Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR FUCHS
Povratak na članak

Vlada uvodi malu maturu: 'Upisi u srednju postali su farsa zbog poplave odlikaša'

Gotovo sve europske države provode nacionalne ispite. Zanimljivo je i to da se nigdje ne doživljavaju kao bauk, nego pomoć.

Komentari 36

DU
Deleted user
21:53 21.09.2020.

Krivice ima i među roditeljima a i profesori idu linijom manjeg otpora a sustav se radi takvim. Nekada su u selu štovali doktora svećenika i učitelja. Nije ni škola bila obavezna. Danas sve nešto naopako. Učitelje mnogi ne cijene, čim daju više zadaće odmah roditelji organiziraju smjenu profesora i tako se vrtimo u krug, umjesto da roditelj oduzme vlastitoj razmaženoj djeci mobitel racunalo igre i tv...i natjera svoje djete da radi zadaću i čita knjige oni rađe udaraju po školi da se smanje zadaće. GLUPO! I što sad? Sada će glupi roditelji svojoj ljenoj i glupoj djeci plaćati pripreme za malu maturu kao i za veliku:) samo time će dobiti nezadovoljne pojedince koji neće biti sami sposobni rijesiti ozbiljne životne zadatke samo zato jer nisu bili u stanju rjesiti zadacu kada je trebalo sjest i zagrijati stolac.

VL
Avatar rubinet
rubinet
21:24 21.09.2020.

Kad sam išao u osmoljetku od 31 pohađača u mom razredu-7 odlikaša. . Kod djece mi : 22 / 12. A danas...katastrofa...

VL
Avatar Mican999
Mican999
22:43 21.09.2020.

Napokon je netko shvatio problem. Područne škole šalju djecu u srednje škole sa 5.0 ocjenama jer se u malim zajednicama svi poznaju "pa da se ne zamerim" daju petice. Medvjeđa usluga. Klinci dođu u srednju i onda tropa. Ja sam to osjetio na vlastitoj koži tj. na koži moje djece. Jedva su se upisali u srednju školu sa 4,0-4,5 ocjenama, ali odličnim znanjem, da bi na kraju godine bili odlični učenici na razini generacije, a lokalni 5.0 odlikaši išli na popravne ili bili osrednji učenici. Da ne pričam o tome koliko sam živaca izgubio čekajući upise.

VL
Avatar madcap
madcap
21:52 21.09.2020.

Nemam pojma za malu maturu, ali veliku svakako treba ukinuti te vratiti prijemne ispite na fakultete.

VL
Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
04:40 22.09.2020.

Pa to je fer. Oni koji znaju nece imati problema i upisat ce koju god srednju skolu hoce. Oni kojima su ocjene poklonjene nece.

VL
YE
Yeah
22:44 21.09.2020.

Vratiti prijemne ispite na fakultetima i staviti prijemne u srednjim skolama, ciji rezultati ce moci posluziti za upis u bilo koju sr.skolu.

VL
MA
marlo
22:13 21.09.2020.

Ima i profesora koji favoriziraju određenu djecu, a nekima ne pružaju priliku. Nadalje, i pritisci određenih roditelja da se djetetu da veća ocjena su preveliki. Ovo vrijeme nije kao što je nekada bilo. Roditelji, izluđeni željom za najboljim rezultatom naa kraju školske godine( kao da će to djeci osigurati uspjeh u životu) , svašta izvode. Čak mislim da im je ovaj prijedlog ok.

VL
SI
sisavac
05:49 22.09.2020.

Gaus je i tu nepogrešiv. Svaki razred koji odstupa od linije raspodjele treba dobro pregledati. Svaki prigovor roditelja u vezi ocjena tretirati kao napad na službenu osobubi kazniti. Svakog delikventa koji rupi disciplinu u razredu izbaciti iz škole, nek se onda sa svojim pametnim starcima pobrine naći školu koja će ga takvog htjeti. Upise u srednje škole provoditi isključivo preko klasifikacijskih, uz mali udio ocjena iz osnovne. Klinci nam ništa ne znaju, a imaju petice. I ne, nisu krivi učitelji, oni rade pod pritiskom.

VL
MA
maxiking
06:47 22.09.2020.

Konačno

VL
Avatar SileZla
SileZla
22:09 21.09.2020.

Vijest bi bila da nešto u školstvu ostaje kako je i bilo.

VL
PA
pax5
23:06 21.09.2020.

Treba biti naglasak na ljepoti usvajanja znanja a ne štrebanja...ako treba uvesti i opisne ocijene ako bi to pomoglo djeci da se psihološki rasterete.....Jer pitanje je zašto i dobri učenici ne vole ići u školu? Zašto????

VL
Avatar essek22
essek22
08:04 22.09.2020.

Ni govora ukidat veliku maturu! Dok nije uvedena masovno se upisivalo preko veze na fakultete, sad samo na neke umjetničke akademije gdje se traži subjektivno mišljenje članova komisije. Moje dijete se upisalo na jedan vrlo tražen fakultet a nisam imao nikakvu štelu, zahvaljujući maturi! Iz istog razloga u potpunosti podržavam uvođenje male mature. ovi trutovi ne znaju bez tate i mame nos obrisat, nek se bore za sebe!

VL
Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
08:41 22.09.2020.

Rezultati učenika u osnovnoj školi su: 51,4 % su završili s odličnim uspjehom i Hrvatska je po ocjenama najbolja u Europi! Ocjene će biti još i bolje. Yupi! A u periodičkim pregledima koje putem testiranja obavljaju međunarodne institucije Hrvatska je u skupini baš najgorih država u Europi prema znanju naših učenika. Zašto se to tako desilo i kome treba vjerovati? Višegodišnja negativna selekcija nastavnika i učitelja dovela je do većeg broje razočaranih, obeshrabrenih i minimalno efikasnih učitelja. Razlozi su u vrlo lošem društvenom statusu gdje su učitelji oni koji imaju izuzetno mali društveni utjecaj uz male plaće. Učenici ne shvaćaju da matematika ili fizika nisu puko izračunavanje i bubanje činjenica nego stvarno rješavanje problema iz života. Recimo koliko je 3,57% kamata povećalo štednju od 87.574 kune za tri godine izraženo u kunama. Ili koliko je 8 puta 7 izračunati bez kalkulatora. Drugi razlozi su pritisci roditelja koji koriste razna sredstva kako bi formalno bez truda i učenja osigurali svome djetetu odličan uspjeh gdje bi to dijete nezasluženo zauzelo mjesto nekom drugom djetetu. Naravno, ravnatelji su i žrtve ali i nasilnici. Žrtve su politike i roditelja, a nasilnici prema učiteljima i nastavnicima od kojih traže visoke ocjene za važno dijete. Jedini izlaz i svjetlo u ovome su nadareni učenici koji na natjecanjima postižu rezultate pod anonimnim šiframa. Praksa je da nadarene kasnije prve hvataju strani poslodavci i oni odlaze iz Hrvatske. A ostaju ostali.

VL
Avatar Proleter
Proleter
23:04 21.09.2020.

Nekad se u školi tuklo djecu, danas treba tući roditelje.

VL
JM
ja-ma
04:27 22.09.2020.

Vratiti prijemne i za srednju i za fakultet,ali tko sluša???Srednjim školama se ne da više baktati s tim.Lakše je preko kompjutora pogledati tko se prijavio,a poredak po ocjenama se već vidi i to njima paše..Problem imamo mi roditelji osnovnoškolaca i njihovi profesori.Evo ja već znam da moja klinka zbog prosjeka 4.75 u 5.razredu neće moći školu za fizioterapeuta,a ima 4 iz matematike i dva društvena predmeta koji su nebitni za tu školu.Da ima prijemni upala bi.Ako će biti mala matura kao i velika i biti ispit iz matematike,hrvatskog i engleskog opet će joj matematika upropastiti prosjek.Prijemni su jedino rješenje!

VL
ZA
zagrebzm
22:04 21.09.2020.

Nisu sposobni provesti reformu obrazovanja, pa će mala matura očito biti reforma.

VL
RE
RedTree
21:54 21.09.2020.

Ovo je pretjerivanje u krajnost, besposleni pop i jariće krsti. Opterećivamo djecu do krajnosti. Imam u obitelji prvašića koji sad uz to što uči slova i brojeve još usput engleski i informatiku mislim što je se moglo ostaviti za peti razred, a torba mu je teška kao kamen. S državnom maturom je napravljen kaos maturantima, a sad i misle i osnovnoškolacima. Bilo bi puno bolje da se poticajnim stipendijama usmjeravaju ka stručnim školama.

VL
DA
damyr26
21:45 21.09.2020.

Još jedna glupost koju ni Grunf ne bi smislio, ajmo mini maturu u 4 osnovne pa mikro maturu u najstarijoj grupi u vrtiću jer ima puno odlikaša, a tko je te ocjene upisao vanzemaljci možda, ne odgovor je učitelji a a zašto to njih pitajte.

VL
AD
adminka
21:31 21.09.2020.

znaći ne vjeruju objektivnosti nastavnika i sad buju kažnjavali djecu dodatno ih opterečujući sa šokom polaganja završnog ispita? sramota

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.