Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR U POSJETU KREŠEVU

Vlada RH gospodarskim projektima želi pomoći da Hrvati ostanu u BiH

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman
Patrik Macek/PIXSELL
16.04.2021.
u 09:30

– Ja se nadam, a to je i želja Vlade RH, da ćemo pomoći ostanak i opstanak Hrvata na ovim prostorima potičući gospodarskim projektima one koji su otišli da se vrate, a investitore da ulažu u ovaj kraj – naglasio je Grlić Radman

U sklopu dvodnevnog radnog posjeta BiH, ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman u pratnji Dragana Čovića, dopredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ali i Ivana Sabolića, veleposlanika RH u BiH, boravio je jučer i u Kreševu. Ondje je najprije obišao tvrtku Stanić Beverages, koja je ujedno i vlasnik brenda sokova Juicy, a potom je boravio u Samostanu sv. Katarine, jednom od tri najstarija franjevačka samostana u BiH čiji se muzej obnavlja zahvaljujući i potpori Vlade Republike Hrvatske.

Uskoro i pivovara

Pandemija koronavirusa usporila je, ali ne i zaustavila gospodarske projekte u Kreševu, potvrdio je Svjetlan Stanić, vlasnik tvrtke Stanić Beverages koja je dio Grupacije Stanić, a u BiH i Hrvatskoj zapošljava više od tisuću radnika. Samo u tvornici brenda Juicy u Kreševu zaposleno ih je više od 100, a kapacitet godišnje proizvodnje prelazi 100 milijuna litara sokova. Uz sokove, u Kreševu će se uskoro proizvoditi i pivo, najavljuju iz Grupacije Stanić.

– Iako nas je epidemija koronavirusa usporila, mogu kazati da je gradnja pivovare u Kreševu u završnoj fazi i ona bi u pogonu trebala biti u iduće dvije godine. To je jedan od naših projekata o kojemu se dugo priča i koji ćemo uskoro i realizirati – kazao je Stanić. Potpora neće izostati ni ubuduće, naglasio je Dragan Čović za posjeta Kreševu.

– Kreševo je gospodarsko čudo, primjer kako poduzetnici s ovih prostora uz potporu predstavnika vlasti, prije svega lokalne, mogu i u BiH svojim idejama i radom ispričati jednu uspješnu poslovnu priču u malom, ali europskom i svjetskom Kreševu iz kojeg se danas u cijeli svijet izvoze među ostalim i sokovi proizvedeni u tvornici Juicy – kazao je Čović.

Nakon obilaska i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman bio je fasciniran proizvodnim pogonima Stanić Beveragesa.

– Ono što sam vidio ovdje u Kreševu je iznad svih mojih očekivanja. To su moderni proizvodni pogoni koji dokazuju da je ovdje moguće živjeti i ulagati. Ja se nadam, a to je i želja Vlade RH, da ćemo pomoći ostanak i opstanak Hrvata na ovim prostorima potičući gospodarskim projektima one koji su otišli da se vrate, a investitore da ulažu u ovaj kraj – naglasio je Grlić Radman.

A bogatstvo turističke ponude Kreševa ponajbolje se ogleda u eksponatima u muzeju franjevačkog samostana, koje su kreševski fratri skupljali stoljećima.

Posjet franjevcima

Projekt obnove muzeja godinama se financira i sredstvima Vlade RH, a ministar Grlić Radman posjet Kreševu iskoristio je i za obilazak muzeja koji bi uskoro trebao biti otvoren.

– Vlada RH godinama pomaže ovaj projekt i nastavit će to činiti i ubuduće jer želimo pomoći sve segmente života Hrvata u ovom mjestu gdje Hrvati čine više od 80 posto stanovništva kako bi ostajali u ovom kraju, posebno mladi – istaknuo je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman posjetom Kreševu završio je dvodnevni posjet BiH, a poruke koje je poslao su poruke mira i dijaloga s ciljem izgradnje trajnog mira i stabilnosti BiH. 

Komentara 3

Avatar dobry
dobry
11:14 16.04.2021.

Hrvatska gubi političku tekmu u Bosni, strateški najvažnijeg susjeda u okruženju. Vučić je uspio posjetiti Sarajevo, grad na čije je žitelje pucao 90tih, bez posljedica. Srpska BIA vršlja u BiH uzduž i poprijeko, a naši nesposobnjakovići su dopustili da nas zavade sa jedinim prirodnim saveznicima kontra velikosrpskog fašizma na ovim prostorima. Ni po koju cijenu ne smije se dopustiti uspostava ruskih i srbijanskih vojnih baza u Bosni, na 50tak km od Zagreba, sa "pogledom" na Knin i Jadran, jer bi to bila direktna ugroza naših vitalnih nacionalnih i sigurnosnih interesa! Gospodine ministre , jeste li sposobni i voljni raditi na integraciji teritorijalno cjelovite BiH u NATO i EU integracije, kako bi smo izbjegli gore navedeni scenarij!??

Avatar southman
southman
09:52 16.04.2021.

Još da im je ostao sumještanin u Upravi INA-e umjesto što ga je Vrdoljakova ekipa smijenila.

ME
Meter
09:48 16.04.2021.

Svakako će ostati, baš kao i u RH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije