Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povlašteni uvjeti

Vlada: Plenković kupio stan po tržišnoj cijeni

Zagreb: Vlada odredila termin predsjedničkih izbora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.11.2019.
u 18:34

U prijavi je stajalo da je stan kupljen 2003. godine, dok je Plenković bio zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova, ne i državni dužnosnik, Povjerenstvo je zaključilo kako nema ovlasti utvrđivati povrede zakona, ako ih je i bilo.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa proglasilo se nenadležnim za anonimnu prijavu protiv premijera Plenkovića u kojoj se tvrdi da je stan u rezidencijalnoj četvrti u Zagrebu kupio po povlaštenim uvjetima.

U prijavi je stajalo da je stan kupljen 2003. godine, dok je Plenković bio zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova, ne i državni dužnosnik, Povjerenstvo je zaključilo kako nema ovlasti utvrđivati povrede zakona, ako ih je i bilo. Iz Plenkovićeva kruga poručuju da nema govora o povlaštenim uvjetima pri kupnji ovog stana.

Novi postupak protiv Marića

– Cijena je bila predmet pregovora s prodavateljem privatnikom, koji nije imao nikakve veze s državom ni s bilo kojom javnom funkcijom – poručili su nam iz Vlade. Ističu i kako je stan kupljen dok je Plenković bio na mandatu u Bruxellesu, po tržišnoj cijeni što je, kažu, potvrdila i Porezna uprava kada je utvrđivala obvezu poreza. Povjerenstvo je otvorilo novi postupak protiv ministra financija Zdravka Marića zbog sudjelovanja na nizu sastanaka 2017. na kojima se odlučivalo o sudbini Agrokora. Povjerenstvo se već dva puta bavilo ovim predmetom.

Prvi je put zaključeno kako ministar, iako je ranije bio član uprave Agrokora, nije povrijedio načela djelovanja, jer na dva sastanka koje je Povjerenstvo provjeravalo nije iznosio svoje mišljenje o krizi u posrnulom koncernu, nego tek odgovarao na pitanja koja mu je postavljao premijer. Naknadno su objavljeni dokazi da je Marić sudjelovao na još sedam takvih sastanaka pa je povjerenstvo obnovilo postupak i preinačilo odluku na način da je utvrdilo kršenje načela djelovanja.

Tu je odluku iz proceduralnih razloga srušio Upravni sud i preporučio im da oko sastanaka za koje su naknadno doznali provedu odvojeni postupak, koji je jučer i pokrenut. Do tada je na snazi prvotna odluka Povjerenstva, a ona glasi da Zdravko Marić sudjelujući na prvim sastancima o Agrokoru nije povrijedio zakon.

Ispunjavanje kartice

Odluka o postupku protiv Marića nije bila jednoglasna, a na otvorenom dijelu sjednice Tončica Božić i Aleksandra Josić Ileković problematizirale su ovlast Povjerenstva da donosi i objavljuje odluke na temelju odredbe o načelima obnašanja dužnosti. Zvijezda sjednice Povjerenstva bio je HDZ-ov zastupnik Josip Đakić kojemu, kako se pokazalo, baš i ne ide ispunjavanje imovinske kartice.

Zagreb: Vlada odredila termin predsjedničkih izbora
1/1

Đakić je prvo kasnio s prijavljivanjem imovine, a kada je napokon podnio karticu, u nju je “zaboravio” unijeti ispravnu površinu vinograda, parkirno mjesto na Šolti, suvlasništvo u kući u Virovitici, stan u istom gradu, dvorište, automobil, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, subvencije, dionice Hrvatske poštanske banke, dividendu... Kažnjen je s 12.000 kuna.

Komentara 4

JO
jocorluka
23:10 10.02.2020.

Qatar bih bankrotirao pored ovakvih politićara pljačkaša.A pljenki je ušao u hdz jer se moze u hdz ilegalno bogatiti bez kazne.

VA
vadis
02:13 16.11.2019.

Treba istraziti je li Plenkovic profitira, i zasto je profitira.

KI
kikkujolme
06:19 16.11.2019.

Maric je postavljen tu da zamuti vodu i kupi vrijeme Todoricu za traženje izlaza, prepravljanje izvješca, prebacivanje imovine itd?...prvi potez ministra Zdravka Marica bio je usmjeren na to da tu cinjenicu sakrije od poreznika i sprijeci ovrhu.... Maric je promijenioo pravilnik o statistickim izvješcima o dospjelim, a nenaplacenim potraživanjima, što je potez kojim je išao na ruku Todoricevu koncernu. Maricevom intervencijom rok je pomaknut umjesto na kraj prvoga kvartala, na kraj trecega. Kako je poznato da je Agrokor bio kljucan u stvaranju nelikvidnosti, s dugom dobavljacima od gotovo 17 milijardi kuna, jasno je da je time odgoden ulazak njihovih dugova prema dobavljacima u bazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije