Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Vlada pretvara Hrvatske vode u trgovačko društvo

sabor, vlada, oporba (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
25.11.2010.
u 12:44

Hrvatske vode tim bi izmjenama iz neprofitne ustanove bile preoblikovane u profitabilno društvo

Nakon samo godinu dana na prijedlog Vlade ide se u hitne izmjene "jedva" donesenog Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva i to na način da se Hrvatske vode pretvaraju u trgovačko društvo. Drugim riječima Hrvatske vode tim bi izmjenama iz neprofitne ustanove bile preoblikovane u profitabilno društvo koje bi na vodi, inače društvenom dobru i nacionalnom interesu, zarađivalo. Takvu praksu u Europi ima samo Latvija i ni jedna druga zemlja EU.

- Uvijek vodama upravljaju neprofitne organizacije. Ovo bi bio jedinstven slučaj da trgovačko društvo ima javne ovlasti - istaknula je SDP-ova Mirela Holy, čija se stranka oštro protivi izmjeni zakona za koju drže da u konačnici vodi prema tihoj privatizaciji voda. istog je mišljenja i njezin stranački kolega Zvonimir Mršić koji ne vidi ni jedan razlog zbog kojeg bi se donosio zakon o o transformaciji te državne agencije u trgovačko društvo, osim ako ne postoje neki privatni ili stranački interesi koje treba zadovoljiti.

- Osim toga prema zakonskim izmjenama Hrvatske vode više ne bi vodila uprava nego skupština koju bi činio resorni ministar, a imamo dobrih primjera kako se upravljalo trgovačkim društvima koja su vodili ministri - istaknuo je Mršić. 

Prema mišljenju Josipa Leke (SDP) preoblikovanjem Hrvatskih voda Sabor više ne bi imao nadzor nad tih poduzećem koje godišnje na temelju vodnih naknada i parafiskalnih nameta namakne oko milijardu proračunskih kuna. Što bi bilo s tim novcem i na što bi se on trošio preoblikovanjem, više ne bi bilo poznato. 

Ključne riječi

Komentara 18

UK
Ugo Kajvez
13:05 25.11.2010.

Izdajnici pripremaju teren za prodaju Bogom dano bogatstvo hrvatskog naroda strancima .............

UK
Ugo Kajvez
13:08 25.11.2010.

I vi svi na markovom trgu ste NE PROFITNI za hrvatski narod !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ............... JESMO MI GRAĐANA TU ZBOG NOVACA ???? . Bolje bi bilo da se građani RH vas rješe prvo .......................

OB
-obrisani-
16:15 25.11.2010.

Ovo je tek prvi korak u privatizaciji vode, najvrijednijeg resursa kojeg ova zemlja ima. Misle li hadezejci do kraja svog mandata rasprodati baš svaki atom Hrvatske? Tu bagru bi stvarno trebalo bukvalno rastjerati prije nego li nas proda za sitne pare.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije