Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči ZOI

Putinovo priznanje: Naredio sam rušenje putničkog zrakoplova!

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
12.03.2018.
u 20:15

U avionu je bilo 110 ljudi, a piloti turskog prijevoznika Pegaz Airlinesa rekli su da jedan od putnika ima bombu i da im je naredio da krenu prema Sočiju.

Samo tjedan dana prije predsjedničkih izbora u Rusiji, na kojima se očekuje uvjerljiva Putinova pobjeda, na društvenim mrežama pojavio se dokumentarni film Putin u kojem on sam iznosi neke dosad nepoznate detalje iz svog dosadašnjeg mandata, ali i neke pojedinosti iz svog života. Detalje koji ga prikazuju u svjetlu jakog, čvrstog lidera, detalje koji će dodati bar još malo njegovoj ionako velikoj popularnosti.

Nalog za rušenje aviona

Tako se doznaje kako je u vrijeme Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine Putin već dao dopuštenje za obaranje putničkog zrakoplova za koji se sumnjalo da je otet i da će biti iskorišten za rušenje na olimpijski stadion.

– Rečeno mi je da je avion koji je letio iz Ukrajine prema Istanbulu otet, a otmičari traže slijetanje u Soči. Bio je to turski zrakoplov Pegasus Airlinesa, Boeing 737 u kojemu se nalazilo 110 putnika i članova posade, a poletio je iz Harkiva. Piloti su nam poručili da je jedan od putnika imao bombu i tražio da se zrakoplov preusmjeri prema Sočiju – kaže Putin objašnjavajući kako je potom zatražio od časnika službe sigurnosti da mu objasni kakva je procedura u tom slučaju. Kada su mu rekli kako je procedura srušiti zrakoplov koji predstavlja prijetnju, samo se složio s tim i dao dopuštenje.

– Rekao sam im da djeluju prema planu – ustvrdio je Putin, no pokazalo se da je uzbuna bila lažna.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je Putinove navode govoreći kako se ova situacija doista odigrala samo nekoliko sati prije nego što se i sam Putin uputio na otvaranje Olimpijskih igara.

U filmu je Putin iznio i neke svoje stavove koji do sada nisu bili poznati. Tako ga je autor filma upitao je li u životu spreman opraštati.

– Da, mogu oprostiti puno toga, ali jednu stvar nikada: izdaju – poručio je Putin pred kamerama napominjući zatim da se, vodeći Rusiju, nije nikada susreo s djelima tako teškima da bi ih mogao nazvati izdajom.

– Vjerojatno dobro biram suradnike, biram ljude koji za izdaju nisu sposobni – rekao je ruski predsjednik. Iznio je i nekoliko vrlo malo poznatih detalja o prošlosti svoje obitelji. Tako je rekao da je njegov djed bio osobni kuhar Vladimira Lenjina, ali i Staljina.

On je bio njihov kuhar u jednoj dači u blizini Moskve. I očito je da su njegovo umijeće obojica izuzetno cijenila, iznosi se u filmu koji sada kola društvenim mrežama.

Neistraženi Arktik

Ipak, većina dokumentarca posvećena je aktualnim geopolitičkim prilikama i položaju Rusije na svjetskoj vojnoj i političkoj sceni. Posebice u relativno zategnutim odnosima sa Zapadom koji se zaoštravaju već nekoliko godina. Najavio je i povećanje pozornosti koju će Rusija dati arktičkoj regiji.

– Raketi ispaljenoj s američke podmornice kod norveške obale potrebno je oko 15 minuta da stigne do Moskve. Imajući to u vidu, arktičko područje vrlo je važno za Rusiju, važno je da iskoristimo prednosti koje imamo. Osigurat ćemo sigurnost Rusiji i njezinu narodu – kaže Putin. Napomenuo je, između ostalog, i kako je Arktik vrlo bogato i neistraženo područje koje će Rusija koristiti u budućnosti.

– Sada sa sigurnošću možemo reći da će bogatstvo Rusije rasti zahvaljujući Arktiku, baš kao što je svojedobno raslo zahvaljujući Sibiru i njegovim prirodnim bogatstvima – poručio je Putin u filmu kojega je producirao i objavio Kremlju blizak Dmitrij Kiselov.

Pogledajte i kojih će 10 država igrati ključnu ulogu ako nas pogodi 3. svj. rat:

Vladimir Putin
1/12

Komentara 93

LU
Lujo123
10:29 12.03.2018.

ko je ono naredio da se pobije 200000 iračke djece, da se razore i opljačkaju sve naftom bogate zemlje Bliskog istoka i da ne nabrajam više?!

AD
adrian24
10:47 12.03.2018.

Mene zanima koliko je ljudi samo pročitalo bombastičan naslov bez da je pročitalo članak. Ako takvih ima dosta, za autora naslova se slobodno može reći da je ratni huškač. Putin čak nije ni rekao "Srušite ga". Jedino je potvrdio da se operacija nastavi prema standardnom utvrđenom protokolu.

Avatar nekakav
nekakav
09:36 12.03.2018.

a američki je i naredio rušenje 2001.-e. još putin mora puno toga pojesti.... hm, jedan predsjednik u invalidskim kolicima je naredio bacanja atomskih bombi na civilne ciljeve u japanu. drugi jedan precednik je naredio tepih bombardiranja vijetnamskih sela, bacanje napalma na žive ljude... a što bi trebao napraviti, da čujem? skuhati pasta šutu?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije