Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA VLADINA PROGRAMA

Vladin plan korektan, M. Dalić nije sjela sindikatima

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
20.10.2016.
u 14:55

Zamjerke: Vlada je prevelika, a program preopćenit i bez rokova

U Vladu ušla četiri doktora ekonomskih znanosti. Porezno rasterećenje prvi je od pet stupova Vladine ekonomske politike

Novi hrvatski premijer istrčao je na teren s 20 ministara, osam starih i 12 novih, od kojih su neki najviše bure podigli u samom HDZ-u i njegovu desnom krilu. Generalni je prigovor na sastav Vlade da je prevelika, a četiri doktora ekonomskih znanosti sugeriraju da im ne manjka znanja što učiniti.

Program napisan na 50-ak stranica politički je korektan, ciljevi i planovi usklađeni su s izbornim programom HDZ-a, no radi se o načelnom programu za sva vremena, a moglo bi se reći i za sve stranke. Minus programa je što nema rokova.

U ekonomskom dijelu, imenovanje Martine Dalić potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva zasjenilo je sve ostalo. Ambiciozna i iskusna političarka nekako je istisnula “sigurnog” Zdravka Marića s pozicije potpredsjednika Vlade te se očekuje da će zauzeti gard kakav su svojedobno imali Borislav Škegro ili Slavko Linić.

Riječ Martine Dalić mogla bi biti zadnja kod svih važnih odluka vezanih uz ekonomske poteze Vlade, financijašima je drag njezin povratak u politiku, a sindikati joj se nimalo ne vesele. S pozicije potpredsjednice Vlade, Dalić bi se mogla uključivati u veliki resor prometa, kontrolirati javna poduzeća te raditi na administrativnim barijerama nabrojenim u analizama Svjetske banke i MMF-a.

Martina Dalić trebala bi držati na oku i Mostova ministra energetike i okoliša Slavena Dobrovića koji je dobio jedan od gospodarski najvažnijih resora u državi, no pitanje je kako će se u tom dijelu postaviti nova potpredsjednica zbog pozicije svoga supruga u upravi Ine.

– Dobili smo Vladu koja je najveća u Europi, što šalje lošu poruku. Smeta mi što u programu nije dovoljno naglašena veličina javnog sektora i njegova učinkovitost. Imamo previše ministara i pitam se kako će sad ti ljudi doći pred sindikate i tražiti od njih odricanja.

Plenković je imao dovoljno ruku da složi homogeniju i smisleniju Vladu – komentira Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta. A sindikati su već prvi dan ustali na noge.

Krešimir Sever (NHS) odmah je reagirao na dio programa po kojemu će Vlada “provesti reformu radnog zakonodavstva, pojednostavniti pojedine procedure, osigurati učinkovitu primjenu načela fleksibilnog radnog vremena”, dok Vilim Ribić kaže da smo dobili “staru predstavu s novim, pristojnim glumcima i ekonomsku politiku koja će, kao i dosad, ići u korist dobrostojeće manjine u društvu”.

– Današnja situacija u zemlji rezultat je sustava koji je stvoren sredinom devedesetih. Neki ministri koji su ušli u Vladu odgojeni su u vremenu u kojemu se gradio loš sustav i bojim se da ga oni neće znati mijenjati – komentira ekonomist Ljubo Jurčić.

Vlada se formira u trenutku izrazito povoljnih ekonomskih performansi, tako da je trenutak za zahvate koji bi mogli ojačati gospodarstvo izuzetno povoljan – misli Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti.

– Uz programski paket Vlade nameću se dva pitanja. Prvo se odnosi na brzinu i koherentnost ekonomskog programskog paketa, posebno onog vezanog uz poreznu politiku, privatizaciju i upravljanje javnim poduzećima.

Hoće li Vlada moći sastaviti takav paket u prvim mjesecima vladavine i ne izgubiti dobar dio 2017. godine? Ako bi joj to uspjelo, bila bi to dobra osnova za uspjeh jer sve teške odluke treba donijeti u što je moguće ranijoj fazi Vladina djelovanja – kaže Petak, no i on prigovara premijeru da mu je Vlada prevelika, što znači da je njezin kapacitet stvaranja javnih politika razmjerno fragmentiran.

Za razliku od predsjednika HGK Luke Barilovića kojemu predloženo “napokon potpuno uvažava glas gospodarstva”, Vilim Ribić iz Sindikata znanosti nije sretan što će mu nasuprot stola sjediti Martina Dalić. – Pamtimo je po veoma rigidnim doktrinarnim stajalištima. Možemo se nadatie da je i gđa Dalić napravila određeni zaokret u sudaru s otužnom stvarnošću i njezinim uzrocima – dodaje Ribić.

Za Petaka je također otvoreno pitanje na koji će način Plenković pomiriti naglašeno otvaranje interesima poslovnog sektora i načela socio-ekonomske pravednosti na koje se poziva. Iz programa Vlade ispala je brojka o obećanih 180.000 radnih mjesta. 

>> Sindikati protiv izmjena ZOR-a: konkurentnost žele graditi preko obespravljene i potplaćene radne snage

Komentara 1

KA
KaNiDora
15:03 20.10.2016.

Plenković je prevario birače. Ne samo da je prevario birače nego i vodi HDZ u propast. Njemu je svejedno jer briselska administracija će naći mjesta za takve uvlakače. Napravio je neprobavljivu musaku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije