Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA POSLALA ZAKON U SABOR

Privremena obustava svih ovrha: Deblokada ovršenih u hitnoj proceduri

Vlada donosi travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
14.04.2020.
u 20:09

No, u prijedlogu Zakona o ovrsi nad novčanim sredstvima nisu regulirane ovrhe koje provode poslodavac i HZMO

Najavljenu privremenu deblokadu starih ovrha Vlada je danas uputila u saborsku proceduru:  Hrvatskom saboru podnijela je prijedlog izmjene Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima za koji traži usvajanje po hitnom postupku.

Izmjenom zakona zaustavilo bi se ovršavanje novca po računima fizičkih osoba tijekom trajanja posebnih okolnosti vezanih uz epidemiju koronairusa, što znači da bi blokirani građani mogli raspolagati cjelokupnim primanjima, a ne samo onima koja im sjedaju na zaštićeni račun. Također, u razdoblju deblokade, zaustavilo bi se i zaračunavanje zateznih kamata na glavnicu duga. 

- Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima predlažu se mjere kojima se nastoji olakšati položaj fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice nastale zbog posebnih okolnosti. Posebne okolnosti podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu. U posebnim okolnostima koje trenutno postoje u Republici Hrvatskoj do kojih je došlo uslijed pojave epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 nastoji se smanjiti šteta u gospodarskom poslovanju – stoji u obrazloženju Vladina prijedloga koji bi trebao biti u primjeni tri mjeseca, no moguće je i produženje mjera na šest mjeseci. 

Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

No, u prijedlogu Zakona o ovrsi nad novčanim sredstvima nisu regulirane ovrhe koje provode poslodavac i HZMO, a njih nije baš malen broj.  

- Prijedlog izmjena zakona je upravo ono što je najavljeno, zastat će se s ovrhama, tijekom zateznih kamata i deblokirat će se računi na tri mjeseca od stupanja na snagu zakona, ali meni nije jasno što će biti s ovrhama koje provode poslodavci i HZMO direktno na primanjima, taj dio mi nedostaje, i taj dio se mora riješiti izmjenama Ovršnog zakona – komentira saborski zastupnik Snage Goran Aleksić koji je među prvima zatražio deblokadu ovršenih. 

Ključne riječi

Komentara 15

BE
Beskucnik
00:22 15.04.2020.

Ovrhe su moralno dno i nitko ih u EU nema ,gdje se penzionera ovrsi zbog 20 kuna duga a racun mu se blokira na neko vrijeme i skine se 1000 kuna ,puno ljudi je blokirano i zbog fiktivnih racuna ,gdjee se neisplati tuziti ovrsitelja za par tisuca jer odvjetnik i postupak kostaju vise nego novac ukraden s racuna ,sve u svemu svaka drzava ima kriminalaca ,samo Hrvatski kriminalci imaju ...................... Sve ce vas BoG jednom ovrsit kao oca ovrha I velikog mestra Hanz.....a

CH
chanchir
12:04 15.04.2020.

Test,test Plenkovica nam je sam Bog posla.....

Avatar mlijeko
mlijeko
01:20 15.04.2020.

Zašto bi se obustavile ovrhe na mirovine kada su one ostale netaknute. A i ovrhe koju se provode zbog plaćanja ošteta proisteklih iz kaznenih djela kao što su nasilje, tjelesna oštećenja i slično. Treba uvesti kriterije a ne svima pa i kriminalcima zaustaviti provođenje ovrha. I neznam zašto mi se ovo briše od strane VL. Što sam loše napisao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije