Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESET PROBLEMA KOJI SE NE RJEŠAVAJU

Vlada pod tepih stavila sve zakone zbog kojih se diže ideološka prašina

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.09.2019.
u 21:56

U setu stopiranih zakona su Zakon o pobačaju, Obiteljski zakon, ali i implementacija preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću u čak tri zakona

Kada se analizira mandat premijera Plenkovića, lako se uočava da je Vlada u tri godine pod tepih pomela zakone koji su joj osjetljivi zbog ideološkog, odnosno svjetonazorskog karaktera, kao i one koji se odnose na izmjenu izbornih pravila te regulaciju sukoba interesa dužnosnika i plaća službenika.

Posebno ova Vlada suočena je s raznim referendumskim inicijativama, od onih kojima su se htjeli mijenjati izborni zakoni, suspendirati Istanbulska konvencija, ali i srušiti mirovinska reforma prema kojoj bi se u mirovinu išlo tek sa 67 godina. Referendumi su postali novi oblik obračuna “naroda” s političkim elitama pa je Vlada odlučila napisati novi Zakon o referendumu.

Sporna definicija obitelji

Postojeći zakon, istina, prepun je rupa i nedorečenosti što ostavlja prostor za manipulaciju referendumom, i inicijatora i vlasti, no, iako je bivši ministar uprave Lovro Kuščević pripremio novi zakon i mjesecima najavljivao da će “za koji dan” u javno savjetovanje, taj zakon i dalje je u Vladinim ladicama. Referendum je ponovno aktualiziran nakon što je predsjednički kandidat Miroslav Škoro najavio da bi upravo na referendumu zatražio izmjene Ustava radi povećanja predsjedničkih ovlasti, a od novog zakona ni slova. Pod tepihom je i Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je čak bio u e-savjetovanju, ali je zbog loših reakcija stručne javnosti, jer se stekao dojam da se zakonom pogoduje dužnosnicima i smanjuju ovlasti Povjerenstvu, povučen iz procedure. Mnogi ministri iz Plenkovićeve Vlade kao i razni dužnosnici bili su u postupcima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko podnio je ostavku upravo zbog odluke o sukobu interesa pa je taj zakon Vladi iznimno osjetljiv.

Bivši ministar Kuščević čak je javno izjavljivao da je dosta samovolje (neovisnog, nap. a.) Povjerenstva i da se to tijelo više neće baviti trivijalnostima. Novi ministar Malenica dao je do znanja da nije za takvu retoriku, a ostaje za vidjeti kakva će zakon predložiti. U setu stopiranih zakona koji su Vladi osjetljivi zbog ideološko-svjetonazorskih razloga nalaze se: Zakon o pobačaju, Obiteljski zakon, ali i implementacija preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću u Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, Prekršajni zakon te Kazneni zakon.

Iako je Ustavni sud dao rok do veljače ove godine (ukupno dvije godine) da se donese novi Zakon o pobačaju, Vlada to nije učinila i vrlo vjerojatno to neće ni učiniti u ovom mandatu. Šef Sabora Jandroković tim je povodom bio pisao Ustavnom sudu naglasivši da je za taj zakon potrebna široka javna rasprava te da je to osjetljivo medicinsko i etičko pitanje i kako će povjerenstvo zaduženo za taj zakon nastaviti na njemu raditi. Pobačaj je pitanje posebno osjetljivo HDZ-ovoj Vladi jer je stranci koja se deklarira kao demokršćanska (vjerojatno) teško donijeti/potvrditi zakon kojim se dozvoljava pobačaj. Zato je vrlo vjerojatno da će taj zakon biti prebačen nekoj drugoj Vladi ili za drugi mandat ove Vlade. Obiteljski je zakon povučen iz javnog savjetovanja kad je pukla afera zbog kontroverzne definicije braka prema kojoj obitelj nije obitelj ako nema dijete.

U međuvremenu je u sklopu rekonstrukcije Vlade smijenjena resorna ministrica Nada Murganić, a zakonom će se vjerojatno baviti nova ministrica Vesna Bedeković. HDZ, kada je riječ o tom zakonu, imao je problema i sa svojim koalicijskim partnerom HNS-om kojem nisu bile prihvatljive definicije iz tog zakona. Pitanje je mogu li HDZ i liberalni HNS uopće dogovoriti novi Obiteljski zakon. Vlada zazire i od uvrštavanja preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću u tri zakona kojima bi se sankcionirala upotreba, veličanje ili sl. simbola totalitarnih režima. Vladi je vjerojatno posebno osjetljivo kako tretirati pozdrav “za dom spremni” pošto su taj pozdrav tijekom rata koristile i postrojbe HOS-a pa se u preporukama navodi da se ZDS kao iznimka, uz prethodno dopuštenje, može koristiti kada se komemoriraju bitke ili događaji iz Domovinskog rata u kojima su sudjelovali pripadnici HOS-a. Ta se iznimka tolerira strogo kontrolirano, naglasilo je Vijeće u svojim preporukama.

Partner za Inu

Iako je Vlada bila najavila da će novim Zakon o plaćama državnih službenika regulirati nagrađivanje i penaliziranje zaposlenih u državnom aparatu sukladno njihovu radu i rezultatima, taj zakon nikad nije donesen. U međuvremenu je ministar rada postao ministar regionalnog razvoja i EU fondova pa je taj zakon ostao u naslijeđe novom ministru Josipu Aladroviću. Vlada u ovom mandatu ne kani mijenjati ni izborne zakone iako je najavljivala da će urediti izborne jedinice, što Ustavni sud traži već deset godina, ali i uvesti veći broj preferencijalnih glasova na parlamentarnim izborima.

Vlada je od svega toga odustala, premda je bivši ministar uprave Kuščević opravdavao da se zakoni mogu mijenjati i ad hoc intervencijama, pošto izmjene izbornog zakonodavstva nisu bile u planu Vladinih zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu. Od krucijalnih Vladinih obećanja, ostalo je neispunjeno da će Vlada otkupiti dionice Ine od mađarskog MOL-a, a pitanje je hoće li Vlada do kraja mandata uspjeti kupiti i nove borbene avione nakon što je prvi pokušaj kupnje neslavno propao...

Ništa od zakona o pobačaju u mandatu

Iako je Ustavni sud bio dao rok do veljače za izradu novog Zakona o pobačaju, Vlada to nije učinila jer je to zahtjevno medicinsko i etičko pitanje, a vjerojatno neće ni u mandatu.

Preporuke vijeća za suočavanje s prošlošću

Iako je Vlada u tri zakona trebala implementirati preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću, to se nije dogodilo pa je kažnjavanje isticanja simbola totalitarnih režima neujednačeno.

Obiteljski zakon, nema dogovora HDZ-a i HNS-a

Iako je nacrt novog Obiteljskog zakona bio u javnom savjetovanju, povučen je zbog kontroverzne definicije braka. Premda se naknadno dorađivao, nikad nije vraćen u proceduru.

Uređivanje i redizajn izbornih jedinica

Vlada je obećavala da će urediti izborne jedinice, što je Ustavni sud zatražio prije deset godina jer su u njima velika odstupanja u broju birača, ali to se nije dogodilo.

Zakon o referendumu ni u savjetovanju

Iako je bivši ministar uprave Kuščević najavljivao da će “svaki dan” novi Zakon o referendumu u proceduru, Vlada ni do danas nije izašla s tim zakonom.

Više preferencijskih glasova na izborima

Vlada je obećavala i veći broj preferencijskih glasova na parlamentarnim izborima, umjesto jednog tri, ali ni to se do parlamentarnih izbora 2020. godine neće dogoditi.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa

Za dužnosnike je sukob interesa vrlo osjetljivo pitanje, a Vlada je novim zakonom izazvala osudu javnosti pa ga je povukla iz procedure. Nepoznato je što se dalje zbiva s tim zakonom.

Zakon o plaćama državnih službenika

Vlada je najavila da će novim zakonom regulirati nagrađivanje i penaliziranje državnih službenika, ali od tog zakona nema ništa. U međuvremenu je došao i novi ministar...

Ni od otkupa INE ništa do kraja mandata

Iako je premijer Plenković bio obećao da će Vlada otkupiti dionice Ine od MOL-a nakon što je RH izgubila prvu arbitražu, od toga neće biti ništa. Možda će u Inu ući novi strateški partner.

Novi borbeni avioni iz drugog pokušaja

Vlada je imala namjeru kupiti nove borbene avione, ali to je propalo nakon što je SAD u zadnji trenutak stopirao prodaju. Teško da Vlada do kraja mandata može kupiti avione.

Komentara 53

Avatar Jopa
Jopa
22:21 02.09.2019.

Drugarica Iva kod totalitarnih simbola spominje samo HOS, a srp i čekić i komunizam joj nije sporan.

DU
Deleted user
23:20 02.09.2019.

Ja sam na crnoj listi VL pa neću komentirati da je tekst navijački i protiv vlade. Kada bih to učinio, vjerovatno bi mi izbrisali komentar kao što to uvijek čine kada spomenem dotičnu novinarku.

Avatar Pancevac
Pancevac
22:08 02.09.2019.

Porodica je zajednistvo izmedju zene i muskarca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije