Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENKOVIĆ NA VLADI:

'Poručujem prijateljima u BiH da projekt Pelješki most ide dalje!'

Sjednica Vlade
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Autori: Bojan Arežina, Hina
31.08.2017.
u 10:25

Plenković je rekao da je svima jasno da kontekst ustaškog logora i pozdrav "Za dom spremni" u Jasenovcu ne idu zajedno

Vlada je na današnjoj sjednici, među ostalim, donijela odluku o rastu naknade za obnovljive izvore energije (OIE) sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, što će prosječan račun za električnu energiju poskupjeti za oko 20 kuna mjesečno. Premijer Andrej Plenković rekao je da će računi s obzirom na poreznu reformu još uvijek biti manji nego što su bili u isto vrijeme prošle godine

Usvojeni su prijedlozi odluke o osnivanju Povjerenstva za Imunološki zavod te o pokretanju postupka o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i visini osnovice za obračun plaće u javnim službama.

Sjednica Vlade
1/15

Premijer Plenković uvodno je, komentirajući spor oko spomen-ploče HOS-a u Jasenovcu, rekao da je njihova Vlada učinila pozitivne stvari za dignitet Domovinskog rata i poštovanje svih koji su dali život za Hrvatsku, ali i da je svima jasno da kontekst ustaškog logora i pozdrav "Za dom spremni" u Jasenovcu ne idu zajedno.

– I tu smo vrlo jasni i vrlo čvrsti – rekao je Plenković.

Plenković je rekao da su razgovori s HOS-ovcima vođeni i jučer.

– Želimo da se u sljedeća dva tjedna nađe rješenje koje bi riješilo ovo političko pitanje, a želimo ga riješiti uz puno uvažavanje žrtve hrvatskih branitelja i zato povjeravam rješavanje ovog pitanja u sljedećih nekoliko dana, u dogovoru i dijalogu, vodstvu ministra branitelja i drugim kolegama koji su u tom razgovoru sudjelovali i to tako da se pokuša riješiti na konsenzualan način, a nakon toga ćemo, po mom sudu, uz očekivani dogovor, pristupiti i cjelovitom zakonskom rješenju kako bismo zatvorili ideološka pitanja koja dijele hrvatsko društvo – rekao je Plenković.

Plenković je komentirao rast BPD-a rekavši da je to potvrda da hrvatsko gospodarstvo ide u dobrom smjeru te da je ograničen utjecaj krize najveće hrvatske kompanije (Agrokora) na gospodarstvo, a što pokazuje i normalno odvijanje turističke sezone proteklih mjeseci.

– Zamislite da nije bilo tog zakona, da nije bilo izvanredne uprave, kakva bi opskrba bila, primjerice, u dućanima na hrvatskim otocima – rekao je Plenković.

Plenković je u tom kontekstu istaknuo i pozitivne efekte porezne reforme.

– S obzirom na to da je porez na nekretnine dio širega paketa porezne reforme koju smo donijeli prošle godine, da je bio samo jedna od brojnih tema od, čini mi se, 16 akata koje je Hrvatski sabor usvojio u prosincu prošle godine, gdje je na određeni način prošao ispod radara, s obzirom na druge bitne promjene koje su se odnosile i na porez na dohodak i na porez na dobit, ova tema izazvala je veliku buru u hrvatskoj javnosti i zahtijeva dodatno pojašnjenje – kazao je.

Ponovio je da su ministar financija i Porezna uprava dobili zadaću da tu temu još jednom temeljito objasne da se vidi postoji li potreba za modifikaciju.

– Ako treba, za to postoje Vlada i Sabor. Ako se procijeni da nismo spremni za uvođenje tog poreza, onda ćemo ga odgoditi. Želimo naći rješenje koje će biti i u duhu načela pravednosti, jer je to bila jedna od glavnih postavki cijele porezne reforme – kazao je.

Napomenuo je i da ovo nije vrijednosni porez na nekretnine koji imaju mnoge članice EU, već je riječ o pokušaju da se kroz načela pravednosti zamijeni ono što se danas naziva komunalna naknada, spomenička renta i porez na vikendice.

– To pitanje temeljito ćemo raspraviti, podnijeti odgovarajući prijedlog u Sabor nakon što se javnosti stručno, argumentirano još jednom detaljno objasne svi efekti – kazao je, istaknuvši da će prihod od tog poreza biti nenamjenski prihod lokalne samouprave, a ne središnje države.

Osvrnuo se uvodno i na odluku o povećanju osnovice plaća za javne službe, koja se nalazi na dnevnom redu sjednice.

– Šaljem poruku svim zaposlenicima u javnim službama, našim učiteljima, liječnicima i svim ostalima, da je ovo poruka o podizanju osnovice plaće za 2 posto, čime nastavljamo vrlo jasno političku poruku, istu koju su prihvatili sindikati državnih službi. Hrvatska Vlada je u proračunu predvidjela sredstava, oko 150 milijuna kuna, ona su osigurana, i imat će potpuno jednak tretman i djelatnici državnih službi i djelatnici javnih službi – rekao je Plenković.

Komentirao je i povećanje naknade za obnovljive izvore energije rekavši da će računi porasti za oko 20 kuna, ali je napomenuo da će računi s obzirom na poreznu reformu još uvijek biti manji nego što su bili u isto vrijeme prošle godine. Rekao je da naknada nije povećavana četiri godine te da je riječ o obvezama koje postoje ranije.

Plenković je izrazio sućut u povodu desete godišnjice tragedije na Kornatima i rekao da se trebaju rasvijetliti sve okolnosti. Što se tiče ovoljetnih požara, istaknuo je da nije bilo ljudskih žrtava te je zahvalio svima koji su sudjelovali u gašenju.

Plenković je komentirao i gradnju Pelješkog mosta.

– Još jednom poručujem našim prijateljima u BiH, ali i hrvatskoj javnosti, da projekt povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, ali i povezivanje europskog teritorija Pelješkim mostom, ide dalje. Most će biti izgrađen, dijalog s BiH se nastavlja, o tome smo razgovarali na sjednici Vijeća ministara i Vlade RH početkom srpnja u Sarajevu – rekao je Plenković.

Komentirajući arbitražni spor sa Slovenijom, rekao je da službe rade na pripremi sastanka sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom početkom rujna te da su spremni razgovarati o otvorenom graničnom pitanju na kopnu i na moru.

Na sjednici su, između ostalog, usvojeni Prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Temeljnoga kolektivnoga ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske i Prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama, povodom čega je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao da Vlada svojom odlukom drugi put izražava politiku društvene pravednosti, dijaloga i solidarnosti.

Donesena je odluka o rastu naknade za obnovljive izvore energije (OIE) sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da će ova korekcija, koja će za prosječni račun biti povećanje u iznosu od oko 22 kune, učiniti račune većima, ali da će isto tako ti računi biti manji za oko 5 kuna u odnosu na račune u isto vrijeme prošle godine.

Komentara 101

Avatar El Indio
El Indio
10:22 31.08.2017.

Koliko partizana ima danas a 91. nigdje nijednog. Ako nas partizani nisu spasavali devedesetih ne trebaju ni danas. Ploca ostaje, ZDS ostaje, Trg Republike Hrvatske pocinje

SH
Shaman
08:32 31.08.2017.

Konačno opet jedna domoljubna odluka u skladu s predizbornim obećanjima.

DU
Deleted user
10:25 31.08.2017.

a gje je oprost.. crvenih kmera..za sva zla sta su ucinili od 45 ..e moj narode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije