Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGLI DOGOVOR

Vladajuće austrijske stranke: Zabranit ćemo pokrivanje lica velom muslimankama na javnim mjestima

burka
Foto: Reuters/PIXSELL
30.01.2017.
u 16:37

Austriju iduće godine očekuju parlamentarni izbori, pa kancelar Christian Kern iz Socijaldemokratske stranke (SPO) lijevog centra pokušava vratiti popularnost svoje stranke

Austrija planira zabraniti pokrivanje lica velom muslimankama na javnim mjestima, objavila je koalicija centrističkih stranaka u ponedjeljak pri predstavljanju paketa mjera kojima se žele suprotstaviti rastu popularnosti krajnje desne Slobodarske stranke (FPO). 

FPO mjesecima pobjeđuje na anketama, a u tome mu pomažu migrantska kriza i priljev velikog broja većinom muslimanskih tražitelja azila. Norbert Hofer, predsjednički kandidat te stranke, gotovo je pobijedio na izborima koji su se održali prošli mjesec. 

Austriju iduće godine očekuju parlamentarni izbori, pa kancelar Christian Kern iz Socijaldemokratske stranke (SPO) lijevog centra pokušava vratiti popularnost svoje stranke brzim dogovorom s konzervativnim partnerom iz koalicije mjerama koje se odnose na razna područja, od imigracije do obrazovanja. 

"Vjerujemo u otvoreno društvo koje se temelji i na otvorenoj komunikaciji. Velovi koji prekrivaju cijelo tijelo na javnim mjestima ne slažu se s tim, te će stoga biti zabranjeni", stoji u tekstu koalicijskog dogovora koji je objavljen u ponedjeljak. 

Termin kojeg su pritom iskoristili odnosit će se na muslimansku burku, te na nikab, velove koji prekrivaju gotovo cijelo lice. Još se ne zna hoće li se zabrana odnositi i na druge islamske odjevne predmete. 

FPO je pozivao na zabranu "fašističkog islama" i muslimanskih simbola, sličnu već postojećem zakonu koji zabranjuje nacističko znakovlje. U pretežito katoličkoj Austriji čiji je broj stanovnika 8,7 milijuna ljudi živi oko 600 tisuća muslimana.

>> Njemačka ministrica odbila nositi haljinu tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji: 'Žene imaju pravo birati odjeću'

Komentara 11

Avatar sidhara
sidhara
19:24 30.01.2017.

Neka sire te nazadne obicaje po svojim zemljama, ovdje civilizirani svijet, ili neka se integriraju u drustvo zemalja u kojima zive, ili neka ze tornjau odakle su i dosli.

Avatar naroz
naroz
18:56 30.01.2017.

hajde ti sada pogodi koje musko a koje zensko putem ove slike

OT
onaj tamo
19:13 30.01.2017.

Baš si mislim kak se u tim muslimanskim zemljama odijevaju transvestiti :-) ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije