Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovinsko osiguranje

Vlada udovoljila braniteljima, na šest mjeseci odgođena primjena zakona

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.12.2014.
u 12:14

- Branitelji su to željeli jer misle da će to razdvajanje dovesti do nekog smanjena mirovina, a mi tvrdimo da u tom smislu nikakvih promjena neće biti - rekao je Mrsić.

Vlada je na današnjoj sjednici udovoljila jednom od zahtjeva branitelja te je odgodila primjenu odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju koja se odnosi na branitelje na šest mjeseci, do 1. srpnja 2015. godine. Naime, od Nove godine mirovine se dijele na dva dijela – opći i posebni dio, odnosno na dio koji se financira iz mirovinskog fonda te onaj koji se financira iz državnog proračuna.

Danas je tu odluku objasnio ministar Mirando Mrsić. - Na temelju zaključka Saborskog odbora za veterane odgađamo primjenu Zakona o mirovinskom osiguranju u dijelu koji se veže uz razdvajanje braniteljskih mirovina do 30. lipnja 2015. Moram još jednom napomenuti da, što se tiče izračuna i visine braniteljskih mirovina, tu se ništa ne mijenja niti će se išta promijeniti nakon 30. lipnja 2015. S razdvajanjem mirovina na opći i posebni dio pokazujemo da i branitelji imaju radnog staža, da su sa svojih radnih mjesta otišli u Domovinski rat. To je u interesu i branitelja, a važno je i za transparentnost mirovinskog sustava te ćemo jasno pokazati koliki dio mirovina se financira iz državnog proračuna temeljem posebnih zakona i propisa, a koliki dio iz radnog staža koji se financira iz mirovinskih doprinosa na plaće - rekao je Mrsić.

Na novinarsko pitanje je li to u potpunosti ono što su branitelji tražili Mrsić je odgovorio da to je potpunosti što su oni tražili. Dodao je da će se formirati posebno povjerenstvo koje će pratiti taj cijeli proces. Nakon toga smo ministra pitali što se onda uopće dobiva tom odgodom primjene zakona. - Branitelji su to željeli jer misle da će to razdvajanje dovesti do nekog smanjena mirovina, a mi tvrdimo da u tom smislu nikakvih promjena neće biti - rekao je Mrsić.

A što će biti nakon 30. lipnja? - Ja se nadam da ćemo do tada postići konsenzus s braniteljima i ući u taj proces bez ikakvih problema.

Ministar Mrsić odgovorio je na novinarsko pitanje što će biti s jedinstvenim tijelom vještačenja pošto su branitelji i na to imali velike primjedbe. - To tijelo počinje s radom 1. siječnja 2015. i po prvi puta ćemo u Hrvatskoj na jednom mjestu imati vještačenje za sve sustave. Prvi puta ćemo imati jedno tijelo koje će odrediti stupanj tjelesnog oštećenja, a onda će građani s tim rješenjem odlaziti u pojedine dijelove sustava i tamo ostvarivati svoja prava. Ostavit ćemo i komisiju pri Ministarstvu branitelja tako da se i tu za branitelje ništa ne mijenja - rekao je Mirando Mrsić.

>> Mrsić: Nijedan radnik neće moći početi raditi, a da nema prijavljeno mirovinsko osiguranje

Komentara 2

TH
than
13:28 17.12.2014.

Idu izbori. I jedni i drugi. Skupljaju se glasovi. Sada sve moze. Nemojmo se samo praviti 'Englezima' 2016te kada sve stigne na naplatu.

DO
doktorica
19:46 18.12.2014.

a šta je sa onima koji su cijeli život radili i sada primaju crkavicu,zašto se njih ništa ne pita?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije