Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saga sa šefom SDSS-a

Vlada: Pupovac na svoj način povukao kritike

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
11.09.2019.
u 20:53

Predsjednik SDSS-a konačno progovorio, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala mu oštru poruku i pismo iz 2016.

Politička saga s Miloradom Pupovcem dobila je i novu dimenziju, krugu nezadovoljnih njegovim izjavama priključila se i hrvatska predsjednica. Pismom ga je upozorila da “s pozornošću prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira RH” te ga je podsjetila na svoje pismo iz 2016. u kojem su već polemizirali. Tada je šef SDSS-a prvi pisao predsjednici žaleći se da je više javnih osoba doživjelo prijetnje i izljeve govora mržnje, na što mu je predsjednica odgovorila da među osobama koje navodi ima i onih koje svojim javnim djelovanjem godinama provociraju i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti i stvaraju ozračje netolerancije.

Podsjetnik na pismo iz 2016.

Tada je predsjedničin odgovor Pupovcu u dijelu javnosti doživljen kao napad s pozicije moći i vlasti na predstavnika nacionalne manjine, a najnovijim obraćanjem, uoči kampanje za predsjedničke izbore, Kolinda Grabar-Kitarović ponovno daje do znanja da nije zadovoljna Pupovčevim kritikama Hrvatske. Pupovac do zaključenja ovog izdanja nije odgovorio na pismo Grabar-Kitarović, a politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je to pismo dio njezine neukusne i nesuvisle (ne)kampanje.

Video - Milorad Pupovac o tome ostaje li SDSS u Vladi

 

– Pupovcu se može reći da je loš političar, politikant, etno-biznismen, a tko god ga zove četnikom je idiot ili ustaša, jer onda znači da su svi Srbi četnici. A to govori dio radikalnih desničara kojima se predsjednica sada želi umiliti, tako da mogu reći da je ovo obraćanje neukusna i nespretna (ne)kampanja – kaže Puhovski podsjećajući da je jedina uloga predsjednice briga o tome funkcionira li većina.

Ujutro, prije predsjedničina pisma, nakon duge šutnje oglasio se Pupovac, ali i dalje nije jasno kazao izlazi li iz vladajuće koalicije. Nakon njegova medijskog obraćanja, tri sata zasjedalo je i Predsjedništvo SDSS-a, no ni tamo nije donesena nikakva odluka, već se čeka razgovor s koalicijskim partnerima. A oni, odnosno HSLS i HDSSB, najavljuju sjednice stranačkih glavnih odbora na kojima će se razgovarati o Pupovcu, a ista najava dolazi i iz HVIDRA-e koja je još prije tražila Pupovčev izlazak iz koalicije ako se ne ispriča za tezu da je Hrvatska faktor nestabilnosti u susjedstvu te za usporedbu moderne Hrvatske s NDH, za koju je on pak jučer tvrdio da je zapravo nikada i nije izgovorio.

Postavlja se pitanje je li predsjednica svojim pismom ponovno uskomešala atmosferu i premijeru Plenkoviću zakomplicirala “mirenje” s Pupovcem. No, u Vladi su poslijepodne mogli samo reći da nisu znali da će se predsjednica obratiti Miloradu Pupovcu, a da smatraju kako je on na novinskoj konferenciji na svoj način povukao sve tri kritike koje su Vladi iz njegovih prijašnjih izjava bile neprihvatljive.

Milorad Pupovac
1/5

Kaznena prijava Pupovca

– Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku, europsku Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njezinom zločinačkom ustaškom ideologijom, jer ja isuviše dobro znam tu razliku kako iz današnje, tako i historijske perspektive. I ne samo da je znam, ja tu razliku živim – rekao je Pupovac.

Naglasio je i kako ne može on biti dežurni krivac za loše stanje odnosa između Srbije i Hrvatske. Iako to nije jasno rekao, Pupovac očito ne želi iz vladajuće koalicije, a zadržati ga želi i premijer Plenković. Međutim, drukčijeg su stava HDSSB i HSLS, HDZ-ovi partneri, te HVIDRA, koji svi, nezadovoljni Pupovčevim objašnjenima, najavljuju sjednice glavnih odbora na kojima će odlučiti o suradnji s HDZ-om i SDSS-om. Josip Đakić, šef HVIDRA-e, čak smatra da su policija ili DORH po službenoj dužnosti trebali kazneno prijaviti Pupovca jer “šteti ugledu Hrvatske”, a to je već učinila Incijativa branitelja grada Petrinje.

Komentara 22

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
21:18 11.09.2019.

Ha, ha, ha 😂 Pa može li ovaj HDZ niže pasti?

ST
stefj
21:34 11.09.2019.

Kako je povukao kritike? Tko je to uspio isčitati iz njegove presice danas?... Pupovac je jednostavno produžena ruka Vučićeve politike. Djeluju usklađeno i s istim ciljem. A glavni cilj Pupovca je da se Srbi slučajno ne integriraju u Hrvatsku i da ne počnu smatrati Hrvatsku svojom domovinom... Kada shvatite tu poziciju Pupovca, jednostavno je shvatiti sve njegove postupke. Svi su podređeni tome. Tome i da što više novca potegne iz proračuna...

VN
vnov
21:28 11.09.2019.

Pa jeste vi u vladi normalni,kako možete dati takvu izjavu? Pupi će vas doći fotelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije