Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doprinosi

Vlada predlaže: Za zdravstveno 16,5 % plaće

HZZO
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
03.08.2018.
u 23:15

Tih 1,35 milijardi kuna više u zdravstvu novac je koji se iz proračuna ne uplaćuje u zdravstvo iako je zakonska obveza

Povećanje doprinosa za zdravstveno “pretakanje je iz šupljeg u prazno” i zdravstvu neće donijeti više novca, manje-više je unificirano mišljenje upućenih u funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Naime, Vlada predlaže da doprinos za zdravstveno raste s 15 na 16,5 posto i da se istovremeno ukinu dva doprinosa; 0,5 posto za ozljede na radu i 1,7 posto za zapošljavanje. Ovaj potonji je išao Hrvatskom zavodu za zapošljavanje dok je 0,5 posto išlo Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Članci 72. i 82.

Kombinacija je to koju je ministar financija Zdravko Marić predstavio kao umanjenje troška poslodavcima za oko 300 milijuna kuna, a zdravstvenom će sustavu donijeti 1,350 milijardi kuna više. Na jučerašnjoj press konferenciji opisao je to kao važan iskorak za sustav zdravstva dodajući da je “nužno i sagledavanje troškovne strane odnosno racionalizacija na troškovnoj strani zdravstvenog sustava”. A s ovakvom promjenom zdravstvo će teško “ušparati” jer spomenutih 1,3 milijardi kuna više zdravstvenoj blagajni otprilike je jednako iznosu za koji se svaki ministar zdravstva “nateže”.

Podsjetimo, oko 1,5 milijardi kuna iz državnog proračuna zakonski garantiranih za zdravstvo ne završi u istom tom zdravstvu. Stoga se redovito o zdravstvenim dubiozama povlači činjenica kako ni država zdravstvu ne uplaćuje sve što bi morala. Ovakvom izmjenom, smatraju naši sugovornici, taj dug država sada “prebacuje” iako će se smatrati da je zdravstveni sustav dobio više, a ključna će u konačnici biti izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju odnosno njegovih članaka 72. i 82.

Ti članci definiraju što je sve prihod zdravstvu te tko sve ima pravo na zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna.

U zaštićene se skupine zasigurno neće dirati no oko toga iz čega se sve treba novac prosljeđivati zdravstvu već se štošta može čuti pa čak i da bi zdravstvo na kraju moglo zbog ove promjene ostati bez 32 posto od trošarine na duhanske proizvode.

Računa se na više zaposlenih

Za zdravstvo je najvažniji upravo Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, smatra i dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu.

– U ovom trenutku uistinu izgleda kao da je to 1,3 milijardi kuna više za zdravstvo, ali u suštini to ne mora za zdravstvo značiti povećanje dok ne vidimo Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i dok ne vidimo što će biti s porezom na duhan. Tek nakon toga moći ćemo reći je li zdravstvo doista dobilo više jer zdravstveni sustav nema prihode samo iz doprinosa. Također je pitanje i kome je uzeto u proračunu ako su ovime rasterećeni poslodavci – komentira dr. Jurković.

Dugoročno se pak računa da će rasti plaće i broj zaposlenih pa tako i prihod zdravstva putem povećanog doprinosa.

Pogledajte koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

Komentara 18

LU
Lujo123
00:55 04.08.2018.

ako imamo 4 milijuna stanovnika, a 4,5 milijuna osiguranilka (?!) - lopovluk maximalni - nema nam pomoći!!!

KA
KaraMarko
06:27 04.08.2018.

Sramota. Za F16 se ima milijarde eura. za zdravstvo hocete skoro pola place. Bravo strucnjaci!

VO
vorda400
06:54 04.08.2018.

Pušačima i debelim ljudima neka to naplate vani je to normalno jer u prosjeku oni najviše troškove zdravstvu nabijaju Naravno uz hrvatsku javnu nabavu i farmaceutske kompanije koje lako "nagovore" naše da su njihovi proizvodi najbolji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije