore neću ništa ružno o kolegi. U postupcima gdje je sve jasno kao dan, gdje netko MORA snositi odgovornost za tragediju, oni to razvuku jedno desetljeće i još se ponose s time. Ovo je sramotno

KO
Kokoiduhovi
10:03 12.01.2020.

Pravna država? Ma niti država...što rade inspekcije? Unaprijed ugovorene "kontrole" na način da se s "vrhom" firme sve dogovori, firma elektronski pošalje potrebne podatke, oni napišu zapisnik, nalaz..Npr. zaštita na radu; sve je uvijek odlično, ali radnici nikada nisu ni čuli ni vidjeli te inspektore a ipak su imena radnika, naziv radnog mjesta, opis posla - u zapisniku. Krasno, a plaća ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije