Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovine

Vlada udovoljava braniteljima, na šest mjeseci odgođena primjena zakona

Milanović Matić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.12.2014.
u 20:01

Izmijenit će Zakon o mirovinskom osiguranju tako što će se primjena odredbe koja se odnosi na branitelje odgoditi za šest mjeseci – do 1. srpnja 2015. godine.

Vlada će na sutrašnjoj sjednici udovoljiti jednom od zahtjeva branitelja koji već dva mjeseca prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu. Izmijenit će Zakon o mirovinskom osiguranju tako što će se primjena odredbe koja se odnosi na branitelje odgoditi za šest mjeseci – do 1. srpnja 2015. godine. Naime, od Nove godine mirovine se dijele na dva dijela – opći i posebni dio, odnosno na dio koji se financira iz mirovinskog fonda te onaj koji se financira iz državnog proračuna.

Dio mirovine pokriven radnim stažem usklađivat će se kao i ostale mirovine svake godine, dok će dio mirovine koji je određen posebnim propisima ovisiti o stanju državnog proračuna. Branitelje je to uznemirilo zato što je veliki broj njih na bojište otišao bez dana radnog staža ili s minimalnim stažem, pa primaju samo posebni dio mirovine.

Obiteljska mirovina i životnim partnerima

U sklopu izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju izjednačit će se i prava građana i građanki koji su sklopili životno partnerstvo s njihovim sugrađanima koji žive u braku – kada je riječ o pravu na obiteljsku mirovinu.

Vlada će donijeti i nacrt prijedloga o stečajnom zakonu koji će propisivati da se predstečajni postupak povjerava sudovima. Iz Vlade poručuju kako će se time smanjiti troškovi, ali i da će se sam postupak pojednostaviti. Od trenutka pokretanja stečaja, postupak na prvostupanjskom sudu morat će biti gotov za najviše šest mjeseci.

Minimalna plaća viša, dužnosnička se ne diže u 2015.

Vlada će danas povisiti i iznos minimalne plaće za 11,90 kuna – na iznos od 3029,55 kuna bruto. Kao što je bilo i najavljeno, danas će Vlada smanjiti visinu osnovice za izračun plaća svim državnim dužnosnicima za otprilike deset posto. To je posljedica političke odluke Vlade Zorana Milanovića da dužnosnicima plaće ostanu na istoj razini i iduće godine, jer bi inače, kao i svi građani, već u siječnju primili osjetno veće plaće zbog smanjenja poreza na dohodak.

Iz Vlade doznajemo kako se mijenja i Uredba o određivanju štićenih osoba tako što će u krug štićenih osoba ući i predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda. Isto tako doznajemo da će predsjednici tih sudova imati pravo tražiti izuzeće od statusa štićene osobe.

>>Milanović o korištenju službenih automobila: Vidjeli ste što se dogodilo Čačiću

>>Na 1 stranicu Marasova prijedloga
 33,33 stranice primjedbi

Komentara 8

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:26 16.12.2014.

Braniteljima je bitno da se ne izjednačavaju agreosori i Domovinski rat!!!!!!!!!!!!!!! Bolje će dati i novce nego da isprave to..

L0
luena 01
21:59 16.12.2014.

Koje muljanje sa manjim placama politicara ... Stranke djele medjusobno 5 000 000 kuna tako da politicari umanjene place ni osjetit nece ,dapace imat ce kao i sad ako i ne vece...

SE
sestrićna
22:18 16.12.2014.

samo da ne prosvjeduju protiv druga ive prije izbora sve će im obećati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije