Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
igra na dva stola

Vladimir Putin zbog dvije žene podijelio Europu

Michael Kappeler/DPA/Pixsell
19.08.2018.
u 07:25

Ruski predsjednik gost na vjenčanju austrijske ministrice, a potom i Angele Merkel

U jučerašnjem rasporedu ruskog predsjednika Vladimira Putina (65) bila su zakazana dva događanja – prvo u malom mjestu Štajerske, a drugo u dvorcu Meseberg 65 km od Berlina. I to zbog dviju žena.

Zašto je Putin otišao na vjenčanje austrijske ministrice vanjskih poslova Karin Kneissl (53), a onda na povratku u Moskvu na razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel (64)?

Kneissl, koju je na ministarski položaj kandidirala desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) koja je u vladinoj koaliciji premijera Sebastiana Kurza (32), čelnika Austrijske pučke stranke (ÖVP), udala se za kontroverznog industrijalca, a Putin je bio gost na vjenčanju.

Pojavio se s buketom cvijeća, ali i posebnim darom, kozačkim zborom koji je zabavio 100-njak uzvanika, među kojima je bio i austrijski kancelar Sebastian Kurz. Oba Putinova putovanja imaju, dakako, političke konotacije.

Igra na dva stola

Kneissl je desnijih i protueuropskih pogleda kako od austrijskih tako i njemačkih pučana. Putin, ali i američki predsjednik Donald Trump, podupiru političke protusistemske pokrete i obojica navijaju za nestanak Europske unije. Ali i Njemačka i Rusija protive se Trumpovim carinama.

Putin, dakle, igra na dva stola. Na jednom, austrijskome, saveznik je s Trumpom, a na drugome, njemačkome, saveznik je s Merkel protiv Trumpa. Izgleda nekoherentno, ali što je u politici, posebno globalnoj, fair-play?

Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Kurz, koji se prije dva mjeseca susreo s Putinom, zauzeo je položaj koji je drag Rusiji. Austrija se približila državama Višegradske skupine (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska) čije bi vlade i mijenjale EU.

Te zemlje, rijetke u Europi, nisu izbacile ni jednog ruskog diplomata nakon što je u Engleskoj otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripal. No, kako je polemika zbog Putinova sudjelovanja na vjenčanju ministrice vanjskih poslova porasla, posebno među austrijskim socijalistima i zelenima, Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je riječ o “privatnom slavlju i privatnom posjetu, pa ne znači nikakvu promjenu austrijske vanjske politike”.

I Ukrajina, čiji je poluotok Krim Rusija anektirala, reagirala je poručivši Austriji kako nije više neutralna ako pozove Putina na vjenčanje. “Od sada pa nadalje Austrija ne može biti posrednik za Ukrajinu”, objavila je na Twitteru predsjednica parlamentarnog odbora za vanjske poslove Hanna Hopko.

Ukrajina bijesna

Ukrajina je ljutita i na Merkel, koja je uvijek bila na strani Kijeva i tražila je od Rusije, pa je to sada ponovila i Putinu, da primijeni sporazume iz Minska, zbog plinovoda Sjeverni tok 2. Taj plinovod zaobilazi Ukrajinu i izravno povezuje Rusiju i Njemačku. Merkel neće popustiti Rusiji koja podupire pobunu ruske manjine na istoku Ukrajine i želi primjenu sporazuma iz Minska 2014. godine za smirivanje stanja.

Europa više ne zna kome vjerovati. Trumpu koji je napada i želio je uvesti carine ili Putinu koji bi želio njezinu propast, ali da i dalje opskrbljuje europske zemlje ruskim plinom. Moskva je shvatila kako ljubav ili mržnja s Trumpom traju jedan njegov tvit. Stoga ne želi prekinuti ni staru vezu s Merkel (obojima je to četvrti mandat, razgovaraju na ruskom i njemačkom, odnosno prelaze s jednog na drugi jezik i ne trebaju im prevoditelji) tim više što su u pitanju i poslovi.

Merkel vjerojatno poslije ovog mandata više neće biti kancelarka, ali plinovoda Nord Stream 2 će biti. Stoga ništa ne košta Putina da kaže kako će glede Ukrajine, ali i Sirije, o kojoj je također razgovarao s Merkel, biti pažljiviji. Službeno je priopćeno i s ruske i s njemačke strane kako osim o bilaterali Merkel i Putin razgovaraju i o Ukrajini i Siriji (susret do zaključenja broja nije počeo), ali tajna dvorca Meseberg je njihov razgovor o Trumpu.

Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL

Moglo bi se kazati kako je do tog susreta došlo isključivo zbog Trumpa. Dok je Putinov austrijski izlet bio potpora desničarskim protueuropskim strankama.

>> Pogledajte video - Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ključne riječi

Komentara 100

AA
AAAAAA
08:53 19.08.2018.

novinarčići - zlorabite rijeć "kontroverzno" - jel iz zločestoće ili iz brdastoće? Taj pojam možete upotrijebiti samo kad je u pitanju vaš mecena soroš!

Avatar istovari
istovari
09:21 19.08.2018.

Rasputin a ne Putin.

Avatar grbadeva
grbadeva
08:41 19.08.2018.

Glorifikatore Putina i Rusije bi trebao zanimati jedan simpatičan podatak, a to je da Nizozemska sa dvadesetak milijuna stanovnika ima veći pridod od izvoza hrane, nego Rusija ( 130 milijjuna) od izvoza energenata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije