Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica šuti

U Vladi ne znaju baš ništa o Putinovoj ponudi plinofikacije

Anvar Azimov
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/7
21.12.2017.
u 07:38

Vrijeme je već pokazalo da veleposlanik Anvar Azimov nastupa na ponešto neuobičajen način, neslužbeno su izjavili ministri

Vlada nema nikakvu službenu ponudu, nikakav zahtjev za sastanak ni ikakvu informaciju o navodnim Putinovim ponudama za ulaganje u energetsku infrastrukturu u Hrvatskoj.

To nam je reklo više izvora iz Vlade nakon što je ruski veleposlanik Anvar Azimov prekjučer na energetskoj konferenciji Večernjeg lista optužio Vladu da dulje od mjesec dana nije odgovorila na namjeru Rusije da sudjeluje u plinofikaciji Hrvatske, izgradnji novih elektrana i drugim energetskim projektima.

Nema strateške suradnje?

– Ako i postoji prijedlog, on se predstavlja na prikladan način – komentirao je izvor iz Vlade.

Ocjena je iz Banskih dvora da je vrijeme već pokazalo da veleposlanik Azimov nastupa na ponešto neuobičajen način. Anvar Azimov, među ostalim, tvrdi da je Rusija Hrvatskoj spremna godišnje isporučiti milijardu kubika plina te da su infrastrukturni energetski projekti bili i tema razgovora između hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog predsjednika Vladimira Putina sredinom listopada, kada je predsjednica službeno posjetila Moskvu.

Nakon toga je, tvrdi Azimov, Hrvatskoj ponuđena konkretna pomoć.

U ruskom veleposlanstvu jučer nisu htjeli dodatno objašnjavati od čega se točno ta ponuda sastojala niti je li ona Vladi došla službenim putem. Ako su točne informacije koje je u javnost plasirao veleposlanik Azimov, moguće je da su te ruske ponude ostale na razini usmenog razgovora dvoje predsjednika za posjeta Rusiji.

U Uredu predsjednice jučer nismo dobili detaljnije informacije što je sve ponuđeno za posjeta Moskvi. Ono što je poznato i dosad realizirano međudržavni je dogovor na temelju kojeg je Hrvatska preuzela opskrbu Zarubežnjeftove rafinerije u Bosanskom Brodu, što bi trebalo riješiti zagađenost zraka u Slavonskom Brodu.

Anvar Azimov
1/6

Iz razvoja događaja oko te rafinerije jasno je da Hrvatska nije sasvim negativna prema suradnji s ruskim energetskim tvrtkama s obzirom na to da je Azimov optužio Hrvatsku da pod pritiskom EU i SAD-a odbija stratešku suradnju. Jučer je, naime, potpisan memorandum između BH Gasa i Ine o isporuci prirodnog plina iz transportnog sustava Hrvatske u transportni sustav BiH.

Takvu je suradnju dugo odbijala Republika Srpska i sasvim je izvjesno da je ključnu riječ u popuštanju Milorada Dodika odigrala upravo Rusija. Azimov je na konferenciji Večernjeg lista upozorio da Hrvatska teško može ostvariti energetsku neovisnost bez suradnje s Rusijom.

Poznato je da Vlada Andreja Plenkovića prilično zazire od Rusije, odnosno da je premijer Plenković sklon slijediti politiku europskih pučana koji Rusiju i populizam smatraju najvećim neprijateljima. Unatoč tome, ruski plin nije zaobišao Hrvatsku jer Gazprom preko Prvog plinarskog društva posluje na našem tržištu. Neslužbene informacije, koje su iznesene i na konferenciji, govore da je tvrtka povezana s ruskim kapitalom ovih dana kupila zemljište na Krku na kojem Hrvatska namjerava graditi postrojenje za LNG. Azimov je Vladu prozvao i zato što inzistira na gradnji plutajućeg terminala za ukapljeni plin iako će energent koji će Hrvatska tako nabavljati biti znatno skuplji od plina iz Rusije. Projekt LNG-a Europska će unija sufinancirati sa 104 milijuna eura.

Remont u Rusiji

Ne samo u energetici, nego i u ostalim gospodarskim granama, Vlada se “ne ljubi” s Rusima, ali ne može izbjeći ruski kapital. Tako je i u slučaju posrnulog Agrokora najveći vjerovnik ruski Sberbank koji se s izvanrednom upravom spori oko naplate svojih potraživanja. Azimov je u veljači 2016. godine došao u fokus hrvatske javnosti kada je okićen vojnim odličjima u vojnoj uniformi poručio da ruska banka nije spremna dodatno kreditirati propali koncern.

Osim toga, zamjerio je što se nitko iz uprave Agrokora, unatoč silnom novcu koji je u taj koncern plasirala ruska državna banka, nije udostojio doći k njemu kao ruskom veleposlaniku ili ga barem pozvati na razgovor.

Prvi veliki posao koji je Vlada dodijelila ruskoj tvrtki prije otprilike mjesec dana jest remont deset helikoptera vrijedan 207 milijuna kuna. Tog je dana, uoči sjednice na kojoj je Vlada o tome odlučila, u Banskim dvorima viđen veleposlanik Anvar Azimov koji je i lobirao da taj posao dobiju Rusi. Budući da su ti helikopteri ruske proizvodnje, ruska tvrtka bila je i najlogičniji izbor Ministarstva obrane RH koje je provelo natječaj za remont.

Komentara 63

Avatar southman
southman
08:19 21.12.2017.

Niti jedan energent ne treba nabavljati samo i jedino iz jednog pravca/izvora, pa to vrijedi i za plin. Znači i LNG terminal i priključak na ruski plinovod. A najbolje je povećati vlastitu proizvodnju !

TR
tramontana
07:55 21.12.2017.

Terminalu bi trebalo dati prioritet, što ne isključuje Rusiju. Jer, nije isključeno da Hrvatska nađe i jeftinije izvore, pa moguće i iz svojih bušotina.

DU
Deleted user
11:07 21.12.2017.

Ako žele ulagati najprije nek rješe zagađenost u S.Brodu jer šta će ti plinifikacija ako ljudi pomru ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije