Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13 amandmana

Vlada podržala Mostove izmjene Ovršnog zakona - evo što se mijenja

Andrej Plenković
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/2
06.07.2017.
u 12:42

Vladinim amandmanima više se neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini kada je vrijednost glavnice manja od 20 tisuća kuna

Vlada je danas podržala izmjene i dopune Ovršnog zakona koje predlaže Most nezavisnih lista, uz 13 amandmana kojima Banski dvori žele omogućiti da zakon bude još socijalno osjetljiviji, a premijer Andrej Plenković najavio je mogućnost da se od jeseni krene s izradom potpuno novoga Ovršnog zakona, s obzirom na brojne izmjene važećeg zakonskog rješenja.

Hrvatska ima 330 tisuća blokiranih odnosno, kako je istaknuo ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, niz građana u ovršnom postupku.

A izmjenama zakona, kazao je, uvode se stvari kojima će se "relaksirati postupak ovršenicima, ali se neće narušiti ni prava ovrhovoditelja".

Vladinim amandmanima, naglašava, više se neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini kada je vrijednost glavnice manja od 20 tisuća kuna.

Andrej Plenković
1/20

Pritom ističe da Vlada amandmanom vrlo precizno daje alat sudovima da - ako je glavnica i veća od tog iznosa, a narušena je ravnopravnost i pravednost potraživanja ovrhovoditelja i prava ovršenika – mogu svojom diskrecijskom ocjenom, po kriterijima koji su razrađeni u amandmanima, donijeti odluku da se i takva ovrha na nekretnini brani.

Ako netko i ostane bez nekretnine, neće ostati na cesti, nastavlja Bošnjaković,  jer se Vladinim amandmanima propisuje vrlo jasno kako će postupati centri za socijalnu skrb. "Građanima koji dođu u takvu situaciju, 18 mjeseci će biti zajamčeno pravo na smještaj", navodi.

Vlada predlaže i dizanje zaštićenog dijela primanja s dvije trećine na tri četvrtine prosječne neto plaće u Hrvatskoj kako bi, naveo je, građani u ovršnom postupku imali novac za zadovoljavanje osnovnih potreba.

Plenković je kazao je da su amandmani usuglašeni s predlagateljem te očekuje da budu izglasani u Saboru, a vjeruje da će izmjene zakona pridonijeti boljoj zaštiti građana.

"Međutim, s obzirom na to da je ovaj zakon sada već doživio dosta izmjena, bilo bi možda korisno razmisliti od jeseni da se razmotri jedna radna skupina na uključiv način, koja bi, po meni, izradila jedan novi kvalitetan, moderan zakon koji bi cjelovitije možda riješio sva pitanja koja su na dnevnom redu", zaključio je.

Komentara 11

KO
koraknaprijed
13:41 06.07.2017.

Koliko je toga MOST mogao naprviti da nije nasjeo na SveDrP-ovske zamke?

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
19:01 06.07.2017.

Trebat će barem tri godine rada samo da ispravljaju nakaradne zakone koje je donijela ona bivša odnarođena sdp-ova vlada, oni ovršni zakon nisu donijeli iz neznanja nego iz čiste mržnje i osobne koristi, bravo za premijera sve polako dolazi na svoje mijesto.

ZA
zagabria1
15:23 06.07.2017.

pa to nisu nikakve promjene. Znači za 3000 eur izgubiš kuću od 150.000 eur

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije