Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Braća Hrvatskog Zmaja

Vladar dinastije Habsburg proglašen 'Zmajem od Karlovca'

Hrvatski zmaj
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
29.10.2017.
u 08:12

Osnovna zadaća reda je, kako kažu, sačuvati hrvatsku katoličku kulturu i domovinu od nevjernika i krivovjeraca

Kad su me pitali koje bih si zmajsko ime zaželio, prvo mi je na pamet pao Karlstadt, odnosno Karlovac. Ne samo zato što taj grad ima dugu povijesnu tradiciju, nego zato što sam u Karlovcu, koji sam posjetio kad je u Hrvatskoj izbio rat, prvi put susreo svoju buduću suprugu, tako da tom izuzetnom gradu zahvaljujem na svojoj obitelji – riječi su kojima je nadvojvoda Karlo Habsburško-Lorenski izmamio gromoglasan pljesak prisutnih članova Družbe “Braće Hrvatskog Zmaja” koji su se u subotu okupili u Viteškoj dvorani Zmajske kule smještene iznad zagrebačkih Kamenitih vrata kako bi na svečanoj ceremoniji u svoje redove primili tog trenutačnog vladara dinastije Habsburg i unuka posljednjega austrijskog cara Karla I.

Iako se ovakva proglašenja inače odvijaju iza zatvorenih vrata, ovom prilikom Družba je, kako su to naglasili, iznimno za predstavnike medija odlučila otvoriti dvoranu smještenu na prvom katu gdje je ceremonija održana. Samo proglašenje otvorio je Veliki meštar i Zmaj od Istre Nevio Šetić, koji je u svojem govoru kratko prošao kroz povijest reda koji postoji još od 1408., a u Hrvatskoj je obnovljen 1905. otkad aktivno djeluje. Osnovna zadaća ovog reda je, kako sami navode, sačuvati hrvatsku katoličku kulturu i domovinu od nevjernika i krivovjeraca, a pripadnici su im sudjelovali i u obnovama mnogih starih spomenika. Među istaknutijim članovima svakako je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je zmajem postao 2007., za sebe odabrao ime Zmaj od Kamenitih vrata, a na inicijaciji je obećao obnoviti kulu što je osam godina kasnije i učinio. 

Komentara 11

DU
Deleted user
08:35 29.10.2017.

Bože dragi, Bože dragi! Na svakom ćošku forma, a nigdje sadržaja. Još malo pa će nam iza svakog ugla iskakati zmajevi i vitezovi!

SA
sani1
08:59 29.10.2017.

Dječji vrtić.

JO
jojojo
09:25 29.10.2017.

Sveti Jure je ubio zmaja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije