Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČELO SUĐENJE GABRIJELI ČIČKOVIĆ

Vlasnica staračkog doma niječe krivnju za požar u kojem je poginulo šestero štićenika

Zagreb: Započelo suđenje vlasnici doma u kojem je izgorjelo šest štićenika
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/8
25.02.2021.
u 14:54

Kako je Čičković s obitelji živjela u kući udaljenoj 700 metara od objekta, prema stavu tužiteljstva bila je potpuno svjesna da ti korisnici nemaju potrebnu 24-satnu skrb

-  Ne osjećam se krivomu -  plačnim glasom kazala je Gabrijela Čičković, kojoj je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu  počelo suđenje jer je optužena za teško djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine.

Ona je bila vlasnica Doma za starije i nemoćne osobe Zelena oaza u Andraševcu u kojem je 11. siječnja lani izbio požar, a u požaru je poginulo šestero štićenika tog doma. Osim nje, jučer su se u sudnici pojavili i predstavnici poginulih staraca. Neki od njih će naknadu štete tražiti u parničnom postupku, neki ne žele postavljati zahtjev, a odvjetnica jednog od oštećenika u spis je predala imovinsko pravni zahtjev kojim od  G. Čičković traži 225.000 kuna.

Tužiteljstvo i obrana  predložili su da se pročita materijalna dokumentacija u spisu te iskazi većine svjedoka. Neposredno se traži saslušanje sedam svjedoka te vještaka za požare. Obrana je tražila i da se sasluša vlasnik tvrtke od koje je Gabrijela Čičković kupila grijalicu, koja je bila uzrok požara. Prema  stavu obrane to je bitno jer je grijalica kupljena samo dva tjedna prije izbijanja požara. Kada je tužiteljica prigovorila obrani da su taj dokaz, ako im je bitan, mogli predložiti i ranije, Igor Cišper, branitelj Gabrijele Čičković je odgovorio:

- To smo predlagali i u odgovoru na optužnicu i na optužnom vijeću.  Ne osporavamo da je bila riječ o ilegalnom domu, ali požar nije izbio zbog toga što je dom bio ilegalan već zbog neispravne grijalice. Smatram da je bitno da se utvrdi je li mojoj klijentici prodana  neispravna grijalica, koja je bila uzrok požara.

Prema optužnici, G. Čičković se tereti da je kao vlasnica staračkog doma tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Oroslavju. Rješenje se odnosilo na njezin dom na adresi Dolinska 8 u Andraševcu.

No,  kasnije je bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi proširila svoju djelatnost i na pomoćni objekt. U pomoćni objekt, a radilo se o spremištu izgrađenom od drveta i cigle, smjestila je šestero starijih, teško pokretnih i nepokretnih korisnika. Riječ je bila o ljudima u dobi od  69 do 104 godine, koji su, tvrdi tužiteljstvo  bili potpuno ovisni o tuđoj pomoći, te im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja. 

Kako je Gabrijela Čičković s obitelji živjela u kući udaljenoj 700 metara od pomoćnog objekta, prema stavu tužiteljstva bila je potpuno svjesna da ti korisnici nemaju potrebnu 24-satnu skrb. Tužiteljstvo tvrdi da su ti njezini potezi odnosno izostanak nadzora nad teško pokretnim i nepokretnim ljudima, doveli su u opasnost njihove živote, a sve je kulminiralo 11. siječnja kada je između četiri i pet sati ujutro došlo do kvara na električnom kaloriferu kojim su grijane prostorije.

Uređaj se zbog tog kvara zapalio, a kako u pomoćnom objektu nije bilo njegovateljice, požar se proširio po cijelom objektu, usmrtivši šestero štićenika, koji su se ugušili ugljičnim  monoksidom.

 

Prije godinu dana zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Komentara 2

SA
samoborka
18:36 25.02.2021.

Naravno da ne osjeća krivnju. Da bi se mogla osjećati krivnja, potrebno je imati osjećaj odgovornosti i zdravu savijest. Osobe kao dotična to nemaju. Želim joj dugu zatvorsku kaznu i dugu, mučnu starost.

DU
Deleted user
15:56 25.02.2021.

To nije starački, to je proširena kuća.....šta radi pohlepa......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije