Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNS-u smeta pozdrav Norcu

Vladin pozdrav ratnom zločincu

Mirko Norac
Foto: Filip Brala/PIXSELL
11.09.2018.
u 16:20

Ministar Damir Krstičević odlučio je da se na obilježavanju akcije Medački džep u Gospiću službeno pozdravi dolazak osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca

Odluka ministra obrane Damira Krstičevića da kao izaslanik Vlade na obilježavanju akcije Medački džep u Gospiću službeno pozdravi dolazak osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca izazvala je negativne reakcije u Hrvatskoj, ali i susjednoj Srbiji.

Takav potez ministra Krstičevića odmah su osudili i HDZ-ovi partneri HNS i SDSS, no nešto kasnije u danu HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar ipak je poručio kako to nije toliki propust da bi ugrozio stabilnost Vlade, dok iz SDSS-a nije bilo nikakvih izjava.

– Odgovornost svakog čovjeka za ono što je izrekao jest na njemu samom. HNS želi da u Hrvatskoj imamo sve ono što je demokratski i civilizacijski uređeno u EU – kazao je Štromar. Ovaj Krstičevićev potez osudila je jučer i Inicijativa mladih za ljudska prava.

– Sramotno je da ministar Krstičević smatra da moramo biti ponosni na vojno-redarstvenu akciju tijekom koje su ubijani i mučeni civili na najokrutnije načine – poručili su dodavši kako su o spomenutim izjavama ministra Krstičevića, koje, tvrde, ugrožavaju ljudska prava u Hrvatskoj i vrijeđaju žrtve, obavijestili Ured pučke pravobraniteljice, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, povjerenicu za ljudska prava Vijeća Europe, Ured tužitelja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove te predsjednika Europske pučke stranke.

Inače, nakon spornog pozdrava Krstičević je objašnjavao da je Norac bio zapovjednik Zapovjednik zbornog područja Gospić koji “nosi svoj križ” zbog svega što se tada dogodilo, a sličan stav ponovio je i ministar branitelja Tomo Medved.

– Treba se vratiti u povijest, u vrijeme te akcije, ulogu i doprinos Mirka Norca. On je izdržao svoju kaznu, ali nemojmo zanemariti doprinos koji je dao. Svakome treba odati počast i poštovanje za ono što je činio u obrani domovine... Svi koji su dali doprinos obrani domovine imaju svoje mjesto u povijesti – komentirao je jučer Medved.

Ovo nije prvi put da se službeno u ime Vlade pozdravlja Norca, već je to napravio ministar Tomo Medved prije mjesec dana na otkrivanju spomenika u Ljubovu. Norac je, podsjetimo, dva puta osuđen za ratne zločine – ubojstva civila – i to ne samo po zapovjednoj odgovornosti, već je dokazano da je i osobno likvidirao srpske civile.

>> Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Komentara 30

HR
Hrvatska
16:46 11.09.2018.

Ako im smeta neka izadju iz vlade. Pa da vidimo kad ce vise uci u vladi. Najbolje da oni odlucuju sa 0,5% sta ce tko govoriti.

JO
jozomeda
16:30 11.09.2018.

sdss nije osudio govor vučića na kosovu.užas

TR
tramontana
16:47 11.09.2018.

On je odslužio i sada je slobodan građanin. Koliko srpskih Noraca bez kazne šeta od Vukovara do Dubrovnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije