Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je u pravu

Grmoja: Šeks je zataškao! Šeks: Ne, ja sam Agrokoru poslao financijsku policiju

Vladimir Šeks
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
03.11.2017.
u 18:39

U ožujku, travnju i lipnju 1994., pisao sam požurnicu tadašnjem glavnom državnom odvjetniku da me izvijesti što čini, tvrdi Šeks

Politički tajnik Mosta te tajnik istražnog povjerenstva o Agrokoru Nikola Grmoja optužio je Vladimira Šeksa, savjetnika premijera Andreja Plenkovića, da je 1994. godine kao potpredsjednik Vlade obaviješten o nepravilnostima u Agrokoru, no nije ništa poduzeo po tom pitanju.

Dostavljeno Šeksu

Grmoja je svoje optužbe potkrijepio kopijom izvješća financijske policije Ministarstva financija koje je 15. ožujka 1994. dostavljeno Šeksu, a u kojem stoji kako su temeljem kontrole poslovanja Agrokora o korištenju sredstava po kratkoročnim kreditima za otkup i zalihe poljoprivrednih proizvoda utvrđene nepravilnosti jer su krediti trošeni nenamjenski.

– Kontrolom je utvrđeno da je Agrokor temeljem odluke Kreditnog odbora Zagrebačke banke 14. 10. 1991. sklopio s bankom u tri navrata ugovore o kratkoročnom kreditu za otkup i zalihe kukuruza po tri ugovora o kratkoročnom kreditu na ukupni iznos veći od milijardu tadašnjih HRD. Osim kredita za kupnju žita, tu je i kredit Zagrebačke banke za kupnju dionica poduzeća u pretvorbi, a kontrolom je utvrđeno da je Agrokor nenamjenski koristio kredite za kupnju dionica od Hrvatskog fonda za razvoj za poduzeća DIP Turopolje iz Velike Gorice, Prve hrvatske tvornice ulja iz Zagreba i Agroprerada, što je utvrdila i Narodna banka RH – kazao je Grmoja dodajući kako spomenuta dokumentacija dokazuje da su se uz poslovanje Agrokora ranih 90-ih vezivale nepravilnosti i pronevjere, no pravosuđe je očito zakazalo jer nikad nije podignuta optužnica protiv odgovornih, a Šeks je sve zatajio. Vladimir Šeks odgovara da je Grmojina optužba pucanj u prazno te velika obmana i da je prava meta tog napada premijer Plenković.

– Grmoja je blefirao želeći stvoriti uvjerenje da HDZ-ova Vlada i ja kao potpredsjednik devedesetih godina, kada smo bili upoznati s ozbiljnim nepravilnostima u Agrokoru, nismo ništa poduzeli te da smo zataškali kriminal. No istina je potpuno suprotna: ja sam u siječnju 1994. godine kao potpredsjednik Vlade dobio informaciju o nepravilnostima i nenamjenskom trošenju kredita koji je odobren Agrokoru i odmah sam od Branka Milolože, koji je tada bio načelnik financijske policije za Zagreb i Zagrebačku županiju, zatražio da obavi kontrolu poslovanja Agrokora, a osobito nenamjensko korištenje kredita. Uostalom, i u dokumentu kojim je Grmoja mahao upravo piše da je to izvješće sačinjeno prema mom nalogu. Kontrolu je financijska policija obavljala od 24. siječnja do 14. veljače 1994. Rezultat te kontrole dostavljen je meni, poslan je i Ministarstvu financija, ali financijskoj policiji, odnosno na ruke Biserki Rendulić, tada načelnici pravnih poslova. Nepravilnosti je tada utvrdio i SDK (preteča Fine, nap. a.), a provjeru nad Zagrebačkom bankom obavio i HNB. Ja sam rezultat izvješća financijske policije dostavio DORH-u i policiji, nikakve ladice ni zataškavanja nije bilo. To sam činio sa svim prijavama u kojima se upućivalo na kriminal, a kojih sam kao potpredsjednik Vlade dobivao na stotine. U ožujku 1994., pa u travnju i u lipnju te godine pisao sam požurnicu tadašnjem glavnom državnom odvjetniku da me izvijesti što je učinio i što čini po pitanju izvješća financijske policije o Agrokoru koje sam posalo DORH-u - rekao je Šeks navodeći to kao krunski dokaz koji je danas iskopao iz Vladinih arhiva.

Što su radili DORH i policija?

Što su dalje činili DORH i policija, treba pitati njih – kaže Šeks. On smatra da ga Most napada zato što je otpočetka bio vrlo skeptičan prema ponovnoj Vladi HDZ-a i Mosta jer su Mostovi ministri htjeli potpunu autonomiju u svom radu, ali i zato što Most smatra da je on odgovoran za raskidanje Vlade HDZ-a i Mosta.

– Odluku da će smijeniti Mostove ministre, budu li glasali protiv ministra Marića, donio je isključivo premijer Plenković. Moje mišljenje i savjeti bili su samo jedan savjetodavan glas da se ne dopusti da Most ostane u Vladi ako budu protiv Marića – rekao je Šeks.

Komentara 118

DD
ddh
18:05 03.11.2017.

Ovo je igrokaz za maloumne. Balavi Grmoja iznosi podatke koji su vec godinama poznati i onda tim podatcima pridodaje svoje nebuloze, nebi li nastetio Vladi. Ali je Hrvatska jedina drzava na svijetu, gdje se pusta zabama, da trce konjske trke. I sto je najgore, te zabe se onda od strane komunistickih medija proglasavaju trkacim konjima kao Maras I Grmoja nekakvim istraziteljima.. I inace mediji i cijeli komunisticki spektar u Hrvatskoj, razni Bernardici, Grmoje, Marasi ili Lovrinovici su totalno poludjeli. Kad bi se sve koji su u Hrvatskoj uzimali i dobivali kredite preko poznastava i veza proglasavalo radi toga kriminalcima i zatvaralo ih, trebalo bi napraviti zatvore za barem jedan milion gradjana. I sto je sporno u tome, da je Todoric dobio kredit od Zagrebacke banke i na sto je Todoric taj kredit potrosio. To je stvar banke i Todorica, a pitanje morala je onda dali je taj kredit vratio ili uradio ono sto rade uzimaoci kredita u Svicarskim francima, koji te kredite ne zele vratiti nstrag. I sto se to tice nekakvog Marasa i koruptnih Miljanica i Petrova, onda bi trebalo postaviti I pitanje Petrovovog kredita po kondicijama HBOR-a, po kojima te kredite niti jedan drugi gradjanin privatno ne moze dobiti, ali moze jedan ondasnji predsjednik Sabora. I na kraju sto se tog cirkusa oko Agrokora tice I tog igrokaza oporbe, a pogotovo koruptnih Marasa I Grmoje, Agrokor je bio I danas je privatna kompanija koju je vodio Todoric. I ako knjige nisu vodjene u redu, kakve to onda ima veze

DU
Deleted user
18:09 03.11.2017.

Neretvanske metiljve ovce pokušavaju se igrati politike. Grmoji i "drugovima" ne bi trebalo dati ni guske na čuvanje a kamoli im dozvoliti "laprdanje" po Saboru

GU
Gustirna
17:17 03.11.2017.

Sletila udbaska sova na udbasku cupriju pa se međusobno svađaju...a otkako jna vodnik nije aktivan udbaski nacional nesto ne 'dejstvuje'....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije