Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR Rektor Sveučilišta u Mostaru

Vlado Majstorović: Očekujem povlačenje Nacrta zakona o visokom obrazovanju

18.01.2009.
u 17:21

• Kakav rasplet događaja očekujete na današnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a?
Očekujem povlačenje Nacrta zakona o visokom obrazovanju iz skupštinske procedure, zbog toga što u njegovoj izradi Sveučilište nije sudjelovalo i jer taj nacrt zakona guši autonomiju Sveučilišta te u konačanici negov opstanak.

• Kakvo je stanje u ostalim županijama s hrvatskom većinom i jesu li one surađivale sa Sveučilištem pri izradi Nacrta zakona o visokom obrazovanju?
Sve županije s hrvatskom većinom zatražile su od Sveučilišta izradu prijedloga Nacrta zakona o visokom obrazovanju, što je Sveučilište sa zadovoljstvom i učinilo te dostavilo našim nadležnim županijskim ministarstvima.

• Je li Vlada HNŽ-a uopće pokazala interes za prijedlog Nacrta zakona o visokom obrazovanju koji je izradilo Sveučilište?
Ne, nije i ne znam iz kojih razloga.

• Jeste li u ovih nekoliko mjeseci razgovarali s predsjednikom Vlade HNŽ-a Srećkom Borasom u svezi Nacrta zakona o visokom obrazovanju?
Odmah po saznanju da je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila Nacrt zakona o visokom obrazovanju, u kojem Sveučilište nije sudjelovalo, obavili smo razgovor s predsjednikom Vlade Srećkom Borasom i zatražili vraćanje Nacrta zakona o visokom obrazovanju na povjerenstvo kako bi Sveučilištu bilo omogućeno da još u ovoj fazi izrade zakona ugradi norme koje štite autonomiju i budućnost Sveučilišta kakvu svi želimo.

• Na koji način su predstavnici Sveučilišta u povjerenstvu reagirali prilikom usvajanja navedenog nacrta zakona?
Članovi povjerenstva ispred Sveučilišta dr. Miroslav Džidić i dr. Miro Rozić ogradili su se od Nacrta zakona o visokom obrazovanju, uz konstataciju da kao članovi povjerenstva nikada nisu usvojili nikakav nacrt zakona o visokom obrazovanju HNŽ-a, niti im je bilo kakav ponuđen na usvajanje. Svoje reagiranje su službeno dostavili predsjedniku Vlade HNŽ-a Srećku Borasu, resornom ministru i Sveučilištu u Mostaru.

• Postoji li unutar akademske zajednice konsenzus glede protivljenja predloženom nacrtu zakona?
Da. Postoji apsolutni konsenzus cijele akademske zajednice.

• A kakav je stav Studenskoga zbora?
I tu postoji postoji apsolutni konsenzus akademske zajednice, time i naših studenata. Sa svojim stajalištima oko pitanja Nacrta zakona o visokom obrazovanju studenti su već informirali javnost.

• Jeste li razgovarali sa zastupnicima hrvatskih stranaka u Skupštini HNŽ-a, te kakve su njihove reakcije na vaše stavove?
Sa zastupnicima hrvatskih stranaka ponaosob nismo razgovarali, premda bismo to htjeli i željeli, ali zbog kratkog vremena do sjednice Skupštine nismo bili u mogućnosti to i učiniti. Stoga je razgovarano s predsjednikom Kluba Hrvata u Skupštini HNŽ-a Željkom Asićem te s predsjednicima klubova hrvatskih stranaka zastupljenih u Skupštini HNŽ-a. Sugovornike smo upoznali sa zahtjevima Sveučilišta u Mostaru i razlozima za povlačenje Nacrta zakona o viskom obrazovanju HNŽ-a koji je uvršten u dnevni red 17. sjednice Skupštine, zakazane za danas. Ohrabreni smo razgovorima i njihovim razumijevanjem zahtjeva Sveučilišta u Mostaru. Stoga smo uvjereni da će naše zahtjeve prenijeti i svim zastupnicima iz reda hrvatskoga naroda te da će do povlačenja Nacrta zakona o visokom obrazovanju ipak doći.

• Je li Sveučilište otvoreno za partnerski odnos s Vladom HNŽ-a ako ona odluči povući svoj nacrt zakona o visokom obrazovanju?
Sveučilište je bilo, jest i bit će trajno otvoreno za partnerski odnos i suradnju, kao i za jačanje uzajamnog povjerenja Vlade i Sveučilišta, kako bismo na tim osnovama došli do najboljeg zakonskog rješenja kakvo svi želimo i mostarskom Sveučilištu i visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

• Kakve bi posljedice usvajanje Vladina nacrta zakona ostavilo po Sveučilište u Mostaru i kakve ćete korake poduzeti ako Skupština ipak usvoji nacrt zakona?
Usvajanje zakona, osobito ovog ponuđenog, u kojemu nije sudjelovalo Sveučilište, a o njemu je riječ, imalo bi nesagledive posljedice po budućnost Sveučilišta u Mostaru. Uvjereni smo da do toga ipak neće doći. U protivnom, o koracima koje ćemo ubuduće poduzeti odlučit će Sveučilište u Mostaru, sve njegove članice i naši studenti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije