Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljudska prava

Vlada referendumom protiv referenduma o braku?

u ime obitelji,portal
Željko Lukunić/PIXSELL
10.09.2013.
u 08:59

Vladajući razmatraju ideju o raspisivanju referenduma u Saboru kojim bi se birači izjasnili smatraju li da bi se referendumima smjelo zadirati u temeljna ljudska prava

Ministarstvo uprave utvrdilo je da su volonteri inicijative ''U ime obitelji'' prikupili dovoljno potpisa da bi Sabor raspisao referendum o njihovu zahtjevu da se brak ustavno definira kao životna zajednica muškarca i žene. Sada je, podsjeća Novi list, na potezu Odbor za Ustav koji je prije ljetne stanke i zatražio provjeru potpisa, ali u parlamentarnoj većini još ne znaju što bi napravili s tom referendumskom inicijativom.

Ocjena ustavnosti

Kako jesensko zasjedanje Sabora počinje za deset dana, pretpostavlja se i da će uskoro biti držana sjednica Odbora na kojoj će se raspraviti o idućim koracima u vezi s traženim referendumom. Jedna od mogućnosti je obraćanje Ustavnom sudu sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti predloženog referendumskog pitanja, no kako je Ustavni sud ranije donio nekoliko odluka protiv Vlade, zadnjih dana pojavila se ideja o referendumu koji bi Sabor raspisao kako bi se birači izjasnili smatraju li da bi se referendumima smjelo zadirati u temeljna ljudska prava i slobode navedene u takozvanoj glavi tri Ustava. Na tragu je to mišljenja da i brak spada u to pravo, koji bi se ograničavao jednoj skupini građana ako bi se u Ustav stavilo odredbu koju zahtijeva ''U ime obitelji''.

Zloupotreba instituta referenduma

Da Sabor može raspisati takav referendum i da referendum o braku više ne bi bio moguć kada bi on uspio, potvrdio je Novom listu neimenovani visoki dužnosnik Kukuriku koalicije. Više stručnjaka za ustavno pravo već je prije isticalo da se institut referenduma može zloupotrebljavati i da bi stoga trebalo propisati da se o nekim pitanjima, primjerice, o ljudskim pravima, ne može neposredno izjašnjavati.

Podsjetimo, inicijativa ''U ime obitelji'' 3. rujna uputila je Ustavnom sudu prijedlog za određivanje razumnog roka u kojem je Sabor dužan raspisati njihov referendum. Traže da Ustavni sud najprije propiše obvezujući rok u kojem državna tijela moraju provjeriti prikupljene potpise, a potom da donese i odluku o obvezujućem roku u kojem parlament mora raspisati referendum. Iz Inicijative su potvrdili kako nisu dobili službenu obavijest o provjeri potpisa te da su sve što znaju doznali iz medija. Strahuju da bi državna tijela mogla odugovlačiti s odlukom o referendumu pa u dopisu Ustavnom sudu upozoravaju da rokovi za raspisivanje referenduma nisu propisani ni zakonom niti Ustavom zbog čega je ''nužno definirati period u kojem su nadležna tijela dužna provjeriti vjerodostojnost potpisa i donijeti konačnu odluku o raspisivanju referenduma''.

Od Ustavnog suda očekuju da odluke donese u roku od 30 dana od dana kad su podnijeli prijedlog.

>>Potpisi valjani, referendum za brak može se raspisati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije